הוספת טיפול הממוקד בגרורות עשוי לשפר הישרדות חולים עם אדנוקרצינומה של הלבלב (J Clin Oncol)

הוספת טיפול ממוקד בגרורות לטיפול סיסטמי משפר הישרדות ללא-התקדמות מחלה בחולים עם אדנוקרצינומה של הלבלב, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Journal of Clinical Oncology.

המחקר בשלב 2 הינו מחקר אקראי, רב-מרכזי, שכלל 41 חולים עם אבחנה של אדנוקרצינומה של הלבלב עם גרורות מעטות, אשר לקחו חלק במחקר EXTEND. המשתתפים במחקר חולקו באקראי ביחס 1:1 לקבלת טיפול ממוקד בגרורות עם טיפול סיסטמי או לקבלת טיפול סיסטמי בלבד.

טיפול ממוקד בגרורות כלל טיפול מקומי דפיניטיבי, עם קרינה סטריאוטקטית מומלצת במקרים מתאימים. חולים בקבוצת הביקורת היו רשאים לקבל טיפול ממוקד בגרורות במקרה של התקדמות מחלה.

התוצא העיקרי היה הישרדות ללא-התקדמות מחלה, כפי שנקבע מרגע ההקצאה האקראית ועד התקדמות הדמייתית, התקדמות קלינית, או תמותה. תוצאי סיום משניים כללו את ההישרדות הכוללת, מרווח זמן עד לטיפול הסיסטמי הבא, משך זמן עד כישלון מקומי, זמן עד הופעת נגע חדש, רעילות ואיכות חיים.

מהנתונים עולה כי הוספת טיפול ממוקד בגרורות לטיפול סיסטמי לווה בשיפור משמעותי בהישרדות ללא-התקדמות מחלה (10.3 חודשים לעומת 2.5 חודשים, p=0.03). יחס הסיכון להישרדות ללא-התקדמות מחלה עמד על 0.43 (רווח בר-סמך 95% של 0.20-0.94), עדות לירידה משמעותית בסיכון להתקדמות מחלה או תמותה עם טיפול ממוקד בגרורות.

לא תועדו אירועים חריגים בדרגה 4 או 5 משנית לטיפול, רמז לכך שטיפול ממוקד לגרורות הינה גישה בטוחה כתוספת לטיפול סיסטמי.

משך הישרדות ללא-התקדמות והישרדות כוללת היו ארוכים יותר משמעותית עם עדות לפעילות סיסטמית של מערכת החיסון לאחר טיפול ממוקד לגרורות, עדות לחשיבות האפשרית של פעילות מערכת החיסון.

החוקרים מסכמים וכותבים כי ממצאי המחקר מספקים עדויות התומכות בתועלת של הוספת טיפול ממוקד בגרורות לטיפול סיסטמי בחולים עם ממאירות לבלב גרורתית.

J Clin Oncol, Aug 5, 2024

לידיעה במדסקייפ

תגובות רוצה להצטרף לדיון?

אין תגובות עדיין. היה הראשון להגיב!

מאמרים

הנחיות חדשות לטיפול במחלת ההשמנה

הנחיות חדשות לטיפול במחלת ההשמנה

מערכת האתר
מערכת האתר
אין תגובות|03/09/2026

לאחרונה פורסמו הנחיות חדשות ע״י האיגוד האירופאי לחקר וטיפול בהשמנה וע״י האיגוד האמריקאי לסוכרת, אשר מדייקות את הטיפול במחלת ההשמנה באופן נרחב יותר מהפחתת משקל, וזאת על סמך העדויות המחקריות שהצטברו עד תחילת 2026

היסטוריה של מחלות אוטואימוניות והסיכון להיארעות סוכרת מסוג 1 במתבגרים

היסטוריה של מחלות אוטואימוניות והסיכון להיארעות סוכרת מסוג 1 במתבגרים

מקור: Diabetes Care
מערכת האתר
מערכת האתר
אין תגובות|18/11/2025

במאמר מדווחים פרופ’ גלעד טוויג ושותפיו מהמרכז הרפואי בשיבא על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי תחלואה אוטואימונית מאוחרת בגיל ההתבגרות מלווה בסיכון מוגבר לסוכרת מסוג 1 בבגרות בשני המינים, בפרט באלו עם מחלה אוטואימונית של בלוטת התריס ומחלת צליאק

מעכב JAK מול אנטגוניסט TNF; איזה בטוח יותר עבור מטופלים עם מחלות דלקתיות מתווכות־חיסון?

מעכב JAK מול אנטגוניסט TNF; איזה בטוח יותר עבור מטופלים עם מחלות דלקתיות מתווכות־חיסון?

מקור: JAMA Network Open
פרופ' שחף שיבר
פרופ' שחף שיבר
אין תגובות|16/09/2025

מטא־אנליזה הראתה כי אין הבדל מובהק בין שימוש במעכבי JAK לבין שימוש באנטגוניסטים של TNF מבחינת הסיכון לזיהומים חמורים או לממאירויות בקרב מטופלים עם מחלות דלקתיות מתווכות־חיסון (IMIDs)

כניסת צוות רפואי

הכניסה לאתר מותרת אך ורק לצוות הרפואי

לקבלת קוד אימות לנייד ולמייל, יש למלא את כתובת המייל ואת מספר הטלפון שלך

עדיין לא נרשמת? באפשרותך לבצע רישום כאן