בדיקת CT אנגיוגרפית מגלה בדייקנות מחלה חמורה של הקרוטיד (Stroke)

ממצאים ממטה-אנליזה מעידים כי בדיקת CT אנגיוגרפית (CTA) הינה שיטת הדמיה מדויקת לגילוי מחרה חמורה של הקרוטיד, בעיקר מחלת אוטם.

החוקרים בדקו כמה בסיסי נתונים בכדי לזהות מחקרים שפורסמו בין השנים 1990-1993 ועורכים השוואה בין CTA לבין אנגיוגרפיית digital subtraction בגילוי מחלה של הקרוטיד.

למרות ש-28 מחקרים (שכללו 864 חולים) נכללו במטה-אנליזה, רק 8 התאימו לקריטריוני האיכות שהציבו החוקרים כמו מבנה פרוספקטיבי והערכה סמויה של שיטות ההדמיה.

הרגישות והספציפיות הכוללות של ה-CTA לגילוי הצרות בשיעור של 70%-99% עמדו על ערכים של 85% ושל 93%, בהתאמה. ה-CTA התגלתה יעילה עוד יותר בגילוי אוטם עם רגישות וספציפיות של 97% ושל 99%, בהתאמה. בעיות מתודולוגיות מנעו מהחוקרים לבצע אנליזה של תת-קבוצות.

הכותבים קובעים כי CTA היא בדיקה מדויקת לגילוי הצרות בשיעור של 70%-99% בעורק הקרוטיד, היא מדויקת ביותר בגילוי או שלילה של אטימות, והיא יכולה לשמש כחלופה לסריקת ה-color duplex ול-MRI.

Stroke 2004;35:2306-2312.

לידיעה במדסקייפ

תגובות רוצה להצטרף לדיון?

אין תגובות עדיין. היה הראשון להגיב!

מאמרים

יעדי לחץ דם בניהול יתר לחץ דם

יעדי לחץ דם בניהול יתר לחץ דם

מקור: NEJM
ד"ר דוד אוריון
ד"ר דוד אוריון
אין תגובות|14/10/2026

המאמר סוקר את העדויות העדכניות ביותר בנוגע ליעדי לחץ דם סיסטולי, תוך התמקדות בשאלה האם יעד אינטנסיבי (פחות מ־120 מ”מ כספית) עדיף על היעד הסטנדרטי (פחות מ־140) עבור אוכלוסיות רחבות, כולל חולי סוכרת וקשישים?

טרמטיניב (Trametinib) הפחית דימומים תוך־מוחיים ומעבר אנדותלי־למזנכימלי במלפורמציות עורקיות־ורידיות מוחיות המושרות על ידי מוטציית KRASG12V בעכברים

טרמטיניב (Trametinib) הפחית דימומים תוך־מוחיים ומעבר אנדותלי־למזנכימלי במלפורמציות עורקיות־ורידיות מוחיות המושרות על ידי מוטציית KRASG12V בעכברים

מקור: Stroke
ד"ר דוד אוריון
ד"ר דוד אוריון
אין תגובות|11/10/2026

המחקר בדק אם עיכוב של מסלול MAPK/ERK באמצעות התרופה טרמטיניב (מעכב MEK) יכול למנוע את התפתחות הנגעים ולצמצם את תופעת ה־EndMT (מעבר אנדותלי-למזנכימלי), תהליך שבו תאי דם מאבדים את זהותם ותורמים לחולשת כלי הדם

החלפת טיפול מאספירין כטיפול בודד לאחר שבץ מוחי לא־תסחיפי: סקירה שיטתית ומטה־אנליזה של רשת

החלפת טיפול מאספירין כטיפול בודד לאחר שבץ מוחי לא־תסחיפי: סקירה שיטתית ומטה־אנליזה של רשת

מקור: Stroke
ד"ר דוד אוריון
ד"ר דוד אוריון
אין תגובות|29/09/2026

המחקר הנוכחי נועד לבחון מהי האסטרטגיה הטיפולית היעילה ביותר עבור חולים אלו: האם להמשיך עם אספירין, לעבור לנוגד טסיות אחר (כמו קלופידוגרל), או להוסיף תרופה נוספת לטיפול משולב (DAPT)?

כניסת צוות רפואי

הכניסה לאתר מותרת אך ורק לצוות הרפואי

לקבלת קוד אימות לנייד ולמייל, יש למלא את כתובת המייל ואת מספר הטלפון שלך

עדיין לא נרשמת? באפשרותך לבצע רישום כאן