חולים עם COVID-19 בסיכון מוגבר להופעה חדשה של מחלות אוטואימוניות (Clin Rheumatol)

בחולים עם COVID-19 תועדה עליה של 43% בסיכון להופעה חדשה של מחלות אוטואימוניות במהלך 3-15 החודשים לאחר הזיהום האקוטי, כך מדווחים חוקרים במאמר חדש שפורסם בכתב העת Clinical Rheumatology. מבין המחלות האוטואימוניות השונות, וסקוליטיס הייתה הנפוצה ביותר בחולים אלו.

ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי אין נתונים רבים אודות הסיכון להופעה חדשה של מחלות אוטואימוניות לאחר הדבקה בנגיף הקורונה, אם כי ניתן לזהות נוגדנים עצמיים בחולים שחלו בנגיף, כולל נוגדנים כנגד Type 1 IFN, כנגד IFN ונוגדני Anti-Nuclear Antibodies.

במטרה לבחון את הסיכון להופעה חדשה של מחלות אוטואימוניות לאחר זיהום בקורונה, החוקרים השלימו מחקר עוקבה שהתבסס על נתונים רפואיים אודות חולים בגרמניה. הם בחנו את שיעורי מחלות אוטואימוניות חדשות בחולים עם וללא חשיפה קודמת לנגיף הקורונה.

המדגם כלל חולים עם אבחנה של COVID-19 על-סמך בדיקת PCR בין תחילת ינואר בשנת 2020 ועד סוף יוני בשנת 2021. קבוצת הביקורת כללה מטופלים שלא חלו בנגיף. לכל חולה עם COVID-19 התאימו החוקרים שלוש ביקורות תואמות בגיל, מין ביולוגי והיסטוריה של מחלות אוטואימוניות. במסגרת המחקר נבחנו 64 תוצאים רפואיים, כולל 41 מחלות אוטואימוניות. תקופת המעקב כללה 3-15 חודשים לאחר האבחנה של הזיהום הנגיפי.

הסקירה כללה 641,704 חולים עם זיהום קודם ב-COVID-19. מהנתונים עולה כי בחולים עם COVID-19 תועד סיכון גבוה פי 15 (יחס היארעות של 15.05, רווח בר-סמך 95% של 14.69-15.42) ועליה של 42.63% בסיכוי להתפתחות אוטואימוניות לאחר הזיהום, בהשוואה לביקורות (יחס היארעות של 10.55, רווח בר-סמך 95% של 10.25-10.86).

שיעור המחלות האוטואימוניות נותר יחסית קבוע בהערכת הסיכון לאבחנות נפוצות, כולל השימוטו, דלקת מפרקים שגרוני ותסמונת שיוגרן. החוקרם מדווחים כי יחס שיעורי ההיארעות הגבוה ביותר דווח עם וסקוליטיס. בנוסף, בחולים עם זיהום COVID-19 בדרגה חמורה יותר תועד סיכוי גבוה יותר להתפתחות מחלות אוטואימוניות.

החוקרים מסכמים וכותבים כי במדגם הגדול הנוכחי נמצא כי זיהום ב-COVID-19 מלווה בסיכון מוגבר לאבחנה חדשה של מחלות אוטואימוניות לאחר 3-15 חודשים מהזיהום הנגיפי.

Clin Rheumatol, Sep 2023

לידיעה ב-Healio

תגובות רוצה להצטרף לדיון?

אין תגובות עדיין. היה הראשון להגיב!

מאמרים

האם מתן דקסמתזון פומי לאחר ניתוח כריתת אדנוטונסילקטומיה בילדים מפחית כאב בהשוואה לפלצבו? ניסוי קליני אקראי

האם מתן דקסמתזון פומי לאחר ניתוח כריתת אדנוטונסילקטומיה בילדים מפחית כאב בהשוואה לפלצבו? ניסוי קליני אקראי

מקור: JAMA Otolaryngol Head Neck Surg
פרופ' יוסף אלידן
פרופ' יוסף אלידן
אין תגובות|18/09/2026

כריתת שקדים היא בין הניתוחים הכואבים ביותר בתחום אף־אוזן־גרון. לא ברור אם טיפול פומי בסטרואידים לאחר הניתוח מפחית כאב ותחלואה לאחר כריתת שקדים בילדים

אובאיטיס שאינה זיהומית קשורה לשכיחות מוגברת של תחלואה נלווית פסיכיאטרית: ניתוח נתונים מתוכנית המחקר “All of Us”

אובאיטיס שאינה זיהומית קשורה לשכיחות מוגברת של תחלואה נלווית פסיכיאטרית: ניתוח נתונים מתוכנית המחקר “All of Us”

מקור: Am J Ophthalmol
ד"ר יעל שרון
ד"ר יעל שרון
אין תגובות|17/09/2026

מחקרים קודמים תיארו שיעורי חרדה ודיכאון גבוהים בחולי NIU, אך הם היו מוגבלים בגודל המדגם, בפיזור הגאוגרפי ובגיוון הדמוגרפי, ולא בחנו קשת רחבה של אבחנות פסיכיאטריות בגישת מקרה־ביקורת

כניסת צוות רפואי

הכניסה לאתר מותרת אך ורק לצוות הרפואי

לקבלת קוד אימות לנייד ולמייל, יש למלא את כתובת המייל ואת מספר הטלפון שלך

עדיין לא נרשמת? באפשרותך לבצע רישום כאן