האם אספירין מפחית את הסיכון לאיבוד שמיעה הקשור לאמינוגליקוזידים? (מתוך New England Journal of Medicine)

ממחקר פרוספקטיבי, כפול סמיות, אקראי ובבבקרת פלצבו שנערך לאחרונה, עולה כי מתן בו זמני של טיפול באספירין מקטין בצורה משמעותית את הסיכון לאיבוד שמיעה הנגרם בשל גנטמיצין. המחקר פורסם ב- New England Journal of Medicine.

בראיון שנערך עימו לאחרונה, מסר אחד החוקרים כי השכיחות של הופעת איבוד שמיעה הנובע מאמינוגליקוזידים היא כ-8%, אולם המספרים עשויים להיות גבוהים יותר במדינות מתפתחות, שבהן אמינוגליקוזידים הן לעיתים קרובות האנטיביוטיקות האפשריות כלכלית היחידות, ונמכרות כתרופות מדף.

עבור המחקר, החוקרים בחרו אקראית מתוך 195 מטופלים מבוגרים, שקיבלו טיפול בגנטמיצין תוך ורידי למשך 5 עד 7 ימים, 89 מטופלים שקיבלו 1 גרם אספירין 3 פעמים ביום למשך שבועיים, ו-106 מטופלים שקיבלו פלצבו.  

התוצאות שהתקבלו 5 עד 7 שבועות לאחר הטיפול הראו שטיפול באספירין הפחית משמעותית את הסיכון לרעילות לאוזן (ototoxicity), שהוגדרה כשינוי חד צדדי או דו צדדי מערכי הבסיס ב-15 dB או יותר ב-6 וב-7 קילוהרץ. היעילות של גנטמיצין היתה דומה בשתי הקבוצות.

חיסרונות אפשריים לשימוש באספירין בהקשר זה כוללים את האופי הנפרד מההתוויות המקובלות של התוויה זו, ואת הסיכון לדימום בקיבה. במחקר זה, תסמינים גסטרואינטסטינליים דווחו בשכיחות גבוהה יותר בקרב המטופלים שקיבלו אספירין, ודימום בקיבה הוביל להפסקת הטיפול ב-3 מטופלים.

בכל זאת, אספירין היא תרופה זמינה ולא יקרה. החוקר הוסיף בראיון עימו, כי החוקרים היו מעוניינים לראות את התפיסה כי ניתן לנקוט באמצעי זהירות להקטנת הסיכון למטופלים מתפשטת בקהילה הרפואית ברחבי העולם.

החוקר ציין, כי למרות שגנטמיצין אינה נמצאת בשימוש שכיח בארצות הברית, וכי השימוש בה פחת במדינות המתועשות, אין זה סביר שתרופה זו תוחלף בעתיד הקרוב, וזאת בשל הספציפיות של השימושים בה ובשל היותה נפוצה וזולה במדינות עניות.

בעוד שאספירין נראית מבטיחה כתרופה שתביא להורדת הסיכון של רעילות לאוזן שנובעת מאמינוגליקוזידים, החוקרים סיכמו באומרם כי יש צורך במחקרים נוספים כדי לפתח תרופה פרופילקטית עם פחות תופעות לוואי או/ו אנטיביוטיקות בטוחות יותר לשימוש.

  לידיעה המלאה ממדסקייפ

N Engl J Med. 2006;354:1856-1857

תגובות רוצה להצטרף לדיון?

אין תגובות עדיין. היה הראשון להגיב!

מאמרים

היעילות של טיפולים ביולוגיים שונים בטיפול בסינוסיטיס כרונית עם פוליפים נזליים: מטאנליזה רשתית

היעילות של טיפולים ביולוגיים שונים בטיפול בסינוסיטיס כרונית עם פוליפים נזליים: מטאנליזה רשתית

מקור: European Archives of Oto-Rhino-Laryngology
פרופ' יוסף אלידן
פרופ' יוסף אלידן
אין תגובות|04/01/2026

בעבודה הנוכחית בוצעה מטה־אנליזה רשתית (NMA) תוך שימוש בראיות העדכניות ביותר, המשלבת נתונים מניסויים אקראיים מבוקרים (RCTs) ומ־cohort study

עין יבשה ב2025: גישה רב־מערכתית לטיפול יעיל יותר

עין יבשה ב2025: גישה רב־מערכתית לטיפול יעיל יותר

מקור: Optometry Times
ד"ר איתי חונה
ד"ר איתי חונה
אין תגובות|09/09/2025

במאמר עדכני זה מציגה ד”ר לורה פרימן גישה רחבה ומהפכנית לניהול תסמונת העין היבשה DED, תוך הבנה שמדובר במחלה רב־מערכתית הדורשת הסתכלות כוללת – מעבר לעין עצמה.

AI

פוטנציאל המהפכה של AGI בנוירולוגיה

מקור: JAMA Neurology
ד"ר דוד אוריון
ד"ר דוד אוריון
אין תגובות|22/06/2025

המאמר דן בהשפעות האפשריות של בינה מלאכותית כללית (AGI) על תחום הנוירולוגיה ומציג את הפוטנציאל המהפכני של AGI לצד הסיכונים המשמעותיים הכרוכים בכך

כניסת צוות רפואי

הכניסה לאתר מותרת אך ורק לצוות הרפואי

לקבלת קוד אימות לנייד ולמייל, יש למלא את כתובת המייל ואת מספר הטלפון שלך

עדיין לא נרשמת? באפשרותך לבצע רישום כאן