האם חסמי ביטא צריכים עדיין להיות טיפול הבחירה הראשוני ביתר לחץ דם ? מטה-אנליזה מה-LANCET

בשלושת העשורים האחרונים חוסמי בטא (β blockers) היו בשימוש נרחב כטיפול ביתר לחץ דם, וגם כיום הם נחשבים קו טיפולי ראשון בהנחיות לטיפול ביתר לחץ דם. יתרה מזאת, לאחר אוטם בשריר הלב ובמטופלים עם אי ספיקת לב טיפול בחוסמי בטא מונע אוטם חוזר, אשפוזים בשל אי ספיקת לב ומוות מוקדם.

עם זאת, ישנן עדויות שמטילות ספק ביעילות הטיפול בחוסמי בטא, ובעיקר אטנולול (atenolol) ביתר לחץ דם ראשוני. מחקר זה בוחן את הנתונים על יעילות הטיפול באטנולול וחוסמי בטא אחרים ביתר לחץ דם והשפעת הטיפול על שיעורי השבץ, אוטם בשריר הלב והתמותה הכללית.

החוקרים אספו מידע על טיפול בחוסמי בטא במטופלים עם יתר לחץ דם ראשוני מ-pubmed ומספריית Cochrane. נכללו במטה-אנליזה 13 מחקרים אקראיים ומבוקרים שכללו מעל 100,000 מטופלים והשוו בין יעילות חוסמי בטא לתכשירים אחרים לטיפול ביתר לחץ דם. 7 מחקרים נוספים שכללו מעל 27,000 מטופלים השוו בין טיפול בחוסמי בטא לפלצבו או העדר טיפול.

נמצא שהסיכון היחסי לשבץ היה גבוה ב-16% בקבוצות הטיפול בחוסמי בטא בהשוואה לתרופות אחרות. לא נמצא הבדל בשיעור האוטם בשריר הלב. בהשוואה לפלצבו או העדר טיפול, הסיכון היחסי לשבץ היה נמוך בקרוב ל-20% עבור כל התרופות ממשפחת חוסמי בטא, כמחצית מהשיפור הצפוי ממחקרי יתר לחץ דם קודמים. לא נמצאו הבדלים בשיעורי אוטם בשריר הלב או התמותה הכללית.

לסיכום, בהשוואה לתרופות אחרות להורדת לחץ הדם, השפעת חוסמי בטא נמוכה מהצפוי וכרוכה בסיכון מוגבר לשבץ. לכן, על פי ממצאי מטה-אנליזה זו, לא מומלץ להשתמש בחוסמי בטא כתרופת הבחירה ביתר לחץ דם ראשוני.

הערת המערכת: בעניין זה קיימנו לפני כשנה ראיון עם פרופ’ אהוד גרוסמן, לאור כמה מחקרים שפורסמו אז בהקשר זה. פרופ’ גרוסמן הדגיש כי כטיפול ביתר לחץ דם, בעיקר באוכלוסיה מבוגרת, קיימות אכן עדויות לכך שהתועלת מטיפול בחסמי בטא אינה מספקת. יש מקום עם זאת, מדגיש הפרופ’ גרוסמן, כן לטפל בחסמי בטא בחולים עם דופק מהיר, אי ספיקת לב, מחלת לב איסכמית לאוו דווקא לצורך הורדת לחץ דם אלא מניעה של אירועים קרדיאלים .

למאמר


Should β blockers remain first choice in the treatment of primary hypertension? A meta-analysis, Lars Hjalmar Lindholm, Bo Carlberg, Ola Samuelsson, The Lancet 2005; 366:1545-1553


תגובות רוצה להצטרף לדיון?

אין תגובות עדיין. היה הראשון להגיב!

מאמרים

הגדרה מחדש של שכיחות אבנים בכליות: דפוסים מתפתחים הקשורים לגיל

הגדרה מחדש של שכיחות אבנים בכליות: דפוסים מתפתחים הקשורים לגיל

מקור: Epub
פרופ' אלכסנדר גרינשטיין
פרופ' אלכסנדר גרינשטיין
אין תגובות|22/10/2026

מקובל בפרקטיקה היום־יומית שמחלת אבנים בדרכי השתן שכיחה בעיקר באנשים צעירים, ומכאן ההתייחסות לתסמינים, לדימות וכדומה. המחקר המוצג מאנגליה קורא תגר על ההנחה המקובלת

יעדי לחץ דם בניהול יתר לחץ דם

יעדי לחץ דם בניהול יתר לחץ דם

מקור: NEJM
ד"ר דוד אוריון
ד"ר דוד אוריון
אין תגובות|14/10/2026

המאמר סוקר את העדויות העדכניות ביותר בנוגע ליעדי לחץ דם סיסטולי, תוך התמקדות בשאלה האם יעד אינטנסיבי (פחות מ־120 מ”מ כספית) עדיף על היעד הסטנדרטי (פחות מ־140) עבור אוכלוסיות רחבות, כולל חולי סוכרת וקשישים?

הנחיות חדשות לטיפול במחלת ההשמנה

הנחיות חדשות לטיפול במחלת ההשמנה

מערכת האתר
מערכת האתר
אין תגובות|03/09/2026

לאחרונה פורסמו הנחיות חדשות ע״י האיגוד האירופאי לחקר וטיפול בהשמנה וע״י האיגוד האמריקאי לסוכרת, אשר מדייקות את הטיפול במחלת ההשמנה באופן נרחב יותר מהפחתת משקל, וזאת על סמך העדויות המחקריות שהצטברו עד תחילת 2026

תופעות לוואי של מערכת העיכול בקרב מטופלים הנוטלים זריקות לטיפול בסוכרת ובהשמנה: מנגנונים, שכיחות, השלכות ואסטרטגיות תזונתיות לטיפול

תופעות לוואי של מערכת העיכול בקרב מטופלים הנוטלים זריקות לטיפול בסוכרת ובהשמנה: מנגנונים, שכיחות, השלכות ואסטרטגיות תזונתיות לטיפול

מקור: לימור בן חיים דיאטנית קלינית
מערכת האתר
מערכת האתר
אין תגובות|03/09/2026

כמחצית מהמטופלים בטיפולים אינקרטינים יחוו תופעות לוואי במערכת העיכול, העלולות להשפיע על איכות החיים, ולקראת ארוחות החג ייתכן שהאתגר יהיה משמעותי אף יותר.

כניסת צוות רפואי

הכניסה לאתר מותרת אך ורק לצוות הרפואי

לקבלת קוד אימות לנייד ולמייל, יש למלא את כתובת המייל ואת מספר הטלפון שלך

עדיין לא נרשמת? באפשרותך לבצע רישום כאן