מעקב אחר מטופלים עם מוטאציית CDKN2A עשוי להוביל לאבחנה מוקדמת של סרטן לבלב (מתוך כנס ה-UEG Week)

מעקב אחר מטופלים הנושאים מוטאציות בגן CDKN2A הובילה לזיהוי מוקדם יותר של אדנוקרצינומה של צינוריות הלבלב עם שיפור הפרוגנוזה של החולים, כך עולה מנתונים שפורסמו במהלך כנס ה-UEG Week.

אבחנה מוקדמת של סרטן חיונית לשיפור הפרוגנוזה הגרועה של הממאירות. עם זאת, בדיקות סקר אינן מומלצות באוכלוסיה הכללית בשלב זה כי ההיארעות נמוכה מדי והדבר צפוי להוביל לשיעור גבוה של תוצאות חיוביות-שגויות; בדיקות סקר מומלצות רק באוכלוסיות בסיכון גבוה, כולל בני משפחה של חולים עם סרטן לבלב משפחתי, אך גם נשאי מוטאציות גנטיות, כולל CDKN2A, הקרויה גם p16. בנשאי מוטאציה זו סיכון של 15-20% לפתח סרטן לבלב במהלך חייהם ולכן מציעים להם בדיקות מעקב.

להערכת תוצאות מעקב לאורך 20 שנים, החוקרים אספו נתונים אודות 344 משתתפים (גיל חציוני בעת הגיוס למחקר של 48.7 שנים) שהיו נשאים של מוטאציית CDKN2A. המשתתפים עברו בדיקת MRI או MRCP כל שנה, עם אפשרות השלמת בדיקת אולטרה-סאונד אנדוסקופי.

במקרים בהם זוהו נגעים חדשים או שאינם חד-משמעיים, בדיקות הסקר בוצעו במרווחים קצרים יותר (3-6 חודשים) או שהושלמה דגימה בהנחיית אולטרה-סאונד אנדוסקופי; הסרה ניתוחית בוצעה במידה וצוות רב-מקצועי קבע כי מדובר בנגע ממאיר.

מהנתונים עולה כי אובחנו 35 מקרים של סרטן לבלב ב-9% מהמשתתפים וסרטן לבלב שני ב-11.4% מהנבדקים; הגיל החציוני בעת האבחנה עמד על 60 שנים, כאשר 30.6% מהנגעים זוהו לראשונה בבדיקת קר ו-82.9% היו ניתנים להסרה ניתוחית על-פי בדיקת ההדמיה בעת זיהוי הממצא.

שיעורי ההיארעות עמדו על 15.1 מקרים (רווח בר-סמך 95% של 10.3-21.3) ל-1000 שנות-אדם בסיכון, המקבילים להיארעות מצטברת של 7.4% עד גיל 60 שנים ושל 31.6% עד גיל 75 שנים.

לאחר אבחנה של אדנוקרצינומה ראשונית של הלבלב, חציון משך ההישרדות של החולים עמד על 22 חודשים, עם שיעורי הישרדות של 83.6% לאחר שנה אחת ושל 33.9% לאחר חמש שנים. הסרה ניתוחית שיפרה את שיעורי ההישרדות לאחר חמש שנים ל-46.2%.

החוקרים מסכמים וכותבים כי מעקב עם בדיקות הדמיה של הלבלב בנשאי מוטאציית CDKN2A מובילה לזיהוי סרטן לבלב בשלב מוקדם ונתיח, עם פרוגנוזה טובה יותר.

מתוך כנס ה-UEG Week

לידיעה ב-Healio

תגובות רוצה להצטרף לדיון?

אין תגובות עדיין. היה הראשון להגיב!

מאמרים

היסטוריה של מחלות אוטואימוניות והסיכון להיארעות סוכרת מסוג 1 במתבגרים

מקור: Diabetes Care
מערכת האתר
מערכת האתר
אין תגובות|18/11/2025

במאמר מדווחים פרופ’ גלעד טוויג ושותפיו מהמרכז הרפואי בשיבא על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי תחלואה אוטואימונית מאוחרת בגיל ההתבגרות מלווה בסיכון מוגבר לסוכרת מסוג 1 בבגרות בשני המינים, בפרט באלו עם מחלה אוטואימונית של בלוטת התריס ומחלת צליאק

מעכב JAK מול אנטגוניסט TNF; איזה בטוח יותר עבור מטופלים עם מחלות דלקתיות מתווכות־חיסון?

מקור: JAMA Network Open
פרופ' שחף שיבר
פרופ' שחף שיבר
אין תגובות|16/09/2025

מטא־אנליזה הראתה כי אין הבדל מובהק בין שימוש במעכבי JAK לבין שימוש באנטגוניסטים של TNF מבחינת הסיכון לזיהומים חמורים או לממאירויות בקרב מטופלים עם מחלות דלקתיות מתווכות־חיסון (IMIDs)

דימום ממערכת העיכול התחתונה (JAMA)

מערכת האתר
מערכת האתר
אין תגובות|01/07/2024

דימום ממערכת העיכול התחתונה, המוגדר כהמטוֹכזיה, מהווה חמישית מכלל המקרים של דימום במערכת העיכול בקרב חולים הזקוקים לאשפוז בבית חולים. מאמר סקירה זה הוא סיכום של ההנחיות הקליניות של JAMA שפורסמו באפריל 2024.
מתוך הגליון הראשון של מגזין הג’ורנאל קלאב המשולב.

כניסת צוות רפואי

הכניסה לאתר מותרת אך ורק לצוות הרפואי

לקבלת קוד אימות לנייד ולמייל, יש למלא את כתובת המייל ואת מספר הטלפון שלך

עדיין לא נרשמת? באפשרותך לבצע רישום כאן