מדידת לחץ דם בבית – האם יעילה ? ה- JAMA , מתוך jc 415 בתשלום, למנויים חינם !! + שאלת השתלמות

השיטה המקובלת למדידת לחץ דם במרפאה היא בעזרת מד לחץ דם כספית. באמצעות שיטה זו הודגם הקשר בין לחץ הדם לסיכון הקרדיו-וסקולרי. כמו כן מד לחץ דם כספית משמש ככלי להערכת יעילות הטיפול להפחתת לחץ הדם.

עם זאת, ישנה ביקורת על השיטה המקובלת למדידת לחץ דם. קיימת שונות רבה במדידת לחץ הדם בין בודקים שונים וכן במדידות שונות של בודק אחד, שונות זו קשורה לקושי ביצירת אחידות בתנאי הבדיקה וכן הבדלים בין הבודקים השונים, כמו טיב השמיעה, הראיה והנטייה לעגל מספרים כלפי מעלה או מטה. שיטה זו כושלת בזיהוי “תסמונת החלוק הלבן” או “יתר לחץ דם מרפאתי” וכרוכה בסיכון אקולוגי בשל רעילות הכספית.

מחקרים הראו שמדידת לחץ דם אמבולטורית היא בעלת ערך מנבא טוב יותר ממדידה במרפאה, אך זוהי שיטה יקרה יחסית. מדידת לחץ דם בבית בעזרת מכשיר אוטומטי היא שיטה נוחה וזולה יותר ממדידה אמבולטורית.

מחקר עוקבה זה תוכנן במטרה להעריך את הערך הפרוגנוסטי של מדידות לחץ דם בבית בהשוואה למדידות במרפאה באוכלוסיה של מטופלים מבוגרים עם יתר לחץ דם.

במחקר עוקבה זה השתתפו קרוב ל- 5,000 מטופלים עם יתר לחץ דם בגיל ממוצע  70 מהם קרוב ל- 50% גברים. המחקר היה מורכב מתקופת הערכה שכללה שני ביקורים במרפאה בהפרש של שבועיים, מדידות לחץ דם ודופק במרפאה ובבית וכן תיעוד הטיפול להורדת לחץ דם ומאפיינים דמוגרפיים ורפואיים.

השלב השני היה תקופת מעקב שנמשכה בממוצע 3.2 שנים במהלכה לא ננקטו התערבויות מיוחדות. לחצי דם גבוהים מ- 140/90 במרפאה או 135/85 בבית נחשבו ליתר לחץ דם לא מאוזן.

התוצאה העיקרית שנבחנה היתה תמותה מסיבות קרדיו-וסקולריות. התוצאות המשניות שנבדקו היו תמותה כללית, או השילוב של תמותה קרדיו-וסקולרית, אוטם לא-קטלני בשריר הלב, שבץ לא-קטלני אירועי TIA, אשפוז בשל תעוקה או אי-ספיקת לב, התערבות צינתורית או ניתוח מעקפים.

בתחילת המחקר רק בכ 14% היה איזון טוב של לחץ הדם כפי שתועד על-ידי שתי שיטות המדידה, בכ 13% היה יתר לחץ דם במרפאה אך לא בבית בכ 9% היה יתר לחץ דם בבית אך לא במרפאה ובכ  64% היה לחץ דם לא מאוזן בשתי שיטות המדידה.

בתום תקופת המעקב תועד לפחות אירוע קדיו-וסקולרי אחד ב 324 מטופלים, כלומר היארעות של 22 מקרים ל- 1000 שנות מטופל. עבור מדידת לחץ הדם הביתית, כל עליה של 10 מ”מ כספית בלחץ הדם הסיסטולי העלתה את הסיכון הקרדיו-וסקולרי ב- 17.2% וכל עליה של 5 מ”מ כספית בלחץ הדם הדיאסטולי העלתה את הסיכון ב- 11.7%. קשר זה לא נמצא עבור מדידות לחץ הדם שנעשו במרפאה.

כאשר מטופלים עם לחץ דם מאוזן כלומר עם ערכי לחץ דם תקינים בבית ובמרפאה היוו בסיס להשוואה, יחס הסיכון לאירועים קרדיו-וסקולריים היה 1.96 עבור מטופלים עם יתר לחץ דם בשתי שיטות המדידה, 2.06 עבור מטופלים עם יתר לחץ דם בבית אך לא במרפאה ו 1.18 במטופלים עם לחצי דם גבוהים במרפאה אך לא בבית.

החוקרים מסכמים שממצאי מחקרם מעידים כי מדידות לחץ דם בבית מהוות מדד פרוגנוסטי טוב יותר ממדידות במרפאה. יש לבצע מדידות שיטתיות של לחץ הדם בבית במטופלים המקבלים טיפול להפחתת לחץ הדם.

למאמר

Cardiovascular Prognosis of “Masked Hypertension” Detected by Blood Pressure Self-measurement in Elderly Treated Hypertensive Patients

Guillaume Bobrie, MD; Gilles Chatellier, MD; Nathalie Genes, MD; Pierre Clerson, MD; Laurent Vaur, MD; Bernard Vaisse, MD; Joël Menard, MD; Jean-Michel Mallion, MD

JAMA. 2004;291:1342-1349.                                                      

תגובות רוצה להצטרף לדיון?

אין תגובות עדיין. היה הראשון להגיב!

מאמרים

הגדרה מחדש של שכיחות אבנים בכליות: דפוסים מתפתחים הקשורים לגיל

הגדרה מחדש של שכיחות אבנים בכליות: דפוסים מתפתחים הקשורים לגיל

מקור: Epub
פרופ' אלכסנדר גרינשטיין
פרופ' אלכסנדר גרינשטיין
אין תגובות|22/10/2026

מקובל בפרקטיקה היום־יומית שמחלת אבנים בדרכי השתן שכיחה בעיקר באנשים צעירים, ומכאן ההתייחסות לתסמינים, לדימות וכדומה. המחקר המוצג מאנגליה קורא תגר על ההנחה המקובלת

יעדי לחץ דם בניהול יתר לחץ דם

יעדי לחץ דם בניהול יתר לחץ דם

מקור: NEJM
ד"ר דוד אוריון
ד"ר דוד אוריון
אין תגובות|14/10/2026

המאמר סוקר את העדויות העדכניות ביותר בנוגע ליעדי לחץ דם סיסטולי, תוך התמקדות בשאלה האם יעד אינטנסיבי (פחות מ־120 מ”מ כספית) עדיף על היעד הסטנדרטי (פחות מ־140) עבור אוכלוסיות רחבות, כולל חולי סוכרת וקשישים?

הנחיות חדשות לטיפול במחלת ההשמנה

הנחיות חדשות לטיפול במחלת ההשמנה

מערכת האתר
מערכת האתר
אין תגובות|03/09/2026

לאחרונה פורסמו הנחיות חדשות ע״י האיגוד האירופאי לחקר וטיפול בהשמנה וע״י האיגוד האמריקאי לסוכרת, אשר מדייקות את הטיפול במחלת ההשמנה באופן נרחב יותר מהפחתת משקל, וזאת על סמך העדויות המחקריות שהצטברו עד תחילת 2026

תופעות לוואי של מערכת העיכול בקרב מטופלים הנוטלים זריקות לטיפול בסוכרת ובהשמנה: מנגנונים, שכיחות, השלכות ואסטרטגיות תזונתיות לטיפול

תופעות לוואי של מערכת העיכול בקרב מטופלים הנוטלים זריקות לטיפול בסוכרת ובהשמנה: מנגנונים, שכיחות, השלכות ואסטרטגיות תזונתיות לטיפול

מקור: לימור בן חיים דיאטנית קלינית
מערכת האתר
מערכת האתר
אין תגובות|03/09/2026

כמחצית מהמטופלים בטיפולים אינקרטינים יחוו תופעות לוואי במערכת העיכול, העלולות להשפיע על איכות החיים, ולקראת ארוחות החג ייתכן שהאתגר יהיה משמעותי אף יותר.

כניסת צוות רפואי

הכניסה לאתר מותרת אך ורק לצוות הרפואי

לקבלת קוד אימות לנייד ולמייל, יש למלא את כתובת המייל ואת מספר הטלפון שלך

עדיין לא נרשמת? באפשרותך לבצע רישום כאן