קרדיולוגיה

הקשר בין צריכת מזון צמחי, מוצרי חלב ומוצרי בשר לבין שכיחות מקרי העליה בלחץ הדם במבוגרים צעירים (Am J clin nut)


מחקר שפורסם לאחרונה מוצא קשר בין צריכת מזונות ממקורות שונים לבין הסיכון להופעת עליה בערכי לחץ הדם (EBP).

מטרת המחקר היתה לבדוק האם צריכת מזון צמחי, מוצרי חלב ומוצרי בשר מפחיתה את שיעור העליה בלחץ הדם. במחקר נבדק הקשר בין צריכה תזונתית לבין שכיחות הופעת מקרי ה-EBP לאורך תקופה בת 15 שנים (שהוגדרה כערך BP סיסטולי של 130 מ”מ כספית ומעלה, ערך BP דיאסטולי של 85 מ”מ כספית ומעלה, או שימוש בתרופות להורדת לחץ דם).

החוקרים השתמשו ברגרסית סיכונים פרופורציונלית בכדי להעריך את הקשרים שבין צריכת מוצרי תזונה שונים בשנים 0 ו-7 לבין שכיחות ה-EBP לאורך תקופה של 15 שנים במסגרת מחקר ה-Coronary Artery Risk Development in Young Adults (או CARDIA) שנערך בקרב 4304 נבדקים שהיו בגילאי 18-30 בעת תחילת המחקר.

שיעורי מקרי ה-EBP נעו בין 12%בקרב נשים ממוצא לבן לבין 33% בקרב גברים ממוצא שחור. צריכת מזון צמחי (תבואה מלאה, תבואה מעובדת, פרות, ירקות, אגוזים, או קטניות) נמצאה קשור ביחס הפוך לשיעור מקרי ה-EBP לאחר התאמה לגיל, מין, גזע, צריכת האנרגיה, גורמי הסיכון למחלות קרדיווסקולריות, וגורמים מבלבלים אחרים שנמצאו בקרב הנבדקים.

בהשוואה לחמישיון 1, ערך הסיכונים היחסיים ל-EBP בחמישונים 2-5 מבחינת צריכת המזון הצמחי עמדו על 0.83 (עם 95%CI: 0.68, 1.01), על 0.83 (עם 95%CI: 0.67, 1.02), על 0.82 (עם 95%CI: 0.65, 1.03), ועל 0.64 (עם 95%CI: 0.53, 0.90), בהתאמה; ערך P למגמה של  0.01.

צריכת מוצרי חלב לא נקשרה ל-EBP (ערך P למגמה של 0.06), ויחסים חיוביים של מנה-תגובה עבור EBP נצפו לאורך עליה בחמישונים של צריכת הבשר (ערך P למגמה של 0.04).

באנליזות של תת-קבוצות, נמצא קשר ישר בין הסיכון ל-EBP לבין צריכת בשר אדום ומעובד, וקשר הפוך בין הסיכון ל-EBP לבין צריכת תבואה מלאה, פרות, אגוזים וחלב. התאמה לגורמים מתווכים במסלול הסיבתי הקטינו את עוצמת הקשרים הללו.

החוקרים מסכמים כי הממצאים עקביים להשפעות המועילות המוכרות של צריכת מזון צמחי ולהשפעות המזיקות המוכרות של צריכת בשר על לחץ הדם.

American Journal of Clinical Nutrition, Vol. 82, No. 6, 1169-1177, December 2005

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • רמות ויטמין D נמוכות עלולות להחמיר תסמיני גסטרופרזיס (Dig Dis Sci)

    רמות ויטמין D נמוכות עלולות להחמיר תסמיני גסטרופרזיס (Dig Dis Sci)

    בלמעלה ממחצית מהחולים עם תסמינים של גסטרופרזיס תועדו רמות נמוכות של ויטמין D, אשר נקשרו עם החמרה בבחילות, הקאות, והפרעה בתפקוד נוירו-מוסקולרי של הקיבה, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Digestive Diseases and Sciences. במחקר התצפיתי בחנו החוקרים 513 חולים בגילאי 18 שנים ומעלה עם תסמיני גסטרופרזיס, אשר נכללו במאגר Gastroparesis Clinical Research Consortium. […]

  • מה בין רמות ויטמין A בדם בהיריון מוקדם ובין הסיכון לסוכרת הריונית? (Diabetes Metab Syndr Obes)

    מה בין רמות ויטמין A בדם בהיריון מוקדם ובין הסיכון לסוכרת הריונית? (Diabetes Metab Syndr Obes)

    מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Diabetes, Metabolic Syndrome and Obesity עולה קשר בין ריכוז גבוה יותר של ויטמין A בדם ובין סיכון גבוה יותר לסוכרת הריונית, גם בנוכחות ערכי ויטמין A בטווח התקין. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי הקשר בין רמות ויטמין A ובין הסיכון לסוכרת הריונית אינו מובן היטב ואין מחקרים פרוספקטיביים בנושא. […]

  • שבירת מיתוסים עם פרופ' רז: מניעת השמנה בילדים ובמבוגרים

    שבירת מיתוסים עם פרופ' רז: מניעת השמנה בילדים ובמבוגרים

    שלום וברוכים הבאים לפרק נוסף של “שבירת מיתוסים”. היום נדבר על נושא חשוב ביותר – השמנה בילדים ובמבוגרים. פרופסור רז דן בשאלה מדוע השמנה בילדים רק ממשיכה לעלות, נדון בסיבה שהטיפול במגפת ההשמנה נכשל ומתי שומן עודף הוא דווקא יתרון. הצטרפו אלינו לפרק חשוב, מלמד ומלא בתובנות! בואו נתחיל! בחסות בלתי תלויה של חברת נובונורדיסק

  • החשיבות הפרוגנוסטית של סרקופניה בחולים עם לימפומה (Leuk Lymphoma)

    החשיבות הפרוגנוסטית של סרקופניה בחולים עם לימפומה (Leuk Lymphoma)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Leukemia and Lymphoma עולה כי סרקופניה הינה סמן פרוגנוסטי שלילי בחולים עם לימפומה ומלווה בשיעורים נמוכים יותר של הישרדות ללא-התקדמות מחלה ובשיעורי הישרדות כוללים נמוכים יותר בחולים לאחר השתלת מח עצם ובגברים. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי ישנן עדויות סותרות אודות הקשר בין סרקופניה ולימפומה. כעת הם ביקשו לבחון את […]

  • צריכת בשר אדום מעובד מלווה בעליה בסיכון לדמנציה (מתוך כנס ה-AAIC)

    צריכת בשר אדום מעובד מלווה בעליה בסיכון לדמנציה (מתוך כנס ה-AAIC)

    בקרב מבוגרים הצורכים כשתי מנות שבועיות של בשר אדום מעובד תועדה עליה של 14% בסיכון לאבחנה של דמנציה, כמו גם הזדקנות קוגניטיבית מואצת, בהשוואה לאלו שצרכו פחות משלוש מנות בשר אדום מעובד בחודש, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו במהלך כנס ה-Alzheimer’s Association International Conference. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי ישנן עדויות סותרות באשר לקשר בין […]

  • יחס אלבומין:קריאטינין בשתן מנבא את הסיכון להיפרקלמיה בחולים עם מחלת כליות כרונית (Kidney Med)

    יחס אלבומין:קריאטינין בשתן מנבא את הסיכון להיפרקלמיה בחולים עם מחלת כליות כרונית (Kidney Med)

    בחולים עם יחס אלבומין:קריאטינין בשתן של 3,500 מ”ג/גרם ומעלה תועדו שיעורים גבוהים יותר של היפרקלמיה, עם שכיחות גבוהה של ההפרעה האלקטרוליטרית גם בחולים שקיבלו טיפול באנטגוניסטים לקולטן למינרלוקורטיקואידים, כך מדווחים חוקרים במאמר חדש שפורסם בכתב העת Kidney Medicine. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי ישנן הערכות שונות מאוד של שיעורי היארעות היפרקלמיה בחולים עם מחלת כליות […]

  • מה בין צריכת סיבים תזונתיים ובין הסיכון להיפרקלמיה בחולים תחת המודיאליזה? (J Ren Nutr)

    מה בין צריכת סיבים תזונתיים ובין הסיכון להיפרקלמיה בחולים תחת המודיאליזה? (J Ren Nutr)

    מנתונים שפורסמו בכתב העת Journal of Renal Nutrition עולה קשר אפשרי בין צריכת סיבים תזונתיים ובין הסיכון להיפרקלמיה בחולים תחת טיפול המודיאליזה, כאשר צריכה יומית של מעל 15.33 גרם לוותה בירידה אפשרית בסיכון להפרעה האלקטרוליטרית. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי היפרקלמיה הינה בעיה נפוצה בחולים תחת טיפולי המודיאליזה. בעשורים האחרונים, צריכה מופרזת של מזונות עתירי […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה