הרטבה, ניסיון ונוהל, מאת פרופ’ זרם פריאר עורך ה- JCP

איך מגדירים הרטבה ?

רוב הילדים הבריאים המגיעים לגיל חמש, שולטים בסוגר של כיס השתן ביום ובלילה. ילדים בגיל זה או מעל גיל זה, המרטיבים פעמיים בשבוע או יותר במשך שלושה חודשים יוגדרו כלוקים בהרטבה. שכיחות ההרטבה בגיל חמש היא 7% זכרים ו3% נקבות. בגיל 18 , 1% מהזכרים עדיין סובלים מבעית ההרטבה.

האטיולוגיה

שכיחות המחלה בתאומים מצביעה על תורשה: כאשר אחד מתאומים זהים מרטיב, הסיכוי להרטבה בתאום השני הוא 68%. בתאומים שאינם זהים הסיכוי 36%. נראה כי מספר גנים בכרומוסומים שונים מקודדים לתופעה זו, וקיימות צורות שונות של תורשה.

מבחינה קלינית, נראה כי קיימים גורמים פיזיולוגיים ופסיכולוגיים.

ברמה הפיזיולוגית תוארו שלושה גורמים אפשריים להרטבה לילית:

הראשון, הפרשה מופחתת של AVP) arginine-vasopressin).

השני, לקוי הקולטן ל AVP .

והגורם השלישי, המצביע על תפקוד מופרע של חילוףנטרן-אשלגן באוביות הכליה.

קיימת גם התופעה של שינה עמוקה במיוחד בילדים, שאפילו לחץ בכיס השתן מונע התעוררות.

הרטבה משנית היא מצב בו הילד או הילדה מתחילים להרטיב בלילה לאחר שכבר נגמלו מהרטבה. במקרים אלה הרקע בדרך כלל רגשי ונפשי. בברור מקרים אלה, כדאי לברר האם הילד נחשף למתח נפשי כגון אובדן במשפחה, אובדן של איחוד המשפחה, מצוקה ביחסים חברתיים, או התמודדות עם אח קטן בעל אופי חזק יותר, או אנטליגנציה גבוהה יותר.

ידוע הוא כי אצל ילדים הסובלים מהפרעות קשב וריכוז ADHD- אחוז הילדים הסובלים מהרטבה, גבוה מבאוכלוסייה הרגילה.

הרטבה ביום, שכיחה יותר בבנות והסיבה העיקרית היא דחיית הליכה לשרותים עד שהן כבר לא מספיקות להגיע לשם הנקראת micturition deferral כלומר דחיית ההשתנה. הרטבה ביום חייבת לעורר אצלנו חשד כי ייתכן ומדובר בגורם פתולוגי, לדוגמא דלקת בדרכי השתן, דלקת השופכה כתוצאה מגירוי כימי, הרטבה משנית לעצירות או לסוכרת.

כאשר קיימת הרטבה ביום ובלילה, אנחנו מחויבים לברור מלא של דרכי השתן כדי לשלול מום מלידה.

הטיפול

כל טיפול מתחיל במאמץ ביצירת אימון הדדי בין החולה והמטפל.

כל לילה בו הילד יבש יזכה אותו בפרס.

יש להקפיד שהילד יתרוקן לפני השינה.

כדאי להעיר את הילד פעם אחת בלילה ולהביאו לשירותים. אין לחזור על תרגיל זה יותר מאשר פעם אחת בלילה.

אסור בכל מחיר לכעוס או להעניש.

גישה קונסרבטיבית כפי שתוארה מועילה ב 85% מהילדים.

פעמון מצלצל כאשר הילד מרטיב בלילה מומלץ, אך חיוני להסביר לילד את פעולת הפעמון ולהשיג את הסכמתו לשיטה זו. אחוז ההצלחה 75% מהמקרים.

במקרים הסובלים מהרטבה משנית כתוצאה מטראומה נפשי שהילד חווה, יש הצדקה לטיפול פסיכולוגי, אך עיקר הטיפול הרחקת הגורם הטראומתי, עד כמה שאפשר.

( הערת העורך: במקרים כגון אלה, מצאתי כי לפעמים יש תוצאות מצוינות אם אפשר להוציא את הילד לבד מחיק המשפחה ולהעבירו לסבים או דודים לתקופת מה).

טיפול תרופתי רצוי להגביל למקרים שלא הגיבו לטיפולים אחרים. ההורמון האנטי-דיורטי desmopressin acetate DDAVP ניתן דרך האף או דרך הפה. התגובה מהירה אך עם תום הטיפול מספר ניכר של מטופלים חוזרים להרטיב. קיימות גם תופעות לוואי אך הן נדירות – ירידה ברמת הנטרן בדם והרעלת מים.

תרופות מקבוצת ה tricyclic antidepressants בעיקר imipramine מועילות בכ 50% המקרים אך גם כאן ההשפעה נעלמת לעיתים קרובות, בתום הטיפול. חשוב במיוחד להיזהר מתופעות לוואי בעיקר הפרעות בקצב הלב. בעבר היו מקרים בהם הפרעות אלה הסתיימו בדום לב. לכן חשוב לשקול מתן תרופות בכל מקרה- האם מוצדק לנסות תרופות להן תופעות לוואי מסוכנות או לחכות בשקט עד שהתופעה תיעלם מעצמה.

תגובות רוצה להצטרף לדיון?

אין תגובות עדיין. היה הראשון להגיב!

מאמרים

הגדרה מחדש של שכיחות אבנים בכליות: דפוסים מתפתחים הקשורים לגיל

הגדרה מחדש של שכיחות אבנים בכליות: דפוסים מתפתחים הקשורים לגיל

מקור: Epub
פרופ' אלכסנדר גרינשטיין
פרופ' אלכסנדר גרינשטיין
אין תגובות|22/10/2026

מקובל בפרקטיקה היום־יומית שמחלת אבנים בדרכי השתן שכיחה בעיקר באנשים צעירים, ומכאן ההתייחסות לתסמינים, לדימות וכדומה. המחקר המוצג מאנגליה קורא תגר על ההנחה המקובלת

יעדי לחץ דם בניהול יתר לחץ דם

יעדי לחץ דם בניהול יתר לחץ דם

מקור: NEJM
ד"ר דוד אוריון
ד"ר דוד אוריון
אין תגובות|14/10/2026

המאמר סוקר את העדויות העדכניות ביותר בנוגע ליעדי לחץ דם סיסטולי, תוך התמקדות בשאלה האם יעד אינטנסיבי (פחות מ־120 מ”מ כספית) עדיף על היעד הסטנדרטי (פחות מ־140) עבור אוכלוסיות רחבות, כולל חולי סוכרת וקשישים?

הנחיות חדשות לטיפול במחלת ההשמנה

הנחיות חדשות לטיפול במחלת ההשמנה

מערכת האתר
מערכת האתר
אין תגובות|03/09/2026

לאחרונה פורסמו הנחיות חדשות ע״י האיגוד האירופאי לחקר וטיפול בהשמנה וע״י האיגוד האמריקאי לסוכרת, אשר מדייקות את הטיפול במחלת ההשמנה באופן נרחב יותר מהפחתת משקל, וזאת על סמך העדויות המחקריות שהצטברו עד תחילת 2026

תופעות לוואי של מערכת העיכול בקרב מטופלים הנוטלים זריקות לטיפול בסוכרת ובהשמנה: מנגנונים, שכיחות, השלכות ואסטרטגיות תזונתיות לטיפול

תופעות לוואי של מערכת העיכול בקרב מטופלים הנוטלים זריקות לטיפול בסוכרת ובהשמנה: מנגנונים, שכיחות, השלכות ואסטרטגיות תזונתיות לטיפול

מקור: לימור בן חיים דיאטנית קלינית
מערכת האתר
מערכת האתר
אין תגובות|03/09/2026

כמחצית מהמטופלים בטיפולים אינקרטינים יחוו תופעות לוואי במערכת העיכול, העלולות להשפיע על איכות החיים, ולקראת ארוחות החג ייתכן שהאתגר יהיה משמעותי אף יותר.

כניסת צוות רפואי

הכניסה לאתר מותרת אך ורק לצוות הרפואי

לקבלת קוד אימות לנייד ולמייל, יש למלא את כתובת המייל ואת מספר הטלפון שלך

עדיין לא נרשמת? באפשרותך לבצע רישום כאן