מחקר בסיסי: Rapamycin בטיפול מקומי מעכב את תהליך ההיפרפלזיה של האינטימה בשתלים ורידיים במודל מחקרי

ממחקר חדש במודל עכבר עולה שמתן פרי-וסקולרי של rapamycin מעכב את התפתחות ההיפרפלזיה  של הנאו-אינטימה בשתלים ורידיים.

Rapamycin הוא תכשיר המדכא את מערכת החיסון ובנוסף בעל יכולת עיכוב פרוליפרציה. תומכון (stent)המצופה ב- rapamycin, לדוגמה, הראה שיעור נמוך יותר של רה-סטנוזיס.

במודל עכבר, העבירו את ה- inferior vena cava מתורם ומיקמו אותו במקום ה- common carotid artery אצל המקבל. בהמשך חלק מהעכברים קיבלו טיפול ב-100 µg או 200 µg של rapamycin במתן פרי-וסקולרי. קבוצת הבקרה לא קיבלה טיפול מקומי.

השתלים הוצאו מהחיות לאחר שבוע אחד, 2, 4 ו-6 שבועות.

החוקרים מצאו שבעוד שבשתלים שהוצאו מחיות שלא קיבלו טיפול היה העובי הממוצע של האינטימה 9.6 µm, 11.9 µm, 46.6 µm ו-57.5 µm לאחר שבוע, 2, 4 ו-6 שבועות, בהתאמה. בקרב החיות שקיבלו טיפול ב- rapamycin (200 µm) היה עובי האינטימה 4.3 µm, 3.8 µm, 17.1 µm ו- 33.9 µm לאחר אותם פרקי זמן בהתאמה (ההבדל לאחר שבוע ושבועיים מובהק סטטיסטית).

החוקרים מצאו עוד שהירידה בעובי האינטימה לוותה בקבוצת הטיפול בירידה בהסננה של תאים חיוביים ל-CD8 ול- metallothionein.

לסיכום ציינו החוקרים שמהממצאים עולה ש- rapamycin במתן פרי-וסקולרי מעכב היפרפלזיה של האינטימה בשתלים ורידיים במודל עכבר. תרופה זו עשויה להיות יעילה לטיפול בשתלים ורידיים.

Schachner T, Ann Thorac Surg 2004;77:1580-1585

תגובות רוצה להצטרף לדיון?

אין תגובות עדיין. היה הראשון להגיב!

מאמרים

גאוט ורטינופתיה סוכרתית: סיכון מוגבר והתפקיד המגן של טיפול להורדת רמות חומצת השתן

גאוט ורטינופתיה סוכרתית: סיכון מוגבר והתפקיד המגן של טיפול להורדת רמות חומצת השתן

מקור: Ophthalmol
ד"ר יעל שרון
ד"ר יעל שרון
אין תגובות|27/09/2026

המחקר בדק שתי שאלות מרכזיות: האם בקרב חולי סוכרת מסוג 2, נוכחות של גאוט (Gout) קשורה לסיכון מוגבר להתפתחות רטינופתיה סוכרתית (DR) וסיבוכיה? והאם בחולי גאוט שכבר סובלים מרטינופתיה סוכרתית מתקדמת, טיפול להורדת חומצה אורית (ULT) עשוי להפחית את הסיכון לסיבוכים מסכני ראייה?

הנחיות חדשות לטיפול במחלת ההשמנה

הנחיות חדשות לטיפול במחלת ההשמנה

מערכת האתר
מערכת האתר
אין תגובות|03/09/2026

לאחרונה פורסמו הנחיות חדשות ע״י האיגוד האירופאי לחקר וטיפול בהשמנה וע״י האיגוד האמריקאי לסוכרת, אשר מדייקות את הטיפול במחלת ההשמנה באופן נרחב יותר מהפחתת משקל, וזאת על סמך העדויות המחקריות שהצטברו עד תחילת 2026

תופעות לוואי של מערכת העיכול בקרב מטופלים הנוטלים זריקות לטיפול בסוכרת ובהשמנה: מנגנונים, שכיחות, השלכות ואסטרטגיות תזונתיות לטיפול

תופעות לוואי של מערכת העיכול בקרב מטופלים הנוטלים זריקות לטיפול בסוכרת ובהשמנה: מנגנונים, שכיחות, השלכות ואסטרטגיות תזונתיות לטיפול

מקור: לימור בן חיים דיאטנית קלינית
מערכת האתר
מערכת האתר
אין תגובות|03/09/2026

כמחצית מהמטופלים בטיפולים אינקרטינים יחוו תופעות לוואי במערכת העיכול, העלולות להשפיע על איכות החיים, ולקראת ארוחות החג ייתכן שהאתגר יהיה משמעותי אף יותר.

יעילות ובטיחות קיוּוִיוִיק Daridorexant (QUVIVIQ) לטיפול באינסומניה

יעילות ובטיחות קיוּוִיוִיק Daridorexant (QUVIVIQ) לטיפול באינסומניה

מקור: Lancet Neurology
מערכת האתר
מערכת האתר
אין תגובות|25/08/2026

אינסומניה כרונית היא הפרעה שכיחה הפוגעת לא רק במשך ובאיכות השינה, אלא גם בתפקוד היומי, בערנות, בריכוז ובאיכות החיים. למרות זמינותם של טיפולים ותיקים, קיים צורך בפתרונות המסייעים לשפר את השינה בלי לפגוע בתפקוד ביום שלאחר מכן ובלי לגרום להתמכרות

כניסת צוות רפואי

הכניסה לאתר מותרת אך ורק לצוות הרפואי

לקבלת קוד אימות לנייד ולמייל, יש למלא את כתובת המייל ואת מספר הטלפון שלך

עדיין לא נרשמת? באפשרותך לבצע רישום כאן