מתן פומי של רסברטרול מייצב רמות עמילואיד בחולי אלצהיימר (מתוך הכנס השביעי מטעם ה-Clinical Trials Conference on Alzheimer’s Disease)

מתוצאות מחקר חדש בשלב 2, שהוצגו במהלך הכנס השביעי מטעם ה-Clinical Trials Conference on Alzheimer’s Disease, עולה כי טיפול פומי במינון גבוה של רסברטרול מביא להתייצבות רמות Aβ40 (Amyloid-Beta 40) בנוזל השדרה ובדם, בהשוואה לפלסבו, בחולים עם מחלת אלצהיימר קלה עד בינונית.

החוקרים מדווחים כי מצאו כי מתן פומי של רסברטרול והמטבוליטים העיקריים שלו חודר את מחסום דם-מוח ובעל השפעה על מערכת העצבים המרכזית בריכוזים ננו-מולרים.

מחקרים בבעלי חיים מצאו כי מינון גבוה של רסברטרול (RES), מרכיב המצוי בענבים, יין ושוקולד, מביא להפחתת הידדררות קוגניטיבית תלוית-גיל, כמו גם שינויים נוירו-פתולוגיים במודלים של מחלת אלצהיימר ומחלות נוירו-דגנרטיביות אחרות.

במחקר בשלב II, שארך 12 חודשים, המשתתפים חולקו באקראי לטיפול פומי ב-RES במינון 500 מ”ג פעם ביום (64 משתתפים), עם העלאת המינון ל-1,000 מ”ג פעמיים ביום במרווחים של 13 שבועות, או פלסבו תואם (55 משתתפים). RES ניתן כתוספת לתרופות מאושרות לטיפול במחלת אלצהיימר.

בחולים עם מחלת אלצהיימר קלה עד בינונית, עם מדד מיני-מנטל של 14-26. בתחילת המחקר, ההבדל המובהק היחיד בין קבוצת ההתערבות וקבוצת הביקורת היה כי במשתתפים בקבוצת ההתערבות משך מחלת אלצהיימר היה קצר יותר (בממוצע, 3.9 שנים עומת 5.5 שנים, p<0.001).

המשתתפים בקבוצת ההתערבות היו צעירים יותר (69.8 שנים לעומת 73 שנים). כל הבדיקות הקוגניטיביות ומדדי התפקוד היו דומים, וכך גם מדידות נפח המוח ורמות Aβ40 בנוזל השדרה ובדם.

ממחקרים פרמקוקינטיים עלה כי RES והמטבוליטים העיקריים שלו חצו את מחסום דם-מוח ונמצאו בנוזל השדרה, כמו גם בדם. הטיפול ב-RES הביא לשינוי רמות Aβ40 בנוזל השדרה ובדם ולווה עם אובדן נפח מוח ועליה בנפח החדרי, ככל הנראה בעקבות הפחתת בצקת ודלקת.

למתן RES לא הייתה השפעה על Aβ40 בנוזל השדרה או בדם, נפח היפוקמפוס או עובי הקורטקס, כמו גם חלבוני tau ו-Phospho-tau-181 בנוזל השדרה, מדדים שהוגדרו כתוצאי סיום עיקריים של המחקר.

תוצאים משניים כללו את Clinical Dementia Rating, מדד קוגניטיבי של Alzheimer’s Disease Assessment Scale, מבחן Mini-Mental State Examination או מדד Neuropsychiatric Inventory לא הושפעו ממתן RES, וכך גם מטבוליזם של סוכר ואינסולין, כולל מבחן העמסת סוכר פומי.

מבין 64 המשתתפים בקבוצת ההתערבות, 56 השלימו את המחקר. האירועים החריגים המג’וריים שתועדו בשכיחות גבוהה יותר עם RES כללו בחילות (14 בקבוצת ההתערבות לעומת 5 בקבוצת הפלסבו) ושלשולים (26 עם RES לעומת 7 עם פלסבו). השכיחות של אירועים חריגים חמורים הייתה דומה בשתי הקבוצות (20.3% בקבוצת ההתערבות לעומת 18.2% בקבוצת הפלסבו, P=0.8). במהלך המחקר תועדו שלושה מקרי תמותה: אחד בקבוצת הטיפול הפעיל ושני מקרי תמותה בקבוצת הפלסבו. כל מקרי התמותה לא היו קשורים לפרוצדורה או תרופה במסגרת המחקר.

גידולים היו נפוצים יותר בקבוצת הביקורת (שבע ממאירויות בשישה משתתפים: שלושה מקרים של מלנומה, שני מקרים של קרצינומה של תאי קשקש, מקרה אחד של Basal Cell Carcinoma ומקרה אחד של גליומה ממארת) והיו נדירים בקבוצת ההתערבות (מקרה אחד של סרטן שלפוחית השתן). אירועים חריגים אחרים היו דומים בין שתי הקבוצות.

בקבוצת ההתערבות ירידה במשקל תועדה ב-11 משתתפים, אך בקבוצת הביקורת לא תועדו מקרים של ירידה במשקל. מרבית השינוי במשקל הגוף חל לאחר 26 שבועות ועד לשבוע ה-52 בקבוצת ההתערבות נרשמה ירידה של כ-1.2 קילוגרמים, בהשוואה לתחילת המחקר, ובקבוצת הפלסבו נרשמה עליה של כ-1.5 קילוגרמים.

לאור הבטיחות והסבילות והחדירה למערכת העצבים המרכזית וכן ההשפעות על סמנים בדם, ניתן להשלים מחקרים נוספים להערכת רסברטרול או תכשירים אחרים המחקים את הפעילות של רסברטרול.

מתוך הכנס השביעי מטעם ה-Clinical Trials Conference on Alzheimer’s Disease

לידיעה במדסקייפ

תגובות רוצה להצטרף לדיון?

אין תגובות עדיין. היה הראשון להגיב!

מאמרים

בחיפוש אחר הזהות המקצועית של הגריאטר

בחיפוש אחר הזהות המקצועית של הגריאטר

מקור: Journal of the American Geriatrics Society
פרופ' אלי מזרחי
פרופ' אלי מזרחי
אין תגובות|09/09/2026

למרות העלייה בצורך בשירותי גריאטריה עם הזדקנות האוכלוסייה, המקצוע עדיין סובל מנראות ומהכרה מוגבלות

יעילות ובטיחות קיוּוִיוִיק Daridorexant (QUVIVIQ) לטיפול באינסומניה

יעילות ובטיחות קיוּוִיוִיק Daridorexant (QUVIVIQ) לטיפול באינסומניה

מקור: Lancet Neurology
מערכת האתר
מערכת האתר
אין תגובות|25/08/2026

אינסומניה כרונית היא הפרעה שכיחה הפוגעת לא רק במשך ובאיכות השינה, אלא גם בתפקוד היומי, בערנות, בריכוז ובאיכות החיים. למרות זמינותם של טיפולים ותיקים, קיים צורך בפתרונות המסייעים לשפר את השינה בלי לפגוע בתפקוד ביום שלאחר מכן ובלי לגרום להתמכרות

מבקר המדינה: ישראל אינה ערוכה להזדקנות האוכלוסייה – מחסור ברופאים גריאטריים, היעדר תוכנית לאומית וסיכון ליציבות מערך הסיעוד

מבקר המדינה: ישראל אינה ערוכה להזדקנות האוכלוסייה – מחסור ברופאים גריאטריים, היעדר תוכנית לאומית וסיכון ליציבות מערך הסיעוד

מקור: מבקר המדינה
פרופ' אלי מזרחי
פרופ' אלי מזרחי
אין תגובות|06/07/2026

הדוח מצביע על פער משמעותי בין החלטות הממשלה לבין יישומן בפועל, ומתריע מפני השלכות בריאותיות, חברתיות וכלכליות נרחבות

הערכת שתל שבלול מושתל לחלוטין במבוגרים עם ירידת שמיעה תחושתית־עצבית דו־צדדית: מחקר היתכנות

הערכת שתל שבלול מושתל לחלוטין במבוגרים עם ירידת שמיעה תחושתית־עצבית דו־צדדית: מחקר היתכנות

מקור: pubmed
פרופ' יוסף אלידן
פרופ' יוסף אלידן
אין תגובות|01/07/2026

במחקר פרוספקטיבי זה השתתפו עשרה מבוגרים עם ירידת שמיעה תחושתית־עצבית דו־צדדית בדרגה בינונית־חמורה עד עמוקה, אשר עברו השתלה חד־צדדית של המערכת

כניסת צוות רפואי

הכניסה לאתר מותרת אך ורק לצוות הרפואי

לקבלת קוד אימות לנייד ולמייל, יש למלא את כתובת המייל ואת מספר הטלפון שלך

עדיין לא נרשמת? באפשרותך לבצע רישום כאן