ריכוז וויטמין D והתגובה לסטרואידים בחולי אסתמה (מתוך American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine)

בחולי אסתמה, לריכוז וויטמין D בדם (25(OH)D) השפעה על חומרת המחלה והתגובה לטיפול, כך עולה ממחקר שפורסם ב-American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine.

לדברי החוקרים, במבוגרים עם אסתמה, קיים קשר בין ריכוז וויטמין D נמוך ובין פגיעה בתפקוד הריאתי, כיווץ מוגבר של דרכי הנשימה ותגובה ירודה לטיפול בסטרואידים.

מדגם המחקר כלל 54 חולי אסתמה לא-מעשנים (גיל ממוצע , 38 שנים) עם מדד FEV1 (Forced Expiratory Volume in 1 Second) הממוצע עמד על 82.9% מהצפוי. ריכוז וויטמין D בדם עמד על 28.1 ננוגרם למ”ל, ו-24 טופלו במשאפי סטרואידים.

החוקרים מדווחים כי קיים קשר בין ריכוז גבוה יותר של וויטמין D ובין תפקוד ריאתי טוב יותר. עם כל עלייה של 1 ננוגרם למ”ל בריכוז וויטמין D, תועדה עליה ממוצעת של 21.0 מ”ל במדד FEV1.

הקשר בין ערכי FEV1 ובין וויטמין D היה בולט יותר בחולים שלא טופלו במשאפי סטרואידים. בחולים אלו, עבור כל עליה של ננוגרם למ”ל בריכוז וויטמין D ההשפעה המתוקנת עמדה על 34.6 מ”ל (p=0.005), בהשוואה ל-14.3- מ”ל בחולים שנטלו משאפי סטרואידים (p=NS).

בנוסף, בחולים עם ריכוז וויטמין D מתחת ל-30 ננוגרם למ”ל תועדה תגובתיות-יתר גדולה יותר של דרכי האוויר למבחן תגר מתכולין, בהשוואה לחולים עם ריכוז וויטמין D תקין. יתרה מזאת, בחולים שלא נזקקו למשאפי סטרואידים, התגובה לסטרואידים עלתה פי 0.05 עם כל עלייה של ננוגרם למ”ל בריכוז וויטמין D, ללא עלייה מובהקת ב-Interleukin-10.

החוקרים מסכמים וכותבים כי מהממצאים עולה כי נרמול רמות וויטמין D בחולי אסתמה, עשוי להביא לשיפור מדדים שונים של חומרת אסתמה והתגובה לטיפול.

Am J Respir Crit Care Med 2010

לידיעה במדסקייפ

תגובות רוצה להצטרף לדיון?

אין תגובות עדיין. היה הראשון להגיב!

מאמרים

היעילות של טיפולים ביולוגיים שונים בטיפול בסינוסיטיס כרונית עם פוליפים נזליים: מטאנליזה רשתית

היעילות של טיפולים ביולוגיים שונים בטיפול בסינוסיטיס כרונית עם פוליפים נזליים: מטאנליזה רשתית

מקור: European Archives of Oto-Rhino-Laryngology
פרופ' יוסף אלידן
פרופ' יוסף אלידן
אין תגובות|04/01/2026

בעבודה הנוכחית בוצעה מטה־אנליזה רשתית (NMA) תוך שימוש בראיות העדכניות ביותר, המשלבת נתונים מניסויים אקראיים מבוקרים (RCTs) ומ־cohort study

עין יבשה ב2025: גישה רב־מערכתית לטיפול יעיל יותר

עין יבשה ב2025: גישה רב־מערכתית לטיפול יעיל יותר

מקור: Optometry Times
ד"ר איתי חונה
ד"ר איתי חונה
אין תגובות|09/09/2025

במאמר עדכני זה מציגה ד”ר לורה פרימן גישה רחבה ומהפכנית לניהול תסמונת העין היבשה DED, תוך הבנה שמדובר במחלה רב־מערכתית הדורשת הסתכלות כוללת – מעבר לעין עצמה.

AI

פוטנציאל המהפכה של AGI בנוירולוגיה

מקור: JAMA Neurology
ד"ר דוד אוריון
ד"ר דוד אוריון
אין תגובות|22/06/2025

המאמר דן בהשפעות האפשריות של בינה מלאכותית כללית (AGI) על תחום הנוירולוגיה ומציג את הפוטנציאל המהפכני של AGI לצד הסיכונים המשמעותיים הכרוכים בכך

כניסת צוות רפואי

הכניסה לאתר מותרת אך ורק לצוות הרפואי

לקבלת קוד אימות לנייד ולמייל, יש למלא את כתובת המייל ואת מספר הטלפון שלך

עדיין לא נרשמת? באפשרותך לבצע רישום כאן