משפחה

איזון שומנים הכרחיים עשוי למנוע אובדן מסת עצם אחרי מנופאוזה (Journal of Nutritional Biochemistry)

שמירה על איזון שומנים בתזונה עשויה לשמור על חלק ניכר מאובדן העצם הקשור לאוסטראופורוזיס לאחר גיל המעבר, על פי מחקר חדש.

החוקרים מצאו כי תזונה עם יחס נמוך של חומצות אומגה-6 לחומצות אומגה-3 מקטין את אובדן מסת העצם הנגרם ממחסור באסטרוגן, הנפוץ בנשים בגיל המעבר. חומצות אומגה-6 נמצאות במזונות כמו גרעינים ובקר, בעוד שחומצות אומגה-3 נמצאות באגוזים וסלמון.

חומצת אומגה-3 מסייעת ביצירת עצם, אומרים החוקרים. צריכה גבוהה יותר של אומגה-6 מביאה לעלייה ביצירת המרכיבים הקשורים לאובדן עצם.

במחקר הנוכחי, שפורסם ב-Journal of Nutritional Biochemistry, העריכו החוקרים תכולת מינרלים בעצם וצפיפות עצם בחולדות נקבות. המדידות שימשו לסמן למסת עצם וחוזק עצם, בהתאמה.

למחצית מהחולדות במחקר הוסרו השחלות, הליך המוביל לירידה מהירה ברמות האסטרוגן. מנופאוזה מדומה זו היא מודל סטנדרטי להדמיית אוסטאפורוזיס.

אובדן עצם בשל מחסור באסטרוגן בחולדה נקבה בוגרת דומה מאוד לתהליך אצל נשים. מחקרים כאלו יסייעו לחוקרים להעריך תרופות שעשוייות להפחית אובדן עצם בגיל המעבר.

החולדות במחקר הואכלו במזונות המכילים יחסים שונים של אומגה-6 לאומגה-3.

בעוד ששני סוגי השומנים חיוניים לבריאות האדם, תזונה עם יחס גבוה של אומגה-6 לאומגה-3 קשורה לעיתים קרובות למחלות קרדיווסקולריות, סרטן, דלקת ומחלות אוטואימיוניות. יחס נמוך, עם זאת, כנראה מסייע לבריאות הלב, משפר זיכרון ועל פי המחקר הנוכחי, מגן על העצם.

לאחר 12 שבועות, חולדות עם היחס הנמוך ביותר של אומגה-6 לאומגה-3 חוו באופן משמעותי פחות אובדן עצם לעומת הקבוצות האחרות.

חומצות שומן אומגה-3 קשורות לפרופיל דם טוב יותר של בריאות העצם, וצפיפות מסת עצם גבוהה יותר, בהעדר אסטרוגן.

יחס של 5 ל-1 הביא לשימור תכולת המינרלים בעצם שלא נראה ביחס של 10 ל-1.

בעוד החוקרים מזהירים מתרגום תוצאות אלו לבני אדם, הם מסכימים כי חומצות אומגה-3 הן חלק חשוב מתזונה נכונה.

ארה”ב כאומה אינה צורכת מספיק מחומצות אלו, אך נמצאת בדרך הנכונה.

היחס הממוצע בין חומצות השומן אצל האמריקאי הממוצע הוא בערך 10 ל-1. המזונות שאוכלים כיום שונים מבעבר.

חומצות אומגה-6 היוו חלק חשוב מהתזונה, אך ב-80 שנה האחרונות התזונה האנושית שונתה כך שהיחס גדל. המאה הקודמת, הסתמכה התזונה על גרעינים המכילים הרבה אומגה-6 כמו תירס להאכת מקנה.

בקר ניזון במרעה באופן טבעי, עם יחס נמוך יותר של אומגה-6 לאומגה-3. חומצות אומגה-6 שאוכלות החיות כיום נכנסות לרקמות והופכות לביצים, עוף, בשר וחזיר ומוגשות בכל רחבי המדינה.

הביטוי ‘אתה הוא מה שאתה אוכל’ נכון יותר ממה שחושבים.

יתכן ותפקיד אומגה-3 בהגנה על העצם קשור לתפקידה בהפחתת דלקת. אומגה-3 עשויה להפחית אובדן עצם בשל מחסור באסטרוגן בהקשר לתפקיד האנטי דלקתי. דלקת נגרמת בשל מספר מרכיבים, כולל ציטוקינים, המעודדים גם שבירת עצם, חלק מתהליך טבעי של מיחזור עצם. העצם אינה מבנה סטטי.

עצמות נבנות ונהרסות באופן שוטף. אסטרוגן חוסם חלק מהמרכיבים הדלקתיים הקשורים לספיגת עצם, דבר היכול להסביר מדוע אוסטאופורוזיס מתקדם לאחר ירידה ברמות האסטרוגן בגיל המעבר. כמו כן, אומגה-3 מפחיתה יצירת מרכיבים דלקתיים אלו, ולכן תפקידה בהגנה על העצם.

אומגה-3 משנה התנהגות ציטוקינים באופן עקבי עם התפקיד במניעת מחלות קרדיווסקולריות.

לידיעה בדוקטור’ס גייד

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה