סימבסטטין משפר תפקוד האנדותל ללא קשר להורדת הכולסטרול (Circulation)

לפי מחקר חדש עולה, כי לסימבסטטין (Simovil) יש השפעה חיובית על תפקוד האנדותל, שאינה קשורה להורדה של רמת ה- LDL כולסטרול.

לפי החוקרים, ידוע כי סטטינים משפרים את תפקוד האנדותל, ללא קשר להשפעה שלהם על LDL כולסטרול, אך עד היום לא הוכחה השפעה שכזו בבני אדם. כדי לבדוק את פעילות הסטטינים בבני אדם, החוקרים השוו את ההשפעה של סימבסטטין, להשפעה של אזיטימיב (Ezetrol), תרופה שמפחיתה LDL כולסטרול במנגנון שונה מהסטטינים.

במחקר השתתפו 20 חולים עם אי ספיקת לב. החולים הוקצו באופן אקראי לקבלה של סימבסטטין או אזטימיב במשך 4 שבועות.

החוקרים מדדו את ההרחבה כתוצאה מזרימה (FDD) בעורק הרדיאלי של החולים, לפני ואחרי מתן תוך-עורקי של ויטמין C, על מנת לקבוע את שיעור ה- FDD שמעוכב ע”י רדיקלים (∆FDD-VC). החוקרים גם העריכו הפעילות של סופראוקסידאז דיסמוטאז חוץ תאי (מערכת אנזימתית נוגדת חימצון), בעזרת הזרקה של הפרין. בנוסף נבדקו תאי אב של אנדותל מהחולים במעבדה.

נמצא כי הטיפול בסימבסטטין והטיפול באזיטימיב, הפחיתו את רמת ה- LDL כולסטרול במידה דומה. FDD השתפר מאוד בקבוצה שטופלה בסימבסטטין אך לא השתפר כלל בקבוצה שטופלה באזיטימיב. ∆FDD-VC היה נמוך יותר אחרי טיפול בסימבסטטין לעומת טיפול באזיטימיב. פעילות הסופראוקסידאז דיסמוטאז חוץ תאי עלתה ביותר מ- 100% בקבוצת הסימבסטטין ולא עלתה בכלל בקבוצת האזיטימיב. נמצא גם כי סימבסטטין העלה את מספר תאי האב של אנדותל הפעילים, כאשר לאזיטימיב לא היתה השפעה שכזו.

החוקרים הסיקו, כי 4 שבועות של טיפול בסימבסטטין משפר את תפקוד האנדותל, ללא קשר להפחתה של רמת ה- LDL כולסטרול, כנראה דרך הפחתה של העקה החימצונית.

Circulation. 2005;111:2356-2363.

לתקציר המאמר

תגובות רוצה להצטרף לדיון?

אין תגובות עדיין. היה הראשון להגיב!

מאמרים

הנחיות חדשות לטיפול במחלת ההשמנה

הנחיות חדשות לטיפול במחלת ההשמנה

מערכת האתר
מערכת האתר
אין תגובות|03/09/2026

לאחרונה פורסמו הנחיות חדשות ע״י האיגוד האירופאי לחקר וטיפול בהשמנה וע״י האיגוד האמריקאי לסוכרת, אשר מדייקות את הטיפול במחלת ההשמנה באופן נרחב יותר מהפחתת משקל, וזאת על סמך העדויות המחקריות שהצטברו עד תחילת 2026

תופעות לוואי של מערכת העיכול בקרב מטופלים הנוטלים זריקות לטיפול בסוכרת ובהשמנה: מנגנונים, שכיחות, השלכות ואסטרטגיות תזונתיות לטיפול

תופעות לוואי של מערכת העיכול בקרב מטופלים הנוטלים זריקות לטיפול בסוכרת ובהשמנה: מנגנונים, שכיחות, השלכות ואסטרטגיות תזונתיות לטיפול

מקור: לימור בן חיים דיאטנית קלינית
מערכת האתר
מערכת האתר
אין תגובות|03/09/2026

כמחצית מהמטופלים בטיפולים אינקרטינים יחוו תופעות לוואי במערכת העיכול, העלולות להשפיע על איכות החיים, ולקראת ארוחות החג ייתכן שהאתגר יהיה משמעותי אף יותר.

כניסת צוות רפואי

הכניסה לאתר מותרת אך ורק לצוות הרפואי

לקבלת קוד אימות לנייד ולמייל, יש למלא את כתובת המייל ואת מספר הטלפון שלך

עדיין לא נרשמת? באפשרותך לבצע רישום כאן