מבחן חדש בן שלוש דקות להערכת דליריום (Ann Intern Med)

גרסה מקוצרת של מבחן CAM (Confusion Assessment Method), האורכת שלוש דקות בלבד, עשויה לשמש ככלי חשוב לזיהוי דליריום בחולים מאושפזים. במחקר חדש אישרו החוקרים את התוקף של בדיקת 3D-CAM כבדיקה רגישה וסגולית לאבחנת מבוגרים עם וללא דמנציה. במאמר שפורסם בכתב העת Annals of Internal Medicine מסבירים החוקרים כי היתרונות של המבחן המובנה המקוצר כוללים את השימוש הפשוט, ההכשרה הקלה והעובדה שכמעט כל כל איש צוות רפואי יכול לבצע את המבחן.

מדגם המחקר התבסס על 201 חולים, בגילאי 75 שנים ומעלה, שאושפזו בארבע מחלקות פנימיות בבית חולים אוניברסיטאי. החוקרים זיהו את 20 המרכיבים החשובים ביותר מבין המאפיינים האבחנתיים של CAM, במטרה ליצור את שאלון 3D-CAM. לצורך תוקף פרוספקטיבי, הערכות 3D-CAM בוצעו ע”י עוזרי מחקר מיומנים. רופאים השלימו באופן בלתי-תלוי הערכה מקיפה, כולל ראיונות עם החולים ובני משפחותיהם וסקירה של הרשומות הרפואיות. פאנל של מומחים לקח בחשבון את הנתונים הללו במטרה לקבוע נוכחות או העדר דליריום ודמנציה. אבחנת דליריום לפי מדד 3D-CAM נבחנה אל מול האבחנה הסטנדרטית בכל החולים ותתי-קבוצות חולים עם וללא דמנציה.

גיל המשתתפים הממוצע עמד על 84 שנים ו-28% אובחנו עם דמנציה. פאנל המומחים זיהה 21% משתתפים עם דמנציה, 88% מהם עם מאפיינים פסיכומוטוריים תקינים או היפו-אקטיביים. חציון הזמן שנדרש להשלמת מדד 3D-CAM עמד על 3 דקות, עם רגישות של 95% וסגוליות של 94%. תוצאות מדד 3D-CAM היו טובות גם בחולים עם דמנציה (רגישות של 96%, סגוליות של 86%) וגם בחולים ללא דמנציה (רגישות של 93% וסגוליות של 96%).

החוקרים מסכמים וכותבים כי שאלון 3D-CAM מספק הערכה מובנית של דליריום, בתוך שלוש דקות בלבד, עם רגישות וסגוליות גבוהות, ועשוי לשמש ככלי חשוב לשיפור האבחנה של דליריום.

Ann Intern Med. 2014;161:554-561

לידיעה במדסקייפ

תגובות רוצה להצטרף לדיון?

אין תגובות עדיין. היה הראשון להגיב!

מאמרים

תוכנית תגבור להליכה במינון גבוה היא ישימה עבור אנשים לאחר שבץ מוחי: ניסוי אקראי פאזה II

תוכנית תגבור להליכה במינון גבוה היא ישימה עבור אנשים לאחר שבץ מוחי: ניסוי אקראי פאזה II

מקור: Stroke
ד"ר דוד אוריון
ד"ר דוד אוריון
אין תגובות|25/05/2026

מחקר זה נועד לבחון את היתכנותה ויעילותה של תוכנית ‘תגבור’ (Booster) אינטנסיבית במינון גבוה, המתמקדת בהליכה, עבור אנשים בשלב הכרוני לאחר שבץ, וזאת כדי לשפר את המהירות, את הסיבולת ואת הניידות בקהילה

שכיחות ומשמעות פרוגנוסטית של פגיעה או אוטם מיוקרדיאלי סביב ניתוחים לא־לבביים גדולים בקשישים

שכיחות ומשמעות פרוגנוסטית של פגיעה או אוטם מיוקרדיאלי סביב ניתוחים לא־לבביים גדולים בקשישים

מקור: Age and Ageing
פרופ' אלי מזרחי
פרופ' אלי מזרחי
אין תגובות|18/05/2026

מחקר רב־מרכזי חדש שבחן את השכיחות ואת המשמעות הקלינית של פגיעה או אוטם מיוקרדיאלי סביב ניתוחים לא־לבבי  (Perioperative Myocardial Injury/Infarction  – PMI) בקרב מטופלים מבוגרים העוברים ניתוחים גדולים

עומסי חום ותמותת קשישים בבתי אבות – האם דירוגי האיכות מנבאים סיכון?

עומסי חום ותמותת קשישים בבתי אבות – האם דירוגי האיכות מנבאים סיכון?

מקור: Age & Ageing
פרופ' אלי מזרחי
פרופ' אלי מזרחי
אין תגובות|11/05/2026

מחקר חדש שפורסם ב־Age and Ageing בחן את השפעת עומסי החום על תמותת דיירי בתי אבות באנגליה ואת האפשרות להשתמש בדירוגי ה־Care Quality Commission (CQC) ככלי לזיהוי מוסדות המצויים בסיכון מוגבר לנזקי חום

כניסת צוות רפואי

הכניסה לאתר מותרת אך ורק לצוות הרפואי

לקבלת קוד אימות לנייד ולמייל, יש למלא את כתובת המייל ואת מספר הטלפון שלך

עדיין לא נרשמת? באפשרותך לבצע רישום כאן