תוצאות שליליות בילודים קשורות למתן dexamethasone, בהשוואה למתן betamethasone במהלך ההריון (Pediatrics)/מאת ד”ר ברזילי, עורך נאונטולוגיה

מטרת המחקר היתה לבחון האם מתן dexamethasone ו- betamethasoneבמהלך ההריון נבדלים ביעילותם מבחינת מניעת תוצאות שליליות בילודים. החוקרים הישוו את הסיכונים ל- periventricular leukomalacia(או PVL), לדימום תוך-חדרי (IVH), לרטינופתיה של הילוד (ROP), ולתמותה של הילוד בקרב ילודים שנולדו במשקל לידה נמוך מאוד ונחשפו ל-dexamethasone, ל-betamethasone או לאף אחד מהסטרואידים.
במחקר נכללו ילודים שנולדו במשקל של 401-1500 גרם. החוקרים השתמשו באנליזת רגרסיה לוגיסטית מרובת משתנים בכדי להשוות בין 3 קבוצות הנבדקים מבחינת שיעורי ה-PVL, ה-IVH, ה-ROP והתמותה, תוך התאמה למשתנים שונים.
3600 ילודים התאימו לקריטריוני ההשתפות במחקר. בהשוואה להימנעות משימוש בסטרואידים במהלך ההריון, הופיעו מגמות לסיכון מופחת ל-PVL הקשור ל- dexamethasoneול- betamethasone, אך לא נמצא הבדל בין שתי התרופות. ה-Dexamethasone נקשר להפחתה בסיכון ל-IVH ול-IVH חמור, בהשוואה להעדר חשיפה לסטרואידים במהלך ההריון.
ה- betamethasoneהפחית את הסיכון ל-IVH, ל-IVH חמור ולתמותה של הילוד, בהשוואה להמנעות משימוש בסטרואידים במהלך ההריון. בהשוואה ל-betamethasone, נקשר dexamethasone לסיכון מוגבר באופן מובהק סטטיסטית לפטירה של הילוד.
בנוסף, הופיעו מגמות המצביעות על סיכונים מוגברים ל-IVH ול-ROP חמור, הקשורים ל- dexamethasone בהשוואה ל-betamethasone.
החוקרים מסיקים כי betamethasone נקשר לסיכון מופחת לפטירה של הילוד, עם מגמות לסיכון מופחת לקבלת תוצאות שליליות אחרות בילודים, בהשוואה ל- dexamethasone. הם מציינים כי יתכן שמבחינת הילוד מתן betamethasone עדיף על פני dexamethasone, כאשר הדבר אפשרי.
PEDIATRICS Vol. 117 No. 5 May 2006, pp. 1503-1510

הערות עורך:

זהו מאמר חשוב המדגים שוב את החשיבות שבמתן סטרואידים טרום הלידה לפגים. לפי המחקר הזה ואחרים, לבטאמטזון פחות תופעות לואי מאשר לדקסמטאזון. אולי קיים הבדל ביניהם גם בתקופה שלאחר הלידה?

תגובות רוצה להצטרף לדיון?

אין תגובות עדיין. היה הראשון להגיב!

מאמרים

תופעות לוואי של מערכת העיכול בקרב מטופלים הנוטלים זריקות לטיפול בסוכרת ובהשמנה: מנגנונים, שכיחות, השלכות ואסטרטגיות תזונתיות לטיפול

תופעות לוואי של מערכת העיכול בקרב מטופלים הנוטלים זריקות לטיפול בסוכרת ובהשמנה: מנגנונים, שכיחות, השלכות ואסטרטגיות תזונתיות לטיפול

מקור: לימור בן חיים דיאטנית קלינית
מערכת האתר
מערכת האתר
אין תגובות|03/09/2026

כמחצית מהמטופלים בטיפולים אינקרטינים יחוו תופעות לוואי במערכת העיכול, העלולות להשפיע על איכות החיים, ולקראת ארוחות החג ייתכן שהאתגר יהיה משמעותי אף יותר.

יעילות ובטיחות קיוּוִיוִיק Daridorexant (QUVIVIQ) לטיפול באינסומניה

יעילות ובטיחות קיוּוִיוִיק Daridorexant (QUVIVIQ) לטיפול באינסומניה

מקור: Lancet Neurology
מערכת האתר
מערכת האתר
אין תגובות|25/08/2026

אינסומניה כרונית היא הפרעה שכיחה הפוגעת לא רק במשך ובאיכות השינה, אלא גם בתפקוד היומי, בערנות, בריכוז ובאיכות החיים. למרות זמינותם של טיפולים ותיקים, קיים צורך בפתרונות המסייעים לשפר את השינה בלי לפגוע בתפקוד ביום שלאחר מכן ובלי לגרום להתמכרות

כניסת צוות רפואי

הכניסה לאתר מותרת אך ורק לצוות הרפואי

לקבלת קוד אימות לנייד ולמייל, יש למלא את כתובת המייל ואת מספר הטלפון שלך

עדיין לא נרשמת? באפשרותך לבצע רישום כאן