תוצאות מאכזבות לטיפול ב- Methylnaltrexone כנגד דלקת לבלב חדה (Am J Gastroenterol)

מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת  American Journal of Gastroenterologyעולה כי Methylnaltrexone, תכשיר הפועל כאנטגוניסט לקולטני µ-opioid receptor, אינו עדיף על פלסבו בהפחתת חומרת דלקת לבלב חדה.

ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי במקרים של דלקת לבלב אקוטית, משככי כאבים אופיאטים משמשים להקלה על הכאב, אך עלולים גם להשפיע על תפקוד מערכת העיכול והמערכת החיסונית ולהוביל להחמרה במחלה. Methylnaltrexone, המעכב את הקולטנים של אופיאטים מחוץ למערכת העצבים המרכזית, נועד למנוע את השפעתם השלילית של אופיאטים על מערכות אלו, ללא השפעה על שיכוך הכאב.

החוקרים השלימו מחקר אקראי, כפל-סמיות, מבוקר-פלסבו, שכלל ארבעה מרכזים רפואיים בדנמרק. הם התמקדו בחולים מבוגרים עם דלקת לבלב אקוטית ותסמונת SIRS (או Systemic Inflammatory Response Syndrome). המשתתפים חולקו באקראי לזרוע טיפול בעירוי Methylnaltrexone למשך חמישה ימים או לזרוע טיפול דמה כתוספת לטיפול הסטנדרטי.

התוצא העיקרי של המחקר היה מדד  Pancreatitis Activity Scoring System לאחר 48 שעות מהטיפול. התוצאים המשניים העיקריים כללו את רמת כאב, צריכת אופיאטים, חומרת המחלה ושיעורי תמותה.

מדגם המחקר כלל 105 חולים (54% גברים), מהם 51 בזרוע Methylnaltrexone ו-54 חולים בזרוע הפלסבו.

לאחר 48 שעות מדד Pancreatitis Activity היה דומה בין הקבוצות – 134.3 בזרוע הטיפול ב- Methylnaltrexone לעומת 130.5 בזרוע הפלסבו (הבדל של 3.8, p=0.87).  בדומה, לא תועדו הבדלים משמעותיים בתוצאים המשניים של המחקר, כולל חומרת כאב (p=0.94), או צריכת מורפיום (p=0.14). מהנתונים עולה עוד כי Methylnaltrexone לא השפיע על הסיכון להתפתחות מחלה חמורה (p=0.38) או תמותה (p=0.11).

הטיפול התרופתי נסבל היטב.

החוקרים מסכמים כי Methylnaltrexone  לא הוכח כעדיף על פלסבו בהפחתת חומרת דלקת לבלב חדה.

Am J Gastroenterol, Nov 2024

תגובות רוצה להצטרף לדיון?

אין תגובות עדיין. היה הראשון להגיב!

מאמרים

היסטוריה של מחלות אוטואימוניות והסיכון להיארעות סוכרת מסוג 1 במתבגרים

היסטוריה של מחלות אוטואימוניות והסיכון להיארעות סוכרת מסוג 1 במתבגרים

מקור: Diabetes Care
מערכת האתר
מערכת האתר
אין תגובות|18/11/2025

במאמר מדווחים פרופ’ גלעד טוויג ושותפיו מהמרכז הרפואי בשיבא על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי תחלואה אוטואימונית מאוחרת בגיל ההתבגרות מלווה בסיכון מוגבר לסוכרת מסוג 1 בבגרות בשני המינים, בפרט באלו עם מחלה אוטואימונית של בלוטת התריס ומחלת צליאק

מעכב JAK מול אנטגוניסט TNF; איזה בטוח יותר עבור מטופלים עם מחלות דלקתיות מתווכות־חיסון?

מעכב JAK מול אנטגוניסט TNF; איזה בטוח יותר עבור מטופלים עם מחלות דלקתיות מתווכות־חיסון?

מקור: JAMA Network Open
פרופ' שחף שיבר
פרופ' שחף שיבר
אין תגובות|16/09/2025

מטא־אנליזה הראתה כי אין הבדל מובהק בין שימוש במעכבי JAK לבין שימוש באנטגוניסטים של TNF מבחינת הסיכון לזיהומים חמורים או לממאירויות בקרב מטופלים עם מחלות דלקתיות מתווכות־חיסון (IMIDs)

דימום ממערכת העיכול התחתונה (JAMA)

דימום ממערכת העיכול התחתונה (JAMA)

מערכת האתר
מערכת האתר
אין תגובות|01/07/2024

דימום ממערכת העיכול התחתונה, המוגדר כהמטוֹכזיה, מהווה חמישית מכלל המקרים של דימום במערכת העיכול בקרב חולים הזקוקים לאשפוז בבית חולים. מאמר סקירה זה הוא סיכום של ההנחיות הקליניות של JAMA שפורסמו באפריל 2024.
מתוך הגליון הראשון של מגזין הג’ורנאל קלאב המשולב.

כניסת צוות רפואי

הכניסה לאתר מותרת אך ורק לצוות הרפואי

לקבלת קוד אימות לנייד ולמייל, יש למלא את כתובת המייל ואת מספר הטלפון שלך

עדיין לא נרשמת? באפשרותך לבצע רישום כאן