תנגודת לאינסולין גוררת התפתחות כבד שומני בחולי HCV (ה-Gut)

דיווח שפורסם לאחרונה מעיד כי תנגודת לאינסולין היא הגורם, ולא התוצאה, של הופעת כבד שומני בחולים הסובלים מזיהום בוירוס צהבת C (הוא HCV). החוקרים כותבים כי תנגודת לאינסולין מעודדת פיברוזיס של רקמת הכבד על-ידי השריית התפתחות כבד שומני בקרב חולים המודבקים ב-HCV שאיננו מגנוטיפ 3. הם מסבירים כי metformin או תרופות אגוניסטיות אחרות עשויות להוות אפשרות טיפול לשיפור הופעת כבד שומני ופיברוזיס בחולי HCV המראים תנגודת לאינסולין.

החוקרים מציינים כי למרות שתנגודת לאינסולין, סוכרת מסוג 2 והופעת כבד שומני ופיברוזיס שכיחים יותר בקרב חולים הסובלים מזיהומי HCV, הקשר בין גורמים אלה איננו ברור.

בכדי לחקור את הנושא, בדקו החוקרים 141 חולים הסובלים מזיהום HCV ללא שחמת, תוך השוואת 28 המקרים של זיהומי HCV מגנוטיפ 3, שאיננו מעודד התפתחות מצב של כבד שומני, לאלו שבהם נמצאו גנוטיפי HCV אחרים. החולים שלא נמצא בהם גנוטיפ 3 סווגו כבעלי “גנוטיפ 1”, למרות שבקבוצה נכללו גם מקרי גנוטיפם אחרים.

ב-30% מהחולים בקבוצת גנוטיפ 1 התפתח מצב של כבד שומני, שהוגדר כמשפיע על יותר מ-10% מתאי הכבד, לעומת כמעט 60% מהחולים בקבוצת גנוטיפ 3. החולים בקבוצת גנוטיפ 1 שבהם התפתח מצב של כבד שומני היו מבוגרים יותר ונמדד בהם ערך BMI ממוצע גבוה יותר, בהשוואה לאלו שבהם לא התפתח כבד שומני.

התנגודת לאינסולין היתה חמורה יותר בחולי קבוצת גנוטיפ 1 שבהם הופיע כבד שומני, בהשוואה לחולי קבוצת גנוטיפ 3 שסבלו ממצב של כבד שומני ולכלל החולים שלא סבלו ממצב של כבד שומני. אנליזה מרובת משתנים מצאה כי התנגודת לאינסולין הינה הגורם הבלתי-תלוי היחיד שנקשר להופעת כבד שומני בחולים בקבוצת גנוטיפ 1. התנגודת לאינסולין היתה שכיחה יותר גם בקרב חולי קבוצת גנוטיפ 1 שסבלו מפיברוזיס, אך הקשר לא היה מובהק סטטיסטית לאחר התאמת התוצאות להימצאות כבד שומני. הגורמים היחידים שנקשרו באופן מובהק סטטיסטית לתנגודת לאינסולין בחולי קבוצת גנוטיפ 1 היו גיל החולה ודרגת החומרה של מצב הכבד השומני.

בקרב חולי קבוצת גנוטיפ 3, היה העומס הויראלי המשתנה היחיד שנקשר להופעת כבד שומני. כבד שומני נקשר גם לפיברוזיס חמור יותר.

החוקרים מסכמים כי עליה ברמות האינסולין בדם מהווה גורם סיכון לפיברוזיס בחולים הסובלים מזיהום כרוני בגנוטיפ 1 של HCV, משום שהתנגודת לאינסולן מעודדת היווצרות מצב של כבד שומני. לכן, לטענתם, יש לנקוט באסטרטגיות התערבותיות להפחתת רמת התנגודת לאינסולין בחולים אלה.

במאמר מערכת מצורף נכתב כי הממצאים מדגישים את חשיבות הירידה במשקל והשינוי בסגנון החיים במסגרת הטיפול בחולי HCV ועולה תקווה לפיתוח טיפולים חדשים שיתבססו על האינטרקציות בין HCV לבין מטבוליזם השומנים בגוף.  

לידיעה במדסקייפ

Gut 2005;54:903-906;1003-1008.

<!–


–>

תגובות רוצה להצטרף לדיון?

אין תגובות עדיין. היה הראשון להגיב!

מאמרים

הגדרה מחדש של שכיחות אבנים בכליות: דפוסים מתפתחים הקשורים לגיל

הגדרה מחדש של שכיחות אבנים בכליות: דפוסים מתפתחים הקשורים לגיל

מקור: Epub
פרופ' אלכסנדר גרינשטיין
פרופ' אלכסנדר גרינשטיין
אין תגובות|22/10/2026

מקובל בפרקטיקה היום־יומית שמחלת אבנים בדרכי השתן שכיחה בעיקר באנשים צעירים, ומכאן ההתייחסות לתסמינים, לדימות וכדומה. המחקר המוצג מאנגליה קורא תגר על ההנחה המקובלת

טונומטריה ביתית בגלאוקומה: נקודות המבט של רופאים ושל מטופלים לגבי התוויות, יתרונות וחסמים ליישום נרחב יותר

טונומטריה ביתית בגלאוקומה: נקודות המבט של רופאים ושל מטופלים לגבי התוויות, יתרונות וחסמים ליישום נרחב יותר

מקור: J Glaucoma
ד"ר יעל שרון
ד"ר יעל שרון
אין תגובות|11/10/2026

המחקר בחן את עמדותיהם ואת ניסיונם של רופאי עיניים ושל מטופלי גלאוקומה בנוגע לטונומטריה ביתית (Home Tonometry – HT) עם מדידה עצמית של הלחץ התוך־עיני (IOP) מחוץ למרפאה

החלפת טיפול מאספירין כטיפול בודד לאחר שבץ מוחי לא־תסחיפי: סקירה שיטתית ומטה־אנליזה של רשת

החלפת טיפול מאספירין כטיפול בודד לאחר שבץ מוחי לא־תסחיפי: סקירה שיטתית ומטה־אנליזה של רשת

מקור: Stroke
ד"ר דוד אוריון
ד"ר דוד אוריון
אין תגובות|29/09/2026

המחקר הנוכחי נועד לבחון מהי האסטרטגיה הטיפולית היעילה ביותר עבור חולים אלו: האם להמשיך עם אספירין, לעבור לנוגד טסיות אחר (כמו קלופידוגרל), או להוסיף תרופה נוספת לטיפול משולב (DAPT)?

כניסת צוות רפואי

הכניסה לאתר מותרת אך ורק לצוות הרפואי

לקבלת קוד אימות לנייד ולמייל, יש למלא את כתובת המייל ואת מספר הטלפון שלך

עדיין לא נרשמת? באפשרותך לבצע רישום כאן