טיפול פומי בתכשירים אנטיביוטיים ממשפחת Fluoroquinolone מלווה בסיכון מוגבר לנוירופתיה היקפית (JAMA Neurol)

במאמר שפורסם בכתב העת JAMA Neurology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי טיפול פומי בתכשירים ממשפחת Fluoroquinolone מלווה בסיכון מוגבר להיארעות נוירופתיה היקפית. החוקרים מדווחים כי הסיכון עשוי להיות תלוי במועד החשיפה ובמינון המצטבר של הטיפול.

ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי נוירופתיה היקפית נקשרה עם טיפול סיסטמי ב- Fluoroquinolone, אך הסיכון מעולם לא כומת. כעת הם ביקשו לחשב את הסיכון היחסי והאבסולוטי להתפתחות נוירופתיה היקפית בעקבות מתן Fluoroquinolone ולבחון כיצד מועד מתן הטיפול השפיע על הקשר ואם ישנם גורמי סיכון נוספים.

החוקרים התבססו על נתונים אודות כל החולים במאגר Health Improvement Network Database, מאגר נתונים גדול בבריטניה של חולים במרפאות ראשוניות, אשר טופלו בין ינואר 1999 ועד סוף דצמבר, 2015. מדגם המחקר כלל למעלה מ-1.3 מיליון מבוגרים שקיבלו לפחות מרשם אחד לטיפול ב- Fluoroquinolone (34.3%) או Amoxicillin-Clavulanate (65.7%).

החוקרים התאימו למבוגרים עם היארעות נוירופתיה היקפית עד 4 ביקורות תואמות בגיל, מין, מרפאה כללית וזמן קלנדרי. שיעורי היארעות נוירופתיה היקפית חושבו עם טיפול בתרופות ממשפחת Fluoroquinolone ועם טיפול ב-Amoxicillin-Clavulanate, תוך השוואת השיעורים באוכלוסיית נבדקים שלא נחשפו לתרופות אלו.

החוקרים מדווחים כי 5,357 חולים עם נוירופתיה היקפית (גיל ממוצע של 65.6 שנים, 2,809 נשים) הותאמו ל-17,285 ביקורות (גיל ממוצע של 64.4 שנים, 9,485 נשים) ללא סוכרת.

ממצאי המחקר הצביעו על קשר בין חשיפה נוכחית לטיפול פומי בתכשירים ממשפחת Fluoroquinolone ובין היארעות יחסית מוגברת של נוירופתיה היקפית, בהשוואה לאלו שלא נחשפו לתרופות אלו (יחס שיעורי היארעות מתוקן של 1.47). הסיכון עלה בכ-3% עם כל יום נוסף של חשיפה ל- Fluoroquinolone ונותר מוגבר למשך עד 180 ימים לאחר החשיפה.

לא תועד סיכון מוגבר לנוירופתיה היקפית על-רקע חשיפה ל-Amoxicillin-Clavulanate.

הסיכון האבסולוטי עם חשיפה ל- Fluoroquinolone עמד על 2.4 לכל 10,000 חולים לשנת טיפול ב- Fluoroquinolone. מספר החולים הנדרש לנזק בעקבות טיפול בן 10 ימים עמד על 152,083 מטופלים והיה הגדול ביותר בקרב גברים ובקרב אלו מעל גיל 60 שנים.

בעקבות ממצאי המחקר, החוקרים קוראים לרופאים לשקול את הסיכונים הללו כאשר בוחרים לתת מרשם לתרופות ממשפחת Fluoroquinolone.

JAMA Neurol. Published online April 29, 2019.

תגובות רוצה להצטרף לדיון?

אין תגובות עדיין. היה הראשון להגיב!

מאמרים

מבקר המדינה: ישראל אינה ערוכה להזדקנות האוכלוסייה – מחסור ברופאים גריאטריים, היעדר תוכנית לאומית וסיכון ליציבות מערך הסיעוד

מבקר המדינה: ישראל אינה ערוכה להזדקנות האוכלוסייה – מחסור ברופאים גריאטריים, היעדר תוכנית לאומית וסיכון ליציבות מערך הסיעוד

מקור: מבקר המדינה
פרופ' אלי מזרחי
פרופ' אלי מזרחי
אין תגובות|06/07/2026

הדוח מצביע על פער משמעותי בין החלטות הממשלה לבין יישומן בפועל, ומתריע מפני השלכות בריאותיות, חברתיות וכלכליות נרחבות

הערכת שתל שבלול מושתל לחלוטין במבוגרים עם ירידת שמיעה תחושתית־עצבית דו־צדדית: מחקר היתכנות

הערכת שתל שבלול מושתל לחלוטין במבוגרים עם ירידת שמיעה תחושתית־עצבית דו־צדדית: מחקר היתכנות

מקור: pubmed
פרופ' יוסף אלידן
פרופ' יוסף אלידן
אין תגובות|01/07/2026

במחקר פרוספקטיבי זה השתתפו עשרה מבוגרים עם ירידת שמיעה תחושתית־עצבית דו־צדדית בדרגה בינונית־חמורה עד עמוקה, אשר עברו השתלה חד־צדדית של המערכת

בטיחות הפסקת טיפול תרופתי נוגד טסיות מעל 12 חודשים לאחר אמבוליזציה באמצעות סלילים וסטנט: מחקר תצפיתי, רב־מרכזי ולא התערבותי

בטיחות הפסקת טיפול תרופתי נוגד טסיות מעל 12 חודשים לאחר אמבוליזציה באמצעות סלילים וסטנט: מחקר תצפיתי, רב־מרכזי ולא התערבותי

מקור: JNIS
ד"ר דוד אוריון
ד"ר דוד אוריון

המחקר בחן סוגיה קלינית משמעותית בתחום צנתורי המוח: מתי והאם ניתן להפסיק בבטחה את הטיפול בנוגדי טסיות (כמו אספירין או פלאביקס) אצל מטופלים שעברו טיפול במפרצת מוחית באמצעות שילוב של סלילים וסטנט?

כניסת צוות רפואי

הכניסה לאתר מותרת אך ורק לצוות הרפואי

לקבלת קוד אימות לנייד ולמייל, יש למלא את כתובת המייל ואת מספר הטלפון שלך

עדיין לא נרשמת? באפשרותך לבצע רישום כאן