האם קיימים הבדלים בין המינים בתועלת של סטטינים כמניעה ראשונית של תחלואה קרדיווסקולארית? (Circulation )

נטילת סטטינים ע”י נשים מפחית את הסיכון לאירועי תחלואה קרדיווסקולארית בכשליש, ירידה בסיכון הדומה לזו שתועדה בגברים, כך עולה ממחקר חדש שפורסם במהדורת 9 במרץ של Circulation.

לדברי החוקרים, קיימת מחלוקת בנוגע לטיפול בסטטינים בנשים ללא מחלה קרדיווסקולארית, לאור העדר עדויות המצביעות על תועלת. החוקרים ניתחו את תוצאות מחקר JUPITER, תוך הערכת התוצאות הספציפיות לפי מגדר, וערכו מטה-אנליזה של מחקרים להערכת הטיפול בסטטינים, שהתמקדו בנשים.

מחקר JUPITER כלל 6801 נשים בגיל 60 ומעלה, ו-1,101 גברים בגיל 50 ומעלה. בכולם תועד רמות גבוהות של C-Reactive Protein (לפחות 2 מ”ג לליטר) וערכים תקינים-עד-נמוכים של LDL (עד 130 מ”ג לד”ל). המשתתפים נטלו Rosuvastatin (קרסטור) או פלסבו בכל יום.

מטה האנליזה כללה 7 מחקרים למניעה ראשונית, עם 13,154 נשים עם 240 אירועי תחלואה קרדיווסקולארית ו-216 מקרי תמותה.

בהשוואה לגברים במחקר JUPITER, בנשים תועד שיעור אבסולוטי נמוך יותר של אירועים קרדיווסקולאריים, ל-100 שנות-אדם (0.57 לעומת 0.88 בקבוצת Rosuvastatin ו-1.04 לעומת 1.54 בקבוצת הפלסבו) אך בשני המינים תועדה ירידה של כ-44% בסיכון היחסי.

מניתוח נוסף של הממצאים עולה כי טיפול בסטטינים הביא לירידה משמעותית בשיעורי רה-וסקולריזציה ואנגינה לא-יציבה בנשים, אך לא השפיע על אירועים קרדיווסקולאריים אחרים.

במטה האנליזה, טיפול בסטטינים בנשים הפחית את שיעורי האירועים הקרדיווסקולאריים הראשוניים ב-37% (p<0.001), אך ללא השפעה משמעותית על התמותה הכוללת.

לאחר שהתייחסו לממצאי מחקר JUPITER ומטה האנליזה, החוקרים סיכמו וכתבו כי טיפול בסטטינים הביא לירידה יחסית של כשליש באירועי תחלואה קרדיווסקולארית ראשונית בנשים, תועלת דומה לזו שתועדה במחקרים קודמים בגברים.

Circulation2010;121:1069-1077

לידיעה במדסקייפ

תגובות רוצה להצטרף לדיון?

אין תגובות עדיין. היה הראשון להגיב!

מאמרים

השפעה תלוית־זמן של פרופילי התאמה (Mismatch) על תוצאים לאחר שליפת קריש מכנית (Thrombectomy) בשבץ איסכמי נרחב

השפעה תלוית־זמן של פרופילי התאמה (Mismatch) על תוצאים לאחר שליפת קריש מכנית (Thrombectomy) בשבץ איסכמי נרחב

מקור: Stroke
ד"ר דוד אוריון
ד"ר דוד אוריון
אין תגובות|25/09/2026

הטיפול בשבץ איסכמי עם ליבת שבץ גדולה (Large Ischemic Core) מעורר דיון רב בשנים האחרונות. המחקר בחן כיצד נוכחות של “אי התאמה” (Mismatch) – כלומר פער בין אזור המוח שכבר ניזוק באופן בלתי הפיך לבין אזור המוח שעדיין ניתן להצלה (Penumbra) – משפיעה על סיכויי ההחלמה של המטופל לאחר צנתור מוח, והאם חשיבות הפער הזה משתנה ככל שחולף הזמן מתחילת התסמינים

כיווץ כלי דם (וזוספאזם) במהלך טיפול אנדו־ווסקולרי בשבץ איסכמי: גורמים קשורים, השפעה על תוצאים והשפעת נימודיפין תוך־עורקי

כיווץ כלי דם (וזוספאזם) במהלך טיפול אנדו־ווסקולרי בשבץ איסכמי: גורמים קשורים, השפעה על תוצאים והשפעת נימודיפין תוך־עורקי

מקור: Stroke
ד"ר דוד אוריון
ד"ר דוד אוריון
אין תגובות|18/09/2026

במהלך צנתור מוח (טיפול אנדו־ווסקולרי) לשליפת קריש דם בשבץ איסכמי חריף, לעיתים מתרחש כיווץ של כלי הדם (Vasospasm) כתוצאה מהמניפולציה המכנית של הצנתר והמכשור

כניסת צוות רפואי

הכניסה לאתר מותרת אך ורק לצוות הרפואי

לקבלת קוד אימות לנייד ולמייל, יש למלא את כתובת המייל ואת מספר הטלפון שלך

עדיין לא נרשמת? באפשרותך לבצע רישום כאן