האם תוספי פרביוטיקה עשויים להפחית את הסיכון לאלרגיה על-רקע טיפול אנטיביוטי במהלך היריון?

מקור: Allergy

טיפול אנטיביוטי אימהי במהלך ההיריון מלווה בסיכון מוגבר לריגוש אלרגני, אלרגיה למזון בתיווך נוגדני IgE ואקזמה אטופית בצאצאים. עם זאת, מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Allergy עולה כי קשרים אלו לא תועדו באימהות שקיבלו תוספי פרביוטיקה.

החוקרים השלימו ניתוח של נתונים ממחקר אקראי בו נכללו 568 אימהות (גיל חציוני של 32.4 שנים) עם תינוקות בסיכון משפחתי למחלות אלרגיות באוסטרליה בין 2016 עד 2021.

האימהות חולקו באקראי לצריכה יומית של פרביוטיקה (גלקטו- ופרוקטו-אוליגוסכרידים) או פלסבו משבוע 18-20 להיריון עד לאחר שישה חודשי הנקה.

נתונים אודות טיפול אנטיביוטי באם וביילוד נאספו באופן פרוספקטיבי כל חודש. החשיפה סווגה כחשיפה לפני הלידה, במהלך הלידה (בזמן צירים או השראה עד שעה לפני הלידה), במהלך ניתוח קיסרי (בתוך שעה מביצוע החתך), בזמן הנקה (מהלידה עד לאחר שישה חודשים) ומתן ישיר ליילוד (מהלידה עד גיל שישה חודשים).

התוצא העיקרי היה מחלות אלרגיות בצאצאים, אשר כללו ריגוש אלרגני, אלרגיה למזון בתיווך נוגדני IgE ואבחנה רפואית של אקזמה אטופית ונבחן בגיל שנה אחת.

באימהות בזרוע הפלסבו, טיפול אנטיביוטי במהלך ההיריון לווה בסיכון מוגבר לריגוש אלרגני (סיכון יחסי מתוקן של 3.56, p=0.001), אלרגיה למזון בתיווך נוגדני IgE (סיכון יחסי מתוקן של 5.67, p<0.001) ואבחנה רפואית של אקזמה אטופית (סיכון יחסי מתוקן של 6.42, p<0.001) בתינוקות עד גיל שנה.

מנגד, באימהות שחולקו באקראי לקבלת פרביוטיקה, חשיפה לטיפול אנטיביוטי במהלך ההיריון לא לוותה בסיכון מוגבר לתוצאים אלו בתינוקות.

חשיפה לטיפול אנטיביוטי מצד האם והתינוק בתקופה שלפני הלידה בזמן ניתוח קיסרי ובמן הנקה ודרך מתן ישיר להנקה לא נקשרה בקשר משמעותי עם תוצאות תחלואה אלרגית בתינוקות.

החוקרים מסכמים וכותבים כי פרביוטיקה עשויה לשמש כאמצעי להפחתת התגובות החיסוניות במורד הדרך ולהפחית את הסיכון לתחלואה אלרגית בצאצאים לאימהות עם חשיפה לטיפול אנטיביוטי במהלך ההיריון.

Allergy, July 14, 2026

לידיעה במדסקייפ

תגובות רוצה להצטרף לדיון?

אין תגובות עדיין. היה הראשון להגיב!

מאמרים

יעדי לחץ דם בניהול יתר לחץ דם

יעדי לחץ דם בניהול יתר לחץ דם

מקור: NEJM
ד"ר דוד אוריון
ד"ר דוד אוריון
אין תגובות|14/10/2026

המאמר סוקר את העדויות העדכניות ביותר בנוגע ליעדי לחץ דם סיסטולי, תוך התמקדות בשאלה האם יעד אינטנסיבי (פחות מ־120 מ”מ כספית) עדיף על היעד הסטנדרטי (פחות מ־140) עבור אוכלוסיות רחבות, כולל חולי סוכרת וקשישים?

טונומטריה ביתית בגלאוקומה: נקודות המבט של רופאים ושל מטופלים לגבי התוויות, יתרונות וחסמים ליישום נרחב יותר

טונומטריה ביתית בגלאוקומה: נקודות המבט של רופאים ושל מטופלים לגבי התוויות, יתרונות וחסמים ליישום נרחב יותר

מקור: J Glaucoma
ד"ר יעל שרון
ד"ר יעל שרון
אין תגובות|11/10/2026

המחקר בחן את עמדותיהם ואת ניסיונם של רופאי עיניים ושל מטופלי גלאוקומה בנוגע לטונומטריה ביתית (Home Tonometry – HT) עם מדידה עצמית של הלחץ התוך־עיני (IOP) מחוץ למרפאה

כניסת צוות רפואי

הכניסה לאתר מותרת אך ורק לצוות הרפואי

לקבלת קוד אימות לנייד ולמייל, יש למלא את כתובת המייל ואת מספר הטלפון שלך

עדיין לא נרשמת? באפשרותך לבצע רישום כאן