היעילות והבטיחות של Thioguanine כטיפול אחזקה כנגד מחלת מעי דלקתית (Clin Res Hepatol Gastroenterol)

במאמר שפורסם בכתב העת Clinical and Research in Hepatology and Gastroenterology מדווחים חוקרים מהודו על תוצאות סקירה שיטתית מהן עולה כי Thioguanine הינו טיפול יעיל ונסבל היטב במרבי החולים עם מחלת מעי דלקתית, כאשר תופעות לוואי של הטיפול מתוארות בחלק קטן מהחולים.

ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי תיאופורינים מהווים טיפול חשוב לאחזקת הפוגה בחולים עם מחלת מעי דלקתית. עם זאת, השימוש ב- Thioguanine מוגבל בשל חשש מפני רעילות הטיפול התרופתי וכעת הם ביקשו להשלים סקירה שיטתית להערכת היעילות והבטיחות של הטיפול התרופתי בחולים עם מחלת מעי דלקתית.

החוקרים השלימו חיפוש במאגרי נתונים אלקטרונים לזיהוי מחקרים שדיווחו על תגובה קלינית ו/או תופעות לוואי של טיפול ב- Thioguanineבחולים עם מחלת מעי דלקתית. ניתוח לפי תתי-קבוצות שימש להערכת מינון Thioguanine וסוג המחקרים (פרוספקטיביים או רטרוספקטיביים).

הסקירה כללה 32 מחקרים, כאשר שיעורי התגובה הקלינית המשוקללים של Thioguanine בחולים עם מחלת מעי דלקתית עמדו על 0.66 (רווח בר-סמך 95% של 0.62-0.70). שיעורי התגובה הקלינית עם מינון נמוך היו דומים לאלו שתוארו עם Thioguanine במינון גבוה (0.65 לעומת 0.68, בהתאמה) ושיעורי אחזקת הפוגה עמדו על 0.71 (רווח בר-סמך 95% של 0.68-0.81).

מהנתונים עולה כי שיעורי הופעת היפרפלזיה רגנרטיבית נודולארית עמדו על 0.04 (רווח בר-סמך 95% של 0.02-0.08), הפרעות בתפקודי כבד תועדו ב-0.11 (רווח בר-סמך 95% של 0.08-0.16) ושיעורי ציטופניה עמדו על 0.06 (רווח בר-סמך 95% של 0.04-0.09). מניתוח מטה-רגרסיה עלה כי הסיכון להיפרפלזיה רגנרטיבית נודולארית היה תלוי במינון הטיפול ב- Thioguanine.

החוקרים קוראים להשלים מחקרים נוספים להערכת Thioguanine כטיפול ראשוני בחולים עם מחלת מעי דלקתית.

Clin Res Hepatol Gastroenterol. 2023 Jun 8

תגובות רוצה להצטרף לדיון?

אין תגובות עדיין. היה הראשון להגיב!

מאמרים

היסטוריה של מחלות אוטואימוניות והסיכון להיארעות סוכרת מסוג 1 במתבגרים

היסטוריה של מחלות אוטואימוניות והסיכון להיארעות סוכרת מסוג 1 במתבגרים

מקור: Diabetes Care
מערכת האתר
מערכת האתר
אין תגובות|18/11/2025

במאמר מדווחים פרופ’ גלעד טוויג ושותפיו מהמרכז הרפואי בשיבא על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי תחלואה אוטואימונית מאוחרת בגיל ההתבגרות מלווה בסיכון מוגבר לסוכרת מסוג 1 בבגרות בשני המינים, בפרט באלו עם מחלה אוטואימונית של בלוטת התריס ומחלת צליאק

מעכב JAK מול אנטגוניסט TNF; איזה בטוח יותר עבור מטופלים עם מחלות דלקתיות מתווכות־חיסון?

מעכב JAK מול אנטגוניסט TNF; איזה בטוח יותר עבור מטופלים עם מחלות דלקתיות מתווכות־חיסון?

מקור: JAMA Network Open
פרופ' שחף שיבר
פרופ' שחף שיבר
אין תגובות|16/09/2025

מטא־אנליזה הראתה כי אין הבדל מובהק בין שימוש במעכבי JAK לבין שימוש באנטגוניסטים של TNF מבחינת הסיכון לזיהומים חמורים או לממאירויות בקרב מטופלים עם מחלות דלקתיות מתווכות־חיסון (IMIDs)

דימום ממערכת העיכול התחתונה (JAMA)

דימום ממערכת העיכול התחתונה (JAMA)

מערכת האתר
מערכת האתר
אין תגובות|01/07/2024

דימום ממערכת העיכול התחתונה, המוגדר כהמטוֹכזיה, מהווה חמישית מכלל המקרים של דימום במערכת העיכול בקרב חולים הזקוקים לאשפוז בבית חולים. מאמר סקירה זה הוא סיכום של ההנחיות הקליניות של JAMA שפורסמו באפריל 2024.
מתוך הגליון הראשון של מגזין הג’ורנאל קלאב המשולב.

כניסת צוות רפואי

הכניסה לאתר מותרת אך ורק לצוות הרפואי

לקבלת קוד אימות לנייד ולמייל, יש למלא את כתובת המייל ואת מספר הטלפון שלך

עדיין לא נרשמת? באפשרותך לבצע רישום כאן