טיפול במעכבי תעלות מימן עשוי להביא לעליה בסיכון לשברי ירך (Osteoporosis Int)

בחולים תחת טיפול פומי במעכבי תעלות מימן (Proton Pump Inhibitor) ייתכן סיכון מוגבר לשברי ירך, כך עולה מתוצאות מטה-אנליזה של מחקרים תצפיתיים, שפורסמו בכתב העת Osteoporosis International.

החוקרים בחנו את המאגרים הרפואיים בין 1990-2018 לזיהוי מחקרים תצפיתיים, אשר כללו לפחות 500 מבוגרים עם שבר ירך, אשר היו במעקב לאורך לפחות שנה אחת. הם זיהו 24 מחקרים עם 2.1 מיליון משתתפים, בסך הכול, כולל 319,568 חולים עם שבר ירך, אשר ענו על הקריטריונים של הסקירה.

מהנתונים עלה כי בקרב חולים שטופלו במעכבי תעלות מימן תועד סיכון מוגבר לשברי ירך (יחס סיכון של 1.20). עם עליה במינון הטיפול הנ”ל נרשמה עליה בסיכון לשברי ירך (סיכון יחסי של 1.17 עם טיפול במינון נמוך, 1.28 עם טיפול במינון בינוני ו-1.30 עם טיפול במינון גבוה של מעכבי תעלות מימן).

בהשוואה לאלו שלא טופלו במעכבי תעלות מימן, הסיכון היחסי הכולל עמד על 1.20 בקרב חולים שנטלו טיפול קצר-טווח בתרופות אלו ועל 1.24 באלו שנטלו טיפול ארוך-טווח בתרופות אלו. עם זאת, החוקרים לא זיהו עליה בסיכון לשברי ירך בקרב חולים שטופלו באנטגוניסטים לקולטן H2.

לאור ממצאי המחקר, החוקרים כותבים כי על רופאים לנקוט משנה זהירות בהתחלת טיפול ארוך-טווח במעכבי תעלות מימן בחולים שכבר מלכתחילה מצויים בסיכון מוגבר לשברי ירך, בפרט חולים מעל גיל 50 שנים.

Osteoporosis Int 2018

לידיעה במדסקייפ

הערת מערכת:

אתם מוזמנים לעיין במחקר שפירסמנו לאחרונה לפיו טיפול קצר טווח לא היה קשור לפגיעה בבריאות העצם.

תגובות רוצה להצטרף לדיון?

אין תגובות עדיין. היה הראשון להגיב!

מאמרים

גאוט ורטינופתיה סוכרתית: סיכון מוגבר והתפקיד המגן של טיפול להורדת רמות חומצת השתן

גאוט ורטינופתיה סוכרתית: סיכון מוגבר והתפקיד המגן של טיפול להורדת רמות חומצת השתן

מקור: Ophthalmol
ד"ר יעל שרון
ד"ר יעל שרון
אין תגובות|27/09/2026

המחקר בדק שתי שאלות מרכזיות: האם בקרב חולי סוכרת מסוג 2, נוכחות של גאוט (Gout) קשורה לסיכון מוגבר להתפתחות רטינופתיה סוכרתית (DR) וסיבוכיה? והאם בחולי גאוט שכבר סובלים מרטינופתיה סוכרתית מתקדמת, טיפול להורדת חומצה אורית (ULT) עשוי להפחית את הסיכון לסיבוכים מסכני ראייה?

הנחיות חדשות לטיפול במחלת ההשמנה

הנחיות חדשות לטיפול במחלת ההשמנה

מערכת האתר
מערכת האתר
אין תגובות|03/09/2026

לאחרונה פורסמו הנחיות חדשות ע״י האיגוד האירופאי לחקר וטיפול בהשמנה וע״י האיגוד האמריקאי לסוכרת, אשר מדייקות את הטיפול במחלת ההשמנה באופן נרחב יותר מהפחתת משקל, וזאת על סמך העדויות המחקריות שהצטברו עד תחילת 2026

כניסת צוות רפואי

הכניסה לאתר מותרת אך ורק לצוות הרפואי

לקבלת קוד אימות לנייד ולמייל, יש למלא את כתובת המייל ואת מספר הטלפון שלך

עדיין לא נרשמת? באפשרותך לבצע רישום כאן