האם חשיפה מוקדמת למזון מוצק מעלה את הסיכון להשמנה בילדות? (Pediatrics)

חשיפה מוקדמת למזון מוצר מלווה בסיכון מוגבר להשמנה במהלך תקופת הילדות המוקדמת, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Pediatrics.

לדברי החוקרים, הרגלי ההזנה במהלך תקופת הינקות עשויים להשפיע על הסיכון להשמנה בילדות. מהנתונים עולה כי הצגת מזונות מוצקים לפני גיל ארבעה חודשים מלווה בעליה במסת השומן או המשקל בילדות או בעליה גדולה יותר במשקל הגוף במהלך הינקות, שבפני עצמה מנבאת השמנה בשלב מאוחר יותר. מחקרים אחרים לא מצאו קשר בין תזמון החשיפה למזון מוצק ובין שומן הגוף.

במחקר הנוכחי ביקשו החוקרים להעריך את הקשר בין תזמון החשיפה למזון מוצק במהלך הינקות והשמנה בגיל 3 שנים, כפי שהוגדר לפי ערכי BMI באחוזון 95 ומעלה, על-בסיס מדגם שכלל 847 ילדים. החוקרים סיווגו את מועד החשיפה למזון מוצר למספר קטגוריות: לפני גיל 4 חודשים, בגיל 4-5 חודשים, ובגיל 6 חודשים ומעלה.

בגל 3 שנים, 75 ילדים סבלו מהשמנה (9%). החוקרים לא מצאו קשר בין מועד החשיפה למזון מוצק ובין הסיכויים להשמנה בתינוקות שניזונו מחלב שד (OR = 1.1). עם זאת, חשיפת תינוקות שניזונו מפורמולה למזון מוצק לפני גיל 4 חודשים לוותה בעליה של פי שש בסיכון להשמנה בגיל 3 שנים, ממצא שלא ניתן היה להסביר ע”י גדילה מוקדמת מהירה (OR = 6.3).

בקרב תינוקות שמעולם לא ינקו או אלו שהפסיקו לינוק לפני גיל 4 חודשים, חשיפה למזון מוצק לפני גיל 4חודשים לוותה בעליה של פי שש בסיכויים להשמנה בגיל 3 שנים. בקרב אלו שינקו במשך 4 חודשים ומעלה, לא זוהה קשר בין מועד החשיפה למזון מוצק ובין הסיכויים להשמנה.

Pediatrics. Published online February 7, 2011

לידיעה במדסקייפ

תגובות רוצה להצטרף לדיון?

אין תגובות עדיין. היה הראשון להגיב!

מאמרים

מחקר DROPROP: טיפות עיניים דקסמתזון למניעת החמרה של רטינופתיה של פגות (ROP) הדורשת טיפול

מחקר DROPROP: טיפות עיניים דקסמתזון למניעת החמרה של רטינופתיה של פגות (ROP) הדורשת טיפול

מקור: JAMA Pediatrics
ד"ר ברנרד ברזילי
ד"ר ברנרד ברזילי
אין תגובות|23/08/2026

רטינופתיה של פגות (ROP) מסוג 1 היא מחלה חמורה המחייבת טיפול פולשני, כגון טיפול בלייזר (Laser photocoagulation)  או הזרקות תוך־עיניות של נוגדי שגשוג כלי דם (Anti-VEGF)

הנחיות מיגון מורחבות לעומת היגיינת ידיים בלבד ואלח דם ביילודים ביחידות לטיפול נמרץ: מחקר ה־BALTIC

הנחיות מיגון מורחבות לעומת היגיינת ידיים בלבד ואלח דם ביילודים ביחידות לטיפול נמרץ: מחקר ה־BALTIC

מקור: JAMA Network Open
ד"ר ברנרד ברזילי
ד"ר ברנרד ברזילי
אין תגובות|16/08/2026

מאמר זה, שפורסם בכתב העת בעל האימפקט הגבוה JAMA Network Open, משמש ראיה בדרגה 1 (Level 1 Evidence) ומציע בסיס מדעי מוצק לבחינה מחדש של פרוטוקולי בקרת זיהומים (IPC) מסורתיים. הוא מגשר על הפער שבין דרישות רגולטוריות היסטוריות לבין פרקטיקה קלינית מודרנית מבוססת ראיות

מתי נכון לאמץ סטורציות גבוהות יותר ומתי סטורציות נמוכות יותר בפגים בשבוע 27 לכל היותר?

מתי נכון לאמץ סטורציות גבוהות יותר ומתי סטורציות נמוכות יותר בפגים בשבוע 27 לכל היותר?

מקור: JAMA Network Open
ד"ר ברנרד ברזילי
ד"ר ברנרד ברזילי
אין תגובות|03/08/2026

מטרת המחקר הייתה להעריך את הפשרה (Trade-off) שבין תמותה ל־ROP, המצריך טיפול כתוצאה מקביעת יעדי סטורציה, ולבחון כיצד השונות בסיכוני הבסיס במרכזים הרפואיים השונים משפיעה על פשרות אלו

כניסת צוות רפואי

הכניסה לאתר מותרת אך ורק לצוות הרפואי

לקבלת קוד אימות לנייד ולמייל, יש למלא את כתובת המייל ואת מספר הטלפון שלך

עדיין לא נרשמת? באפשרותך לבצע רישום כאן