זיהום מעלה פי ארבע את הסיכון לתמותה בחולים עם שחמת הכבד (Gastroenterology)

חוקרים מאירופה מדווחים במאמר חדש שפורסם ב-Gastroenterology כי זיהום מוביל לעליה דרמטית בשיעורי התמותה של חולים עם שחמת הכבד. לחולים פרוגנוזה גרועה גם לאחר החלמה מהזיהום.

במטה-אנליזה של מחקרים שכללה קרוב ל-12,000 חולים עם שחמת הכבד, החוקרים מצאו כי זיהום הוביל לעליה של כמעט פי ארבע בסיכון לתמותה.

הסקירה כלל 178 מחקרים עם 225 מדגמים. חציון גיל המשתתפים עמד על 56 שנים, 47% אובחנו עם שחמת כבד על-רקע אלכוהול ו-39% על-רקע זיהום בנגיף HBV (Hepatitis B Virus) או HCV (Hepatitis C Virus).

החוקרים אספו נתונים מ-18 מחקרים שהשוו את שיעורי ההישרדות עם זיהום, בהשוואה לחולים ללא זיהום; 40.4% מבין 1135 החולים עם זיהום מתו במהלך המעקב, זאת בהשוואה ל-19.5% מבין 2317 החולים ללא זיהום (p=0.00001,  OR = .75).

כפי שדווח ב-101 מחקרים, 7062 חולים אובחנו עם SBP (Spontaneous Bacterial Peritonitis). חציון שיעורי התמותה לאחר חודש ולאחר 12 חודשים עמדו על 32.5% ו-66.2%, בהתאמה.

בקרב 1437 חולים (מ-30 מחקרים) עם בקטרמיה, שיעורי התמותה עמדו על 42.2% ו-67.4% לאחר חודש ולאחר 12 חודשים, בהתאמה.

מבין 225 מדגמים, רק 35 (15.4%) דיווחו על טיפול אנטיביוטי מונע, ואז רק בחציון של 7.7% מהחולים.

למרות שאין מספיק נתונים להערכה מספקת, טיפול מונע לוו בירידה בתמותה עקב SBP (37% לעומת 43.2%).

במחקרים שנערכו לאחר שנת 2000, לא זוהה שיפור משמעותי בתמותה לאחר שנה אחת, בקרב חולים ששרדו לאחר חודש אחד, בהשוואה לעשרים השנים הקודמות. באשר לזיהום, בניגוד לדימום מדליות, לא חל שיפור בהישרדות במהלך מספר עשורים.

Gastroenterology 2010

לידיעה במדסקייפ

תגובות רוצה להצטרף לדיון?

אין תגובות עדיין. היה הראשון להגיב!

מאמרים

יעדי לחץ דם בניהול יתר לחץ דם

יעדי לחץ דם בניהול יתר לחץ דם

מקור: NEJM
ד"ר דוד אוריון
ד"ר דוד אוריון
אין תגובות|14/10/2026

המאמר סוקר את העדויות העדכניות ביותר בנוגע ליעדי לחץ דם סיסטולי, תוך התמקדות בשאלה האם יעד אינטנסיבי (פחות מ־120 מ”מ כספית) עדיף על היעד הסטנדרטי (פחות מ־140) עבור אוכלוסיות רחבות, כולל חולי סוכרת וקשישים?

טונומטריה ביתית בגלאוקומה: נקודות המבט של רופאים ושל מטופלים לגבי התוויות, יתרונות וחסמים ליישום נרחב יותר

טונומטריה ביתית בגלאוקומה: נקודות המבט של רופאים ושל מטופלים לגבי התוויות, יתרונות וחסמים ליישום נרחב יותר

מקור: J Glaucoma
ד"ר יעל שרון
ד"ר יעל שרון
אין תגובות|11/10/2026

המחקר בחן את עמדותיהם ואת ניסיונם של רופאי עיניים ושל מטופלי גלאוקומה בנוגע לטונומטריה ביתית (Home Tonometry – HT) עם מדידה עצמית של הלחץ התוך־עיני (IOP) מחוץ למרפאה

כניסת צוות רפואי

הכניסה לאתר מותרת אך ורק לצוות הרפואי

לקבלת קוד אימות לנייד ולמייל, יש למלא את כתובת המייל ואת מספר הטלפון שלך

עדיין לא נרשמת? באפשרותך לבצע רישום כאן