גבפנטין מומלצת כתרופת הבחירה בטיפול בכאבים נוירופתיים הנובעים מפגיעה בעמוד השדרה (Spine )

Gabapentin (נורונטין, גבפנטין-טבע) צריך להיות טיפול קו ראשון של כאב נוירופתי בפגיעות בעמוד השדרה, כך עולה מתוצאות מחקר פרוספקטיבי, אקראי ומבוקר המתפרסם באפריל ב-Spine .

כאב נוירופתי הקשור לפגיעה בעמוד השדרה הוא עיקש וטיפולים קיימים כיום אינם יעילים, כותבים החוקרים מבי”ס לרפואה בסלקוק, טורקיה.

גבפנטין, תרופה נוגדת עוויתות הפכה לטיפול הקו הראשון בכאבים נוירופתיים. מיקומה של התרופה בטיפול בכאבים נוירופתיים הקשורים לפגיעה בעמוד השדרה נבדק כבר במחקרים קודמים , אך היו אלה מחקרים רטרוספקטיביים, לא מבוקרים ולא סטנדרטיים, שבהם השתתפו מעט חולים אשר עשו שימוש במינונים הנמוכים מהאופטימיליים המומלצים.

במחקר כפול סמיות זה שבו השתתפו 20 מטופלים משותקים ברגליהם (7 נשים ו-13 גברים בגילאים של 20 עד 65), עם פגיעה מלאה בעמוד השדרה באיזור בית החזה או המותן, אשר סבלו מכאבים נוירופתיים למשך יותר מ-6 חודשים.

המטופלים קיבלו טיפול למשך 4 שבועות שבו בוצעה טיטרציה של התרופה או פלצבו, לאחר מכן 2 שבועות של ניקוי מהתרופה, ואז החלפה בין קבוצת הפלצבו לקבוצתה הפעילה, ועוד 4 שבועות של מינון קבוע.

כל המטופלים סיימו את המחקר. הטיפול בגבפנטין נמצא קשור לירידה בעוצמת ותדירות הכאב, הקלה בכל תסמיני הכאב הנוירופתי מלבד הגירוד, ובשיפור באיכות חיי החולים. תופעות לואי היו קיימות ב-65% מהמטופלים בגבפנטין וב-25% מהחולים שקיבלו פלצבו, אך אלה לא גרמו לנשירה מהמחקר, וטופלו בקלות ע”י הורדת מינון. החוקרים ממליצים לפעול במינון נמוך והעלאתו באיטיות גם בשימוש מעשי בשטח.

למרות שהעלות הממוצעת של גבפנטין היא גבוהה יחסית, ונעה בין 150 ל-230 דולר לחודש בארה”ב, הכותבים סבורים  שהשיפור באיכות החיים והפוטנציאל לשפר את תפקודם מצדיקים את העלות.

Spine. 2004;29:743-751

לדיווח ב-מדסקייפ

תגובות רוצה להצטרף לדיון?

אין תגובות עדיין. היה הראשון להגיב!

מאמרים

האם אנגיוגרפיה כלילית בטומוגרפיה ממוחשבת לא פולשנית (CTCA) יכולה לזהות מחלת עורקים כליליים בסיכון נמוך עד בינוני?

האם אנגיוגרפיה כלילית בטומוגרפיה ממוחשבת לא פולשנית (CTCA) יכולה לזהות מחלת עורקים כליליים בסיכון נמוך עד בינוני?

מקור: Journal of Clinical Medicine
פרופ' שחף שיבר
פרופ' שחף שיבר
אין תגובות|14/09/2025

אנגיוגרפיה כלילית באמצעות CT (CTCA) נמצאה בטוחה ויעילה להערכת מחלת עורקים כליליים (CAD) בקרב מטופלים עם הסתברות מקדימה נמוכה עד בינונית למחלה

מחקר River Stent: הרחבה של הסינוסים המוחיים הוורידיים עם סטנט בטוח ויעיל וניתן להערכה מלאה באמצעים לא־פולשניים

מחקר River Stent: הרחבה של הסינוסים המוחיים הוורידיים עם סטנט בטוח ויעיל וניתן להערכה מלאה באמצעים לא־פולשניים

מקור: Journal of NeuroInterventional Surgery
ד"ר דוד אוריון
ד"ר דוד אוריון
אין תגובות|05/09/2025

ה־Commentary מציג סקירה מקצועית של ניסוי River Stent, אשר בדק את הבטיחות והיעילות של התקנת סטנט ייעודי בסינוסים הוורידיים התוך־גולגולתיים לטיפול ב־Idiopathic Intracranial Hypertension (IIH)

הקשר בין תזמון וסוג של התקפים סימפטומטיים חריפים לבין אפילפסיה לאחר שבץ ותמותה

הקשר בין תזמון וסוג של התקפים סימפטומטיים חריפים לבין אפילפסיה לאחר שבץ ותמותה

מקור: Stroke
ד"ר דוד אוריון
ד"ר דוד אוריון
אין תגובות|05/09/2025

התקפים סימפטומטיים חריפים (ASyS), שמופיעים תוך 7 ימים מהשבץ האיסכמי, ידועים כתורמים לסיכון מוגבר לאפילפסיה לאחר שבץ ולתמותה. עם זאת, השפעת תזמון ההתקף (ביום השבץ מול ימים מאוחרים) וסוג ההתקף (כגון סטטוס אפילפטיקוס לעומת התקף בודד קצר) לא הובהרו עד כה

טרנספורמציה המורגית אינה מחמירה את התוצאות התפקודיות בשבץ איסכמי לא־קרדיוגני; ניתוח משני ממחקר PACIFIC-STROKE

טרנספורמציה המורגית אינה מחמירה את התוצאות התפקודיות בשבץ איסכמי לא־קרדיוגני; ניתוח משני ממחקר PACIFIC-STROKE

מקור: Stroke
ד"ר דוד אוריון
ד"ר דוד אוריון
אין תגובות|02/09/2025

המאמר מתבסס על ניתוח משני של ניסוי PACIFIC STROKE (שלב 2), שנועד לבחון את בטיחות התרופה asundexian (מעכב פקטור XIa) בנשים ובגברים בעלי אירוע שבץ איסכמי לא-קרדיוגני, אשר קיבלו בנוסף טיפול אנטיאגרגנטי לפי ההנחיות

כניסת צוות רפואי

הכניסה לאתר מותרת אך ורק לצוות הרפואי

לקבלת קוד אימות לנייד ולמייל, יש למלא את כתובת המייל ואת מספר הטלפון שלך

עדיין לא נרשמת? באפשרותך לבצע רישום כאן