הסיכון להתקף לב ולשבץ לאחר זיהום אקוטי או מתן חיסון (NEJM)

קיימות עדויות לכך שדלקת כרונית עלולה לעודד הופעת מחלה טרשתית. במחקר זה נבדק האם זיהום אקוטי ומתן חיסון מגדילים את הסיכון להתרחשות ארועים ווסקולריים בתווך הקצר.

החוקרים בדקו סדרת מקרים של חולים בכדי לבחון את הסיכונים להתקפי לב ולשבץ לאחר מתן חיסונים שכיחים ולאחר זיהומים שהתרחשו באופן טבעי. המחקר התבסס על מאגר נתונים המכיל רישומים רפואיים ממוחשבים אודות יותר מ-5 מיליון חולים.

באנליזה נכללו 20,486 חולים שחוו התקף לב ראשון ו-19,062 חולים שחוו שבץ ראשון שקיבלו חיסון נגד שפעת. לא נמצאה עליה בסיכון ללקות בהתקף לב או בשבץ במהלך התקופה שלאחר מתן חיסונים נגד שפעת, נגד טטנוס, או נגד דלקת-ריאות. אולם, הסיכונים להתרחשות שני הארועים היה גבוה באופן ניכר לאחר איבחון של זיהום מערכתי בדרכי הנשימה והסיכונים הגבוהיםביותר נתקבלו במהלך שלושת הימים הראשונים ( יחס שכיחות להתקף לב של 4.95; ערך 95%CI, 4.43-5.53; יחס שכיחות לשבץ של 3.19; ערך 95%CI, 2.81-3.62). הסיכונים פחתו בהדרגה במהלך השבועות שלאחר מכן. הסיכונים עלו באופן משמעותי גם לאחר איבחון בזיהום בדרכי השתן, אך ברמה פחותה. הממצאים בנוגע להישנות של התקף לב או של שבץ היו דומים לאלה שנתקבלו בנוגע לארוע הראשון.

החוקרים מסיקים כי הממצאים תומכים בכך שזיהומים אקוטייםקשורים לעליה זמנית בסיכון לארועים ווסקולריים. בניגוד לכך, מתן חיסונים נגד שפעת, נגד טטנוס, ונגד דלקת-ריאות אינו גורר עליה הניתנת לצפיה בסיכון להתרחשות ארועים ווסקולריים.


NEJM. 351:2611-2618

לתקציר הידיעה

תגובות רוצה להצטרף לדיון?

אין תגובות עדיין. היה הראשון להגיב!

מאמרים

יעדי לחץ דם בניהול יתר לחץ דם

יעדי לחץ דם בניהול יתר לחץ דם

מקור: NEJM
ד"ר דוד אוריון
ד"ר דוד אוריון
אין תגובות|14/10/2026

המאמר סוקר את העדויות העדכניות ביותר בנוגע ליעדי לחץ דם סיסטולי, תוך התמקדות בשאלה האם יעד אינטנסיבי (פחות מ־120 מ”מ כספית) עדיף על היעד הסטנדרטי (פחות מ־140) עבור אוכלוסיות רחבות, כולל חולי סוכרת וקשישים?

טרמטיניב (Trametinib) הפחית דימומים תוך־מוחיים ומעבר אנדותלי־למזנכימלי במלפורמציות עורקיות־ורידיות מוחיות המושרות על ידי מוטציית KRASG12V בעכברים

טרמטיניב (Trametinib) הפחית דימומים תוך־מוחיים ומעבר אנדותלי־למזנכימלי במלפורמציות עורקיות־ורידיות מוחיות המושרות על ידי מוטציית KRASG12V בעכברים

מקור: Stroke
ד"ר דוד אוריון
ד"ר דוד אוריון
אין תגובות|11/10/2026

המחקר בדק אם עיכוב של מסלול MAPK/ERK באמצעות התרופה טרמטיניב (מעכב MEK) יכול למנוע את התפתחות הנגעים ולצמצם את תופעת ה־EndMT (מעבר אנדותלי-למזנכימלי), תהליך שבו תאי דם מאבדים את זהותם ותורמים לחולשת כלי הדם

החלפת טיפול מאספירין כטיפול בודד לאחר שבץ מוחי לא־תסחיפי: סקירה שיטתית ומטה־אנליזה של רשת

החלפת טיפול מאספירין כטיפול בודד לאחר שבץ מוחי לא־תסחיפי: סקירה שיטתית ומטה־אנליזה של רשת

מקור: Stroke
ד"ר דוד אוריון
ד"ר דוד אוריון
אין תגובות|29/09/2026

המחקר הנוכחי נועד לבחון מהי האסטרטגיה הטיפולית היעילה ביותר עבור חולים אלו: האם להמשיך עם אספירין, לעבור לנוגד טסיות אחר (כמו קלופידוגרל), או להוסיף תרופה נוספת לטיפול משולב (DAPT)?

כניסת צוות רפואי

הכניסה לאתר מותרת אך ורק לצוות הרפואי

לקבלת קוד אימות לנייד ולמייל, יש למלא את כתובת המייל ואת מספר הטלפון שלך

עדיין לא נרשמת? באפשרותך לבצע רישום כאן