תחליפי אבץ יכולים לשפר תגובה לחיסון BCG בתינוקות שנולדו עם משקל לידה נמוך (מתוך J Trop Pediatr)

ממחקר חדש, שפורסם במהדורת אוקטובר של Journal of Tropical Paediatrics, עולה כי תחליף אבץ במהלך ההיריון קשור עם תגובת רגישות יתר מאוחרת טובה יותר לחיסון BCG בתינוקות, שנולדו על משקל לידה נמוך.

חוסר באבץ ידוע כבעל אפקטים בלתי רצויים גדולים ביותר על תפקוד מערכת החיסון התאית, על כן האפקט של תחליף אבץ על תגובת רגישות יתר מאוחרת ל-BCG היא הגיונית.

על מנת להעריך את התפקיד של מתן תחליף אבך קדם לידתי על תגובה לחיסון בתינוקות, החוקרים חילקו רנדומאלית 559 נשים הרות לקבל תחליף יומי של 30 mg של אבץ או פלצבו.

405 תינוקות נולדו לאימהות אלה. התינוקות קיבלו חיסונים רוטיניים, כולל BCG, שעלת, טטנוס, דיפטריה ו-Haemophilus influenzae (Hib), ועקבו אחריהם עד גיל 24 שבועות. תגובת החיסון התאית הוערכה תוך שימוש במבחן עור PPD (purified protein derivative), בעוד שתגובת החיסון ההומורלית הוערכה על ידי מדידת הטיטר של הנוגדנים.

תגובה שלילית ל-PPD המרמזת על תגובה לא טובה לחיסון BCG הופיעה ב-66.2% מסך התינוקות, שנולדו עם משקל לידה נמוך בקבוצת תחליף האבץ בהשוואה ל-78.5% מהתינוקות בקבוצת הפלצבו.

הגודל הממוצע של האינדורציה גם היה גדול יותר, אך לא משמעותי, בקרב תינוקות, שנולדו עם משקל לידה נמוך בקבוצת תחליף האבץ. התגובה ל-PPD והתגובה לחיסון HiB היו דומות בשתי הקבוצות.

תינוקות, שנולדו עם משקל לידה נמוך, היו יותר עתידים להיות עם חסר באבץ בגלל התת תזונה האימהית והם יכלו להראות תגובה משופרת לחיסון BCG עם מתן תחליף של אבץ.

אפקט דומה לא נראה עם החיסון של HiB היות והוא מגרה את תגובת החיסון ההומורלית, אשר לא מושפעת בהיקף דומה על ידי מתן תחליף אבץ.

J Trop Pediatr 2006; 52: 316-323

לידיעה במדסקייפ

תגובות רוצה להצטרף לדיון?

אין תגובות עדיין. היה הראשון להגיב!

מאמרים

אובאיטיס וסקלריטיס כסימנים מוקדמים למחלת מעי דלקתית (IBD) שטרם אובחנה: מסגרת סקר מדורגת לצמצום העיכוב באבחנה

אובאיטיס וסקלריטיס כסימנים מוקדמים למחלת מעי דלקתית (IBD) שטרם אובחנה: מסגרת סקר מדורגת לצמצום העיכוב באבחנה

מקור: Ocul Immunol Inflamm
ד"ר יעל שרון
ד"ר יעל שרון
אין תגובות|18/10/2026

המאמר עוסק ברעיון חשוב מבחינה קלינית: אובאיטיס (uveitis) וסקלריטיס (scleritis) יכולות לעיתים להופיע לפני האבחנה של מחלת מעי דלקתית (IBD): קרוהן או קוליטיס כיבית, ואף להקדים אותה בכמה שנים

הנחיות חדשות לטיפול במחלת ההשמנה

הנחיות חדשות לטיפול במחלת ההשמנה

מערכת האתר
מערכת האתר
אין תגובות|03/09/2026

לאחרונה פורסמו הנחיות חדשות ע״י האיגוד האירופאי לחקר וטיפול בהשמנה וע״י האיגוד האמריקאי לסוכרת, אשר מדייקות את הטיפול במחלת ההשמנה באופן נרחב יותר מהפחתת משקל, וזאת על סמך העדויות המחקריות שהצטברו עד תחילת 2026

תופעות לוואי של מערכת העיכול בקרב מטופלים הנוטלים זריקות לטיפול בסוכרת ובהשמנה: מנגנונים, שכיחות, השלכות ואסטרטגיות תזונתיות לטיפול

תופעות לוואי של מערכת העיכול בקרב מטופלים הנוטלים זריקות לטיפול בסוכרת ובהשמנה: מנגנונים, שכיחות, השלכות ואסטרטגיות תזונתיות לטיפול

מקור: לימור בן חיים דיאטנית קלינית
מערכת האתר
מערכת האתר
אין תגובות|03/09/2026

כמחצית מהמטופלים בטיפולים אינקרטינים יחוו תופעות לוואי במערכת העיכול, העלולות להשפיע על איכות החיים, ולקראת ארוחות החג ייתכן שהאתגר יהיה משמעותי אף יותר.

השפעות של צריכת אלכוהול כבדה על דימום תוך־מוחי חריף ועל מחלת כלי דם מוחיים קטנים

השפעות של צריכת אלכוהול כבדה על דימום תוך־מוחי חריף ועל מחלת כלי דם מוחיים קטנים

מקור: Neurology
ד"ר דוד אוריון
ד"ר דוד אוריון
אין תגובות|16/04/2026

המאמר בוחן את הקשר בין צריכת אלכוהול כבדה לבין מאפיינים קליניים, הדמייתיים ופרוגנוסטיים של דימום תוך־מוחי חריף (ICH), תוך התמקדות בהשפעת האלכוהול על מחלת כלי דם מוחיים קטנים (Cerebral Small Vessel Disease – CSVD)

כניסת צוות רפואי

הכניסה לאתר מותרת אך ורק לצוות הרפואי

לקבלת קוד אימות לנייד ולמייל, יש למלא את כתובת המייל ואת מספר הטלפון שלך

עדיין לא נרשמת? באפשרותך לבצע רישום כאן