חולי טרשת נפוצה תחת טיפול ב- MAVENCLAD® 10 mg Tablets (שם גנרי Cladribine )מפתחים תגובת נוגדנים תקינה כנגדCOVID-19 (מתוך Multiple Sclerosis and Related Disorders)


במאמר שפורסם בכתב העת Multiple Sclerosis and Related Disorders מדווחת חוקרת על תיאור מקרה של חולה עם זיהום COVID-19 בדרגה קלה במהלך טיפול במייבנקלאד (טבליות Cladribine). בתיאור המקרה קיימת עדות לתגובה חיסונית תקינה ורמות נוגדנים מדידות כנגד נגיף הקורונה שלושה חודשים לאחר הזיהום.

ברקע לתיאור המחקר מסבירה החוקרת כי מנתונים קודמים עלה כי בחולים עם טרשת נפוצה אין סיכון מוגבר להדבקה בנגיף הקורונה או לפתח מחלה חמורה, בהשוואה לאוכלוסיה הכללית, למעט מטופלים ב-Ocrelizumab או Rituximab.

מייבנקלאד הינו טיפול יעיל מאוד ומספר החולים עם אבחנה של COVID-19 תחת טיפול זה היה מוגבל עד כה.

תיאור המקרה מתאר אישה בת 35 שנים עם אבחנה של טרשת נפוצה בשנת 2018, אשר החלה טיפול ב-Fingolimod. עקב פעילות המחלה, הטיפול הוחלף למייבנקלאד והיא קיבלה שני מחזורי טיפול בני חמישה ימים בפברואר ומרץ בשנת 2019. לאורך השנה החולה לא פיתחה תסמינים חדשים ובדיקת MRI של המוח הדגימה ממצאים יציבים.

החולה שבה מחופשה ב-8 למרץ 2020 עם תסמיני התקררות, אובדן חוש ריח וחום נמוך ונמצאה חיובית לנגיף הקורונה ב-10 למרץ. התסמינים היו קלים, כאשר החום חלף ב-11 במרץ ולא נותרו עוד תסמינים לאחר ה-16 במרץ. החולה נותרה בבידוד בביתה, אך עבדה מרחוק במשרה מלאה. ספירת הלימפוציטים עמדה על 1.1 x 109 תאים לליטר ב-27 במרץ. השבוע השני של הטיפול היה מתוכנן ל-17 במרץ, אך נדחה עד ל-6 באפריל. לטיפול הייתה סבילות טובה והחולה לא פיתחה תופעות לוואי. ב-22 ביוני, החולה נמצאה חיובית לנוגדנים כנגד נגיף הקורונה.

הכותבים מדגישים כי בחולים עם טרשת נפוצה פעילה אפשרויות הטיפול מוגבלות עקב מגבלות על שימוש ב-Alemtuzumab בשל הסיכון לתופעות לוואי, Natalizumab עקב הסיכון ל-PML (Progressive Multifocal Leukoencephalopathy) וטיפולי Anti-CD20 עקב סיכון מוגבר לזיהומים ותגובה מופחתת לחיסונים. מייבנקלאד מהווה אפשרות טיפול שאינה פוגעת ביכולת הגוף להילחם בזיהומים ולפתח תגובה חיסונית בעקבות זיהומים או חיסונים. 

מקרה זה מעיד כי גם במהלך השנה השניה לטיפול במייבנקלאד החולה פיתחה תסמינים קלים של COVID-19 והצליחה לפתח תגובה חיסונית הולמת כנגד הזיהום. ממצאים אלו מעידים כי מייבנקלאד הינה אפשרות טיפול לחולים עם טרשת נפוצה המאפשרת גם מתן חיסונים בשלב מאוחר יותר.

המידע מוגש בחסות חברת MERCK

1.       Elisabeth G. Celius. Multiple Sclerosis and Related Disorders 46 (2020) 102476.

 

תגובות רוצה להצטרף לדיון?

אין תגובות עדיין. היה הראשון להגיב!

מאמרים

הקשר בין התפתחות העור להגנה חיסונית

מקור: Cell Reports
מערכת האתר
מערכת האתר
אין תגובות|03/02/2026

חוקרים מאוניברסיטת בן גוריון בנגב חשפו מנגנון המקשר בין התפתחות תאי עור להגנה חיסונית, ומציעים תובנות חדשות לגבי מחלות עור דלקתיות כמו פסוריאזיס ודלקת עור אטופית.

הנטל הגלובלי של פסוריאזיס הוכפל מאז 1990

מקור: Journal of Investigative Dermatology
פרופ' שחף שיבר
פרופ' שחף שיבר
אין תגובות|21/09/2025

מספר מקרי הפסוריאזיס בעולם כמעט הוכפל בין שנת 1990 לשנת 2021, והגיע להערכה של 43 מיליון מקרים ושל 5.1 מיליון אבחונים חדשים בשנת 2021

כניסת צוות רפואי

הכניסה לאתר מותרת אך ורק לצוות הרפואי

לקבלת קוד אימות לנייד ולמייל, יש למלא את כתובת המייל ואת מספר הטלפון שלך

עדיין לא נרשמת? באפשרותך לבצע רישום כאן