טיפול בעצב מורכב (JAMA)

עצב מורכב הוא הפרעה מתישה הקשורה להשלכות שליליות חשובות על הבריאות, אך תוצאות טיפולים קיימים מאכזבות.

מטרת המחקר היתה להשוות גישה חדשה ,טיפול בעצב מורכב, עם פסיכותרפיה סטנדרטית (פסיכותרפיה אינטרפרסונלית).

שני מחקרים קלינים אקראיים פרוספקטיבים נערכו בקליניקות פסיכיאטריות ובקליניקות הנמצאות בקהילות אפרו-אמריקאים בעלי הכנסה נמוכה בין אפריל 2001 לאפריל 2004. 83 נשים ו-12 גברים בגילאים 18-85 שנה גויסו למחקר.

המשתתפים קיבלו באקראי פסיכותרפיה אינטרפרסונלית (n = 46) או טיפול לעצב מורכב (n = 49);  שניהם למשך 16 טיפולים במהלך 19 שבועות בממוצע למשתתף.

התוצאות שנמדדו היו תגובה לטיפול, המוגדרת כהערכה בלתי תלויה במדד של 1 או 2 או כזמן עד לשיפור של 20 נקודות או יותר בשאלון לדיווח עצמי.

התוצאות הראו כי שני הטיפולים הביאו לשיפור בסימפטומי עצב מורכב. אחוז התגובה היה גבוה יותר לטיפול בעצב מורכב (51%) לעומת פסיכותרפיה אינטרפרסונלית (28%; P = .02) והזמן לתגובה היה מהיר יותר לטיפול בעצב מורכב (P = .02). המספר הדרוש לטיפול היה 4.3.

החוקרים הסיקו כי טיפול בעצב מורכב הינו טיפול משופר בהשוואה לפסיכותרפיה אינטרפרסונלית, ומראה אחוזי תגובה גבוהים יותר ומהירים יותר.

לתקציר הידיעה

JAMA. 2005;293:2601-2608

תגובות רוצה להצטרף לדיון?

אין תגובות עדיין. היה הראשון להגיב!

מאמרים

יעדי לחץ דם בניהול יתר לחץ דם

יעדי לחץ דם בניהול יתר לחץ דם

מקור: NEJM
ד"ר דוד אוריון
ד"ר דוד אוריון
אין תגובות|14/10/2026

המאמר סוקר את העדויות העדכניות ביותר בנוגע ליעדי לחץ דם סיסטולי, תוך התמקדות בשאלה האם יעד אינטנסיבי (פחות מ־120 מ”מ כספית) עדיף על היעד הסטנדרטי (פחות מ־140) עבור אוכלוסיות רחבות, כולל חולי סוכרת וקשישים?

טרמטיניב (Trametinib) הפחית דימומים תוך־מוחיים ומעבר אנדותלי־למזנכימלי במלפורמציות עורקיות־ורידיות מוחיות המושרות על ידי מוטציית KRASG12V בעכברים

טרמטיניב (Trametinib) הפחית דימומים תוך־מוחיים ומעבר אנדותלי־למזנכימלי במלפורמציות עורקיות־ורידיות מוחיות המושרות על ידי מוטציית KRASG12V בעכברים

מקור: Stroke
ד"ר דוד אוריון
ד"ר דוד אוריון
אין תגובות|11/10/2026

המחקר בדק אם עיכוב של מסלול MAPK/ERK באמצעות התרופה טרמטיניב (מעכב MEK) יכול למנוע את התפתחות הנגעים ולצמצם את תופעת ה־EndMT (מעבר אנדותלי-למזנכימלי), תהליך שבו תאי דם מאבדים את זהותם ותורמים לחולשת כלי הדם

החלפת טיפול מאספירין כטיפול בודד לאחר שבץ מוחי לא־תסחיפי: סקירה שיטתית ומטה־אנליזה של רשת

החלפת טיפול מאספירין כטיפול בודד לאחר שבץ מוחי לא־תסחיפי: סקירה שיטתית ומטה־אנליזה של רשת

מקור: Stroke
ד"ר דוד אוריון
ד"ר דוד אוריון
אין תגובות|29/09/2026

המחקר הנוכחי נועד לבחון מהי האסטרטגיה הטיפולית היעילה ביותר עבור חולים אלו: האם להמשיך עם אספירין, לעבור לנוגד טסיות אחר (כמו קלופידוגרל), או להוסיף תרופה נוספת לטיפול משולב (DAPT)?

כניסת צוות רפואי

הכניסה לאתר מותרת אך ורק לצוות הרפואי

לקבלת קוד אימות לנייד ולמייל, יש למלא את כתובת המייל ואת מספר הטלפון שלך

עדיין לא נרשמת? באפשרותך לבצע רישום כאן