חסינות ממושכת כנגד נגיף Norovirus עשויה להיות תלויה בתאי T (מתוך Cellular and Molecular Gastroenterology and Hepatology)

הגנה מפני זיהום במערכת העיכול ע”י נגיף Norovirus תלויה בחלקה בתאי CD8+ T Cell ספציפיים לנגיף, המצויים ברקמות פריפריות, במערכת העיכול וברקמות לימפואידיות, כך טוענים חוקרים מארצות הברית במאמר שפורסם בכתב העת Cellular and Molecular Gastroenterology and Hepatology.

ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי כיום אין טיפול תרופתי מאושר כנגד זיהום בנגיף Norovirus ולמרות מספר מחקרים מבטיחים, אין חיסון יעיל. מרבית המחקרים הקודמים התמקדו בחסינות הה ומוראלית, אשר משתנה בין אנשים, עם עדות לתגובה הומוראלית בולטת בחלק מהאנשים, בעוד שבאחרים מתפתחת תגובה הומוראלית המספקת הגנה חלקית בלבד. ממחקר שפורסם בשנה שעברה עלה כי ייתכן ולחסינות תאית יש חשיבות במקרים אלו.

להערכת השערה זו, החוקרים אספו תאים מונונוקלארים מדם היקפי משלושה מתנדבים בריאים עם חשיפה לא-ידועה לנגיף Norovirus. לאחר מכן, דגימות הסרום נבדקו לנוכחות נוגדנים פונקציונאליים כנגד הנגיף והובילו לזיהוי פרופיל נוגדנים חוסמים כנגד זנים שונים של Norovirus. בעוד שבשני התורמים הראשונים תועדו נוגדנים כנגד מספר זנים, בתורם השלישי לא תועדו נוגדנים כנגד Norovirus. בדיקות נוספות העידו כי במשתתף האחרון תועדה היסטוריה של חשיפה מוגבלת.

לאחר מכן, החוקרים בחנו את התאים המונונוקלארים של התורמים לזיהוי תגובה ספציפית של תאי T כנגד Norovirus באמצעות ספריות חופפות של פפטידים של שלושת מקטעי ORF (Open Reading Frames) של נגיף Norovirus. תגובת תאי T, בעיקר תגובת תאי CD8+ף תועדה בכל התורמים. בעוד שבתורם הראשון תועדה התגובה המשמעותית ביותר ל-ORF1, בשני האחרים התגובה הייתה ממוקדת כנגד ORF2.

החוקרים זיהו שבעה אפיטופים של CD8+ אשר נחשבים כיעד חשוב לחיסון ולטיפולים מבוססי-תאים. ממצאים אלו מאשרים כי תאי CD8+ T-cell ספציפיים לאפיטופים הם מאפיין אוניברסאלי של התגובה החיסונית כנגד נגיף Norovirus ועשויים לשמש כיעד אטרקטיבי לחיסון עתידי.

Cellular and Molecular Gastroenterology and Hepatology 2021

לידיעה במדסקייפ

תגובות רוצה להצטרף לדיון?

אין תגובות עדיין. היה הראשון להגיב!

מאמרים

הקשר בין התפתחות העור להגנה חיסונית

הקשר בין התפתחות העור להגנה חיסונית

מקור: Cell Reports
מערכת האתר
מערכת האתר
אין תגובות|03/02/2026

חוקרים מאוניברסיטת בן גוריון בנגב חשפו מנגנון המקשר בין התפתחות תאי עור להגנה חיסונית, ומציעים תובנות חדשות לגבי מחלות עור דלקתיות כמו פסוריאזיס ודלקת עור אטופית.

הנטל הגלובלי של פסוריאזיס הוכפל מאז 1990

הנטל הגלובלי של פסוריאזיס הוכפל מאז 1990

מקור: Journal of Investigative Dermatology
פרופ' שחף שיבר
פרופ' שחף שיבר
אין תגובות|21/09/2025

מספר מקרי הפסוריאזיס בעולם כמעט הוכפל בין שנת 1990 לשנת 2021, והגיע להערכה של 43 מיליון מקרים ושל 5.1 מיליון אבחונים חדשים בשנת 2021

כניסת צוות רפואי

הכניסה לאתר מותרת אך ורק לצוות הרפואי

לקבלת קוד אימות לנייד ולמייל, יש למלא את כתובת המייל ואת מספר הטלפון שלך

עדיין לא נרשמת? באפשרותך לבצע רישום כאן