אור השמש עשוי להפחית את הצורך התרופות אנלגטיות לאחר ניתוח (Psychosom Med)

ע”י העלאת עוצמת אור השמש בחדר החולה בבית החולים, מאמינים החוקרים כי ניתן להפחית את תפיסת החולה לכאב והצורך בתרופות אנלגטיות, על פי דיווח בגיליון ינואר/פברואר של Psychosomatic Medicine.

ד”ר ג’יימס קאנג מאונ’ פיטסבורג ושותפיו כללו מטופלים עם ניתוח ספינלי אלקטיבי במחקרם. מטופלים חולקו באקראי לחדר בית חולים עם אור שמש (n = 44) או מעומעם (n = 45) לאחר חזרתם מיחידת ההרדמה.

מדידות אור הראו כי המטופלים בחדרים המוארים קיבלו בממוצע 46% יותר אור שמש ליום לעומת אלו בחדרים המעומעמים.

אלו בחדרים המעומעמים נזקקו ליותר תרופות אנלגטיות אופואידיות בכל יום מימי השהייה שלהם, בממוצע 28.3% יותר לשעה (p = 0.047). כלומר ממוצע של 21% ירידה בעלות תרופות אנלגטיות לחולים בחדרים המוארים.

תגובות לשאלון Perceived Stress Scale הראו ירידה גדולה משמעותית בלחץ לאחר השיחרור הקשורה בעלייה באור השמש (p = 0.035), בעוד שתשובות לשאלון McGill Pain הצביעו על ירידה שולית בכאב (p = 0.058). לא היה הבדל משמעותי בין הקבוצות במדדים לדיכאון וחרדה.

החוקרים מציעים כי מטבוליזם סרוטונין למלטונין מופחת בעקבות חשיפה לאור, וכי רמות סרוטונין גבוהות מתפקדות כמעכבי מסלול הכאב.

תוצאות אלו עשויות לעודד את בית החולים לשנות את מיקומם של חולים עם דרישות אנלגטיות גבוהות ליחידות מוארות יותר, מסכמים החוקרים.

Psychosom Med 2005;67:156-163

לידיעה במדסקייפ

תגובות רוצה להצטרף לדיון?

אין תגובות עדיין. היה הראשון להגיב!

מאמרים

יעדי לחץ דם בניהול יתר לחץ דם

יעדי לחץ דם בניהול יתר לחץ דם

מקור: NEJM
ד"ר דוד אוריון
ד"ר דוד אוריון
אין תגובות|14/10/2026

המאמר סוקר את העדויות העדכניות ביותר בנוגע ליעדי לחץ דם סיסטולי, תוך התמקדות בשאלה האם יעד אינטנסיבי (פחות מ־120 מ”מ כספית) עדיף על היעד הסטנדרטי (פחות מ־140) עבור אוכלוסיות רחבות, כולל חולי סוכרת וקשישים?

טרמטיניב (Trametinib) הפחית דימומים תוך־מוחיים ומעבר אנדותלי־למזנכימלי במלפורמציות עורקיות־ורידיות מוחיות המושרות על ידי מוטציית KRASG12V בעכברים

טרמטיניב (Trametinib) הפחית דימומים תוך־מוחיים ומעבר אנדותלי־למזנכימלי במלפורמציות עורקיות־ורידיות מוחיות המושרות על ידי מוטציית KRASG12V בעכברים

מקור: Stroke
ד"ר דוד אוריון
ד"ר דוד אוריון
אין תגובות|11/10/2026

המחקר בדק אם עיכוב של מסלול MAPK/ERK באמצעות התרופה טרמטיניב (מעכב MEK) יכול למנוע את התפתחות הנגעים ולצמצם את תופעת ה־EndMT (מעבר אנדותלי-למזנכימלי), תהליך שבו תאי דם מאבדים את זהותם ותורמים לחולשת כלי הדם

החלפת טיפול מאספירין כטיפול בודד לאחר שבץ מוחי לא־תסחיפי: סקירה שיטתית ומטה־אנליזה של רשת

החלפת טיפול מאספירין כטיפול בודד לאחר שבץ מוחי לא־תסחיפי: סקירה שיטתית ומטה־אנליזה של רשת

מקור: Stroke
ד"ר דוד אוריון
ד"ר דוד אוריון
אין תגובות|29/09/2026

המחקר הנוכחי נועד לבחון מהי האסטרטגיה הטיפולית היעילה ביותר עבור חולים אלו: האם להמשיך עם אספירין, לעבור לנוגד טסיות אחר (כמו קלופידוגרל), או להוסיף תרופה נוספת לטיפול משולב (DAPT)?

כניסת צוות רפואי

הכניסה לאתר מותרת אך ורק לצוות הרפואי

לקבלת קוד אימות לנייד ולמייל, יש למלא את כתובת המייל ואת מספר הטלפון שלך

עדיין לא נרשמת? באפשרותך לבצע רישום כאן