פרוביוטיקה מסייעת בטיפול בשלשולים הנגרמים בשל נטילת אנטיביוטיקה (Am J Gastroenterol)

מטה-אנליזה של מחקרים אקראיים מבוקרים מעידה כי רכיבים פרוביוטיים שונים מראים יעילות כטיפולים נגד שלשולים הנגרמים בשל חשיפה לאנטיביוטיקה.

ד”ר McFarland שערכה את האנליזה, כותבת כי שלשולים הינם סיבוך שכיח של שימוש באנטיביוטיקה וכי זיהומי Clostridium difficile, הנגרמים גם הם בשל חשיפה לאנטיביוטיקה, הם גורם עיקרי להתפרצויות של שלשולים וקוליטיס בקרב חולים מאושפזים.

ד”ר McFarland מסבירה בראיון כי עד כ-30% מהאנשים הנוטלים אנטיביוטיקה עלולים לפתח שלשולים ובחלק מהמקרים, מדובר בחולים מאושפזים, כך שהבעיה מתפשטת וגורמת להארכת תקופות האשפוז ולהגדלת הוצאות הטיפולים. היא מוסיפה כי יכולת הטיפול בשלשולים מסוג זה הינה מוגבלת.

בכדי לאסוף מידע בנוגע לשימוש הפוטנציאלי בפרוביוטיקה בטיפול במצבים אלה, נבדק מידע שפורסם ב-31 מחקרים בנושא שבהם נכללו יותר מ-100 חולים.

ב-25 מהמקרים הללו, השימוש בפרוביוטיקה הפחית באופן מובהק סטטיסטית את הסבירות ללקות בשלשולים בשל השימוש באנטיביוטיקה (ערך RR של 0.42). 6 המחקרים האחרים מעידים כי השימוש בפרוביוטיקה היה יעיל כנגד זיהומי C. difficile (ערך RR של 0.59).

אנליזה נוספת מעידה כי Saccharomyces boulardii ו-Lactobacillus rhamnosus GG, כמו גם תערובות פרוביוטיות, הפחיתו באופן מובהק סטטיסטית את שיעור הופעתם של שלשולים הנגרמים בשל שימוש באנטיביוטיקה. אולם, רק S. boulardii נמצא יעיל כנגד זיהומי C. difficile.

ד”ר McFarland קוראת לביצוע מחקרים מקיפים יותר, אך מציינת כי נראה שהשימוש בפרוביוטיקה מפחית באופן מובהק סטטיסטית את שכיחות מצבים אלה, הקשורים בשימוש באנטיביוטיקה, וכי חיידקים מועילים מהווים אלטרנטיבה בטיחותית לטיפולים הסטנדרטיים.

לידיעה במדסקייפ

Am J Gastroenterol 2006;101:812-822.

<!–


–>

תגובות רוצה להצטרף לדיון?

אין תגובות עדיין. היה הראשון להגיב!

מאמרים

היעילות של טיפולים ביולוגיים שונים בטיפול בסינוסיטיס כרונית עם פוליפים נזליים: מטאנליזה רשתית

היעילות של טיפולים ביולוגיים שונים בטיפול בסינוסיטיס כרונית עם פוליפים נזליים: מטאנליזה רשתית

מקור: European Archives of Oto-Rhino-Laryngology
פרופ' יוסף אלידן
פרופ' יוסף אלידן
אין תגובות|04/01/2026

בעבודה הנוכחית בוצעה מטה־אנליזה רשתית (NMA) תוך שימוש בראיות העדכניות ביותר, המשלבת נתונים מניסויים אקראיים מבוקרים (RCTs) ומ־cohort study

עין יבשה ב2025: גישה רב־מערכתית לטיפול יעיל יותר

עין יבשה ב2025: גישה רב־מערכתית לטיפול יעיל יותר

מקור: Optometry Times
ד"ר איתי חונה
ד"ר איתי חונה
אין תגובות|09/09/2025

במאמר עדכני זה מציגה ד”ר לורה פרימן גישה רחבה ומהפכנית לניהול תסמונת העין היבשה DED, תוך הבנה שמדובר במחלה רב־מערכתית הדורשת הסתכלות כוללת – מעבר לעין עצמה.

AI

פוטנציאל המהפכה של AGI בנוירולוגיה

מקור: JAMA Neurology
ד"ר דוד אוריון
ד"ר דוד אוריון
אין תגובות|22/06/2025

המאמר דן בהשפעות האפשריות של בינה מלאכותית כללית (AGI) על תחום הנוירולוגיה ומציג את הפוטנציאל המהפכני של AGI לצד הסיכונים המשמעותיים הכרוכים בכך

כניסת צוות רפואי

הכניסה לאתר מותרת אך ורק לצוות הרפואי

לקבלת קוד אימות לנייד ולמייל, יש למלא את כתובת המייל ואת מספר הטלפון שלך

עדיין לא נרשמת? באפשרותך לבצע רישום כאן