מה בין חסר ויטמין D ובין הסיכון ל-NASH בחולים עם מחלת כבד שומני שאינה על-רקע אלכוהול? (Am J Gastroentero)

במאמר שפורסם בכתב העת American Journal of Gastroenterology מדווחים חוקרים על ממצאי מחקר חדש מהם עולה כי חסר ויטמין D נפוץ בקרב מבוגרים בארצות הברית עם מחלת כבד שומני, שאינה על-רקע אלכוהול, ומלווה בסיכון מוגבר לאבחנת NASH (Non-Alcoholic Steatohepatitis) והיסטולוגיה חמורה יותר.

מטרת המחקר הייתה לבחון את הקשר בין חסר ויטמין D ובין מאפיינים היסטולוגיים של מחלת כבד שומני, שאינה על-רקע צריכת אלכוהול.

רמות ויטמין D בדם נבדקו ב-190 מבוגרים מעל גיל 18 שנים, עם עדות מוכחת בביופסיה למחלת כבד שומני, שאינה על-רקע צריכת אלכוהול. המשתתפים סווגו לפי רמות ויטמין D כאלו עם רמות מספקות (מעל 30 ננוגרם/מ”ל), רמות לא-מספקות (20-30 ננוגרם/מ”ל) או חסר ויטמין D (פחות מ-20 ננוגרם/מ”ל). ניתוח סטטיסטי שימש להערכת הקשר בין חסר ויטמין D ובין עדות ל-NASH והמאפיינים ההיסטולוגיים של מחלת כבד שומני לאחר תקנון לגיל, מין, גזע, מדד מסת גוף, ALT וסוכרת.

החוקרים מדווחים כי ב-55% מהנבדקים תועד חסר ויטמין D וזה נקשר באופן בלתי-תלוי עם עדות דפיניטיבית ל-NASH (יחס סיכויים של 3.15), עליה בדלקת לובולארית (יחס סיכויים של 1.98), עליה בעדות לנפיחות תאים (יחס סיכויים של 2.38) ונוכחות פיברוזיס (יחס סיכויים של 2.32). עוד זוהה קשר הפוך בין רמות נמוכות של Resistin בדם ורמת ויטמין D בקטגוריה גבוהה.

החוקרים מדווחים על ביטוי שונה של הגנים KRT10, SEMA3B, SNORD3C, ARSD ו-IGKV-4 בין נבדקים עם חסר ויטמין D ואלו ללא חסר הוויטמין. מניתוח ביטוי הגנים עלו רמזים להפעלת מסלולי MAPK (Mitogen Activated Protein Kinase) ו-NF-kB (Nuclear Factor-kB) בחולים עם מחלת כבד שומני שאינה על-רקע אלכוהול וחסר ויטמין D.

Am J Gastroenterol. 2016;111(6):852-863

לידיעה במדסקייפ

תגובות רוצה להצטרף לדיון?

אין תגובות עדיין. היה הראשון להגיב!

מאמרים

האם מתן דקסמתזון פומי לאחר ניתוח כריתת אדנוטונסילקטומיה בילדים מפחית כאב בהשוואה לפלצבו? ניסוי קליני אקראי

האם מתן דקסמתזון פומי לאחר ניתוח כריתת אדנוטונסילקטומיה בילדים מפחית כאב בהשוואה לפלצבו? ניסוי קליני אקראי

מקור: JAMA Otolaryngol Head Neck Surg
פרופ' יוסף אלידן
פרופ' יוסף אלידן
אין תגובות|18/09/2026

כריתת שקדים היא בין הניתוחים הכואבים ביותר בתחום אף־אוזן־גרון. לא ברור אם טיפול פומי בסטרואידים לאחר הניתוח מפחית כאב ותחלואה לאחר כריתת שקדים בילדים

אובאיטיס שאינה זיהומית קשורה לשכיחות מוגברת של תחלואה נלווית פסיכיאטרית: ניתוח נתונים מתוכנית המחקר “All of Us”

אובאיטיס שאינה זיהומית קשורה לשכיחות מוגברת של תחלואה נלווית פסיכיאטרית: ניתוח נתונים מתוכנית המחקר “All of Us”

מקור: Am J Ophthalmol
ד"ר יעל שרון
ד"ר יעל שרון
אין תגובות|17/09/2026

מחקרים קודמים תיארו שיעורי חרדה ודיכאון גבוהים בחולי NIU, אך הם היו מוגבלים בגודל המדגם, בפיזור הגאוגרפי ובגיוון הדמוגרפי, ולא בחנו קשת רחבה של אבחנות פסיכיאטריות בגישת מקרה־ביקורת

כניסת צוות רפואי

הכניסה לאתר מותרת אך ורק לצוות הרפואי

לקבלת קוד אימות לנייד ולמייל, יש למלא את כתובת המייל ואת מספר הטלפון שלך

עדיין לא נרשמת? באפשרותך לבצע רישום כאן