מודל חדש להערכת התקדמות מחלת כליה כרונית לכשל כלייתי (מתוך JAMA)

מאת ד”ר אולה קראסיק

במחקר חדש אשר פורסם בגיליון אפריל של כתב העת Journal of American Medical Association מתארים החוקרים מודל לניבוי התקדמות מחלת כליה כרונית לכשל כלייתי על סמך 8 משתנים הזמינים מבדיקות מעבדה רוטיניות.

מחלת כליה כרונית (chronic kidney disease CKD ) הינה מצב נפוץ יחסית. חומרת המחלה יכולה להיות מסווגת על ידי הערכת GFR (או glomerular filtration rate ) ועל ידי אלבומינוריה. במחקר זה חיפשו החוקרים מודל ניבוי להתקדמות של CKD .

על מנת לפתח מודל ניבוי זה השתמשו החוקרים באוכלוסיה של 3449 מטופלים עם CKD שלב 3-5 (כלומר GFR מוערך של 10-59 מ”לדקה1.73מ”ר), מתוכם 386 (11%) עם כשל כלייתי (אשר הוגדר כצורך בדיאליזה או בהשתלת כליה). לתיקוף המודל השתמשו החוקרים באוכלוסיה של 4942 מטופלים עם CKD שלב 3-5, מתוכם 1177 (24%) עם כשל כלייתי.

החוקרים מצאו כי המודל המדוייק ביותר לניבוי התקדמות CKD לכשל כלייתי כולל שילוב של הנתונים הבאים:

* גיל

* מין

* GFR מוערך

* אלבומינוריה

* רמת סידן בדם

* רמת זרחן בדם

* רמת ביקרבונט בדם

* רמת אלבומין בדם

JAMA. 2011;305:1553-1559

לידיעה במדסקייפ

תגובות רוצה להצטרף לדיון?

אין תגובות עדיין. היה הראשון להגיב!

מאמרים

מפגש אחד או שניים? מטה־אנליזה של נפרוליתוטומיה מלעורית דו־צדדית בשלבים באותו מפגש

מפגש אחד או שניים? מטה־אנליזה של נפרוליתוטומיה מלעורית דו־צדדית בשלבים באותו מפגש

מקור: J Endourol
פרופ' אלכסנדר גרינשטיין
פרופ' אלכסנדר גרינשטיין
אין תגובות|15/03/2026

קיימת אוכלוסייה של חולים עם אבנים דו־צדדית גדולות הזקוקה לטיפול מילעורי בשתי הכליות. השאלה היא האם רצוי לבצע את הטיפול בשתי הכליות באותו מועד או לטפל בכליה אחת ולאחר החלמה לבצע את הטיפול בכליה השנייה?

כניסת צוות רפואי

הכניסה לאתר מותרת אך ורק לצוות הרפואי

לקבלת קוד אימות לנייד ולמייל, יש למלא את כתובת המייל ואת מספר הטלפון שלך

עדיין לא נרשמת? באפשרותך לבצע רישום כאן