חשיפה מוקדמת לטיפול אנטיביוטי מלווה בעליה במדד מסת הגוף בילדים

מקור: Pediatric Academic Societies Meeting

מתוצאות מחקר חדש מפינלנד שהוצגו במהלך כנס ה-Pediatric Academic Societies Meeting עולות עדויות נוספות הקושרות בין חשיפה לטיפול אנטיביוטי במהלך השנתיים הראשונות לחיים מלווה בעליה בסיכון להשמנת-יתר בילדים.  הממצאים לא הצביעו על קשר דומה עם חשיפה לטיפול אנטיביוטי בשנה שטרם ההיריון ולאורך תקופת ההיריון.

במסגרת המחקר בחנו החוקרים את הקשר בין מועד החשיפה לטיפול אנטיביוטי בלמעלה מ-33,000 ילדים שנולדו בלידה נרתיקית בפינלנד מכל סיבה עד גיל שנתיים ובין עודף-משקל או השמנת-יתר בגיל 12 שנים.

מרבית הילדים במחקר (68%) קיבלו טיפול אנטיביוטי במהלך השנתיים הראשונות לחייהם. חשיפה לטיפול אנטיביוטי הייתה נפוצה גם באימהות בשנה שקדמה להריון, כאשר 39% מהן קיבלו טיפול אנטיביוטי. שיעורי חשיפה לטיפול אנטיביוטי עמדו על 27% באימהות במהלך ההיריון ועל 21% בתינוקות בתקופה הפרינטאלית.

החוקרים בחנו את הקשר בין חשיפה לטיפול אנטיביוטי ובין משקל הגוף, תוך תקנון לגורמים דוגמת גיל האם, סוכרת הריונית, עישון במהלך ההיריון וגורמים אימהיים אחרים רבים העשויים להשפיע על התוצאות.

מהנתונים עולה כי בילדים שקיבלו טיפול אנטיביוטי תועד מדד מסת גוף מתוקן שהיה גבוה ב-0.067 בהשוואה לזה שתואר בילדים ללא חשיפה לטיפול אנטיביוטי (רווח בר-סמך 95% של 0.041-0.094) בגיל שנתיים. בילדים אלו תועד סיכוי גבוה ב-9% להתפתחות עודף-משקל (יחס סיכון מתוקן של 1.09, רווח בר-סמך 95% של 1.04-1.14).

המחקר לא בחן תרופות אנטיביוטיות ספציפיות במטרה לקבוע אם אחת ממשפחות התרופות לוותה בסיכון גבוה יותר מאחרות להתפתחות השמנה בילדים.  מאחר והמחקר היה תצפיתי, ייתכן כי גורמים אחרים עומדים בבסיס הקשר המתואר, כולל אפשרות כי ילדים ממשפחות בסביבה המעודדת השמנה מצויים בסיכון גבוה יותר לקבלת טיפול אנטיביוטי.

החוקרים מסכמים וכותבים כי ממצאי המחקר מדגישים את חשיבות שימוש מושכל בתרופות אנטיביוטית ונקיטת משנה זהירות במתן טיפול אנטיביוטי לילדים. הממצאים מדגישים גם את החשיבות של נקיטת צעדים למנוע מחלות זיהומיות בילדות.

מתוך כנס ה-Pediatric Academic Societies Meeting

לידיעה ב-Healio

תגובות רוצה להצטרף לדיון?

1 תגובות
  • ז

    zichron1

    2.9.2025

    כמחקר זה לא הראו קשר בן נטילת האנטיביוטיקה לבן השינויים במיקרו ביומה של הילד.דבר שחשוב מאוד

מאמרים

אובאיטיס שאינה זיהומית קשורה לשכיחות מוגברת של תחלואה נלווית פסיכיאטרית: ניתוח נתונים מתוכנית המחקר “All of Us”

אובאיטיס שאינה זיהומית קשורה לשכיחות מוגברת של תחלואה נלווית פסיכיאטרית: ניתוח נתונים מתוכנית המחקר “All of Us”

מקור: Am J Ophthalmol
ד"ר יעל שרון
ד"ר יעל שרון
אין תגובות|17/09/2026

מחקרים קודמים תיארו שיעורי חרדה ודיכאון גבוהים בחולי NIU, אך הם היו מוגבלים בגודל המדגם, בפיזור הגאוגרפי ובגיוון הדמוגרפי, ולא בחנו קשת רחבה של אבחנות פסיכיאטריות בגישת מקרה־ביקורת

אוטמים מוחיים בטריטוריות מרובות, טיפול נוגד קרישה והישנות לאחר שבץ קריפטוגני: ניתוח תת־קבוצה של מחקר ARCADIA

אוטמים מוחיים בטריטוריות מרובות, טיפול נוגד קרישה והישנות לאחר שבץ קריפטוגני: ניתוח תת־קבוצה של מחקר ARCADIA

מקור: Stroke
ד"ר דוד אוריון
ד"ר דוד אוריון
אין תגובות|10/09/2026

שבץ קריפטוגני (שבץ ממקור לא ידוע) הוא אתגר טיפולי משמעותי. כאשר בבדיקות הדמיה (כמו MRI) מזוהים אוטמים (מוחיים) ביותר מטריטוריה כלי דם אחת, הדבר מעלה חשד סביר למקור תסחיפי מהלב (Cardioembolism)

בחיפוש אחר הזהות המקצועית של הגריאטר

בחיפוש אחר הזהות המקצועית של הגריאטר

מקור: Journal of the American Geriatrics Society
פרופ' אלי מזרחי
פרופ' אלי מזרחי
אין תגובות|09/09/2026

למרות העלייה בצורך בשירותי גריאטריה עם הזדקנות האוכלוסייה, המקצוע עדיין סובל מנראות ומהכרה מוגבלות

כניסת צוות רפואי

הכניסה לאתר מותרת אך ורק לצוות הרפואי

לקבלת קוד אימות לנייד ולמייל, יש למלא את כתובת המייל ואת מספר הטלפון שלך

עדיין לא נרשמת? באפשרותך לבצע רישום כאן