אנליזה ממחקר ה-PLATO : טיקגרלור (ברילינטה) מפחית הסיכון לאירועי תרומבוזיס של התומכן בהשוואה לקלופידוגרל (Circulation)

הטיפול ב-Ticagrelor (ברילינטה) מביא לסיכון נמוך יותר לתרומבוזיס של התומכן, בהשוואה ל-Clopidogrel, במקרים של תסמונת כלילית חדה, כך עולה מניתוח נתוני מחקר PLATO (Platelet Inhibition and Patient Outcomes).

התועלת של Ticagrelor בהפחתת תרומבוזיס של התומכן אינה תלויה במשתנים בסיסיים, דוגמת סוג התסמונת הכלילית החדה, סוכרת, אזור מגורים גיאוגרפי, גנוטיפ CYP2C19, מינון אספירין וקלופידוגרל לפני ההקצאה האקראי וסוג התומכן (תומכן מצופה תרופה או תומכן מתכת ערום).

במחקר PLATO מצאו החוקרים כי טיפול בחולים עם תסמונת כלילית חדה ב-Ticagrelor הפחית משמעותית את שיעורי אוטם לבבי / אירועים מוחיים / תמותה קרדיווסקולארית, בהשוואה לקלופידוגרל. התרופה אושרה ע”י מנהל התרופות והמזון האמריקאי בשנת 2011.

מבין כ-18,000 חולים שאושפזו בשל תסמונת כלילית חדה במחקר PLATO, 11,289 עברו הכנסת תומכן אן שבמהלך תקופת המחקר הושתל תומכן (61%). מעט למעלה ממחצית מהחולים המטופלים עברו בדיקות גנטיות לזיהוי גנוטיפ CYP2C19. בסה”כ, 177 חולים (1.6%) אובחנו עם תרומבוזיס דפיניטיבי של התומכן, וכולם למעט אחד אובחנו בתוך שנה אחת (החולה האחרון אובחן ביום 378); כאשר 275 חולים (2.5%) אובחנו עם תרומבוזיס סביר או דפיניטיבי של התומכן.

תרומבוזיס דפיניטיבי של התומכן תועד ב-1.37% מהחולים שטופלו ב-Ticagrelor ו-1.93% מאלו שטופלו ב-Clopidogrel, הבדל שתורגם לירידה של 33% בסיכון עם Ticagrelor. תרומבוזיס דפיניטיבי או סביר של התומכן תועד ב-2.21% מהחולים המטופלים ב-Ticagrelor וב-2.87% מהמטופלים ב-Clopidogrel, ירידה של 25% בסיכון לטובת Ticagrelor. בנוסף, הסיכון לתרומבוזיס דפיניטיבי, סביר או אפשרי של התומכן היה נמוך בהיקף של 23% עם Ticagrelor.

בתת הקבוצה הנוכחית של מחקר PLATO בחולים עם תומכנים כליליים, Ticagrelor הביא להפחתת שיעורי ההיארעות של תרומבוזיס של התומכן, בהשוואה ל-Clopidogrel, ללא תלות בהגדרה בשימוש. למרות שאין הבדל מובהק סטטיסטית בשיעורי תרומבוזיס של התומכן, תועדה ירידה בשיעורי תרומבוזיס סב-אקוטי ומאוחר.

Circulation 2013

לידיעה במדסקייפ

תגובות רוצה להצטרף לדיון?

אין תגובות עדיין. היה הראשון להגיב!

מאמרים

אוטמים מוחיים בטריטוריות מרובות, טיפול נוגד קרישה והישנות לאחר שבץ קריפטוגני: ניתוח תת־קבוצה של מחקר ARCADIA

אוטמים מוחיים בטריטוריות מרובות, טיפול נוגד קרישה והישנות לאחר שבץ קריפטוגני: ניתוח תת־קבוצה של מחקר ARCADIA

מקור: Stroke
ד"ר דוד אוריון
ד"ר דוד אוריון
אין תגובות|10/09/2026

שבץ קריפטוגני (שבץ ממקור לא ידוע) הוא אתגר טיפולי משמעותי. כאשר בבדיקות הדמיה (כמו MRI) מזוהים אוטמים (מוחיים) ביותר מטריטוריה כלי דם אחת, הדבר מעלה חשד סביר למקור תסחיפי מהלב (Cardioembolism)

הנחיות חדשות לטיפול במחלת ההשמנה

הנחיות חדשות לטיפול במחלת ההשמנה

מערכת האתר
מערכת האתר
אין תגובות|03/09/2026

לאחרונה פורסמו הנחיות חדשות ע״י האיגוד האירופאי לחקר וטיפול בהשמנה וע״י האיגוד האמריקאי לסוכרת, אשר מדייקות את הטיפול במחלת ההשמנה באופן נרחב יותר מהפחתת משקל, וזאת על סמך העדויות המחקריות שהצטברו עד תחילת 2026

תופעות לוואי של מערכת העיכול בקרב מטופלים הנוטלים זריקות לטיפול בסוכרת ובהשמנה: מנגנונים, שכיחות, השלכות ואסטרטגיות תזונתיות לטיפול

תופעות לוואי של מערכת העיכול בקרב מטופלים הנוטלים זריקות לטיפול בסוכרת ובהשמנה: מנגנונים, שכיחות, השלכות ואסטרטגיות תזונתיות לטיפול

מקור: לימור בן חיים דיאטנית קלינית
מערכת האתר
מערכת האתר
אין תגובות|03/09/2026

כמחצית מהמטופלים בטיפולים אינקרטינים יחוו תופעות לוואי במערכת העיכול, העלולות להשפיע על איכות החיים, ולקראת ארוחות החג ייתכן שהאתגר יהיה משמעותי אף יותר.

כניסת צוות רפואי

הכניסה לאתר מותרת אך ורק לצוות הרפואי

לקבלת קוד אימות לנייד ולמייל, יש למלא את כתובת המייל ואת מספר הטלפון שלך

עדיין לא נרשמת? באפשרותך לבצע רישום כאן