במבוגרים עם מחלת עין יבשה ומיגרנה אשר קיבלו טיפול בטיפות עיניים לצורך סיכוך עיני תועדה ירידה משמעותית בחומרת מיגרנה, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Optometry and Vision Science.
ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי ידוע על קשר בין מיגרנה ובין מגוון מחלות נלוות, דוגמת מחלות לב וכלי דם, הפרעות פסיכיאטריות, בעיות נוירולוגיות ומצבי כאב אחרים, כולל מחלת עין יבשה. השערת המחקר הייתה כי טיפול בעין יבשה והפחתת תהליכים נוירו-דלקתיים וגירוי דחק של עצבי הקרנית עשויים להפחית את חומרת מיגרנה.
המחקר הפרוספקטיבי, אקראי, נועד לקבוע כיצד טיפול בטיפות לסיכוך עיני משפיע על חומרת מיגרנה ב-24 מבוגרים (20 נשים, גיל ממוצע של 47 שנים) עם מחלת עין יבשה ומיגרנה אפיזודית (21 חולים) או כרונית (3 חולים).
המשתתפים חולקו באקראי לקבלת טיפות עיניים ללא חומר משמר (Systane Hydration, Alcon) או טיפות עיניים מי מלח (NeilMed) ארבע פעמים ביום למשך ארבעה שבועות. לאחר מכן, הם שבו להערכה ולאחר שבועיים ללא טיפול החלו להשתמש בטיפות החליפיות למשך ארבעה שבועות.
חומרת מיגרנה נבחנה על-פי מדד HIT-6 (או Headache Impact Test) ושאלון MIDAS (או Migraine Disability Assessment), כאשר מחלת עין יבשה נבחנה על-פי מדד Ocular Surface Disease Index, שאלון DEQ-5 (או Dry Eye Questionnaire) וצביעת קרנית.
בתחילת המחקר, מרבית המשתתפים סבלו ממגבלה חמורה עקב כאבי הראש (ציון לפי HIT-6 של 60 נקודות, ציון לפי MIDAS של 21 נקודות) ועין יבשה בדרגה מתונה (מדד OSDI ממוצע של 32 נקודות).
בסיכומו של דבר, מהתוצאות עלה כי חלה ירידה משמעותית במדד HIT-6 מתחילת מחקר עם שימוש בטיפות העיניים Systane Hydration (שינוי ממוצע של 3 נקודות, P=0.01) ומי מלח (שינוי ממוצע של 3.9 נקודות, p=0.002), עדות לכך שסיכוך עיני הפחית את ההשפעה של מיגרנה על חיי יומיום, ללא הבדל משמעותי בין שני הטיפולים. עם זאת, ירידה במדד MIDAS לאחר הטיפול לא השיגה מובהקות סטטיסטית.
כצפוי, שתי טיפות העיניים הובילו לירידה משמעותית במדד OSDI עם שינוי ממוצע של 8.3 נקודות עם טיפות עיניים Systane Hydration (P=0.004) ושינוי של 6.4 נקודות עם מי מלח (p=0.03). עוד נרשמה ירידה במדדי DEQ-5 (שינוי ממוצע של 2.1 עם טיפות לסיכוך עיני ושל 1.5 עם מי מלח) וצביעת קרנית (שינוי ממוצע של 2.2 ושל 1.5, בהתאמה).
החוקרים הבהירו כי הם ציפו כי סיכוך משטח העין יביא לשיפור תסמיני עין יבשה, אך לא ציפו כי תחול גם הטבה במוגבלות עקב מיגרנה, כפי שנקבע לפי מדד HIT-6. הם מאמינים כי על רופאים, בעיקר אלו המטפלים במחלות עיניים, להתאים טיפול מותאם לחולי מיגרנה עם עין יבשה במטרה להקל על תסמיני מיגרנה ולשפר עוד את המצב הכללי של החולים.
Optometry and Vision Science, June 2025







תגובות רוצה להצטרף לדיון?
יש להתחבר כדי להגיב.
התחבראין תגובות עדיין. היה הראשון להגיב!