טיפול קוגניטיבי-התנהגותי ממוקד טראומה הפחית את חומרת תסמיני הפרעת דחק בתר חבלתית בחולים עם פסיכוזה

מקור: The Lancet Psychiatry

במחקר שפורסם בכתב העת The Lancet Psychiatry נמצא כי טיפול קוגניטיבי-התנהגותי ממוקד טראומה לפסיכוזה שניתן בנוסף לטיפול המקובל, היה בטוח והוביל לירידה משמעותית יותר בחומרת תסמיני הפרעת דחק פוסט-טראומטית בהשוואה לטיפול המקובל בלבד בחולים עם פסיכוזה ו-PTSD. החוקרים מציינים כי הממצאים תומכים בשילוב טיפול ממוקד טראומה באוכלוסייה זו.

מחקר STAR היה מחקר אקראי מבוקר, פרגמטי, רב-מרכזי, שנערך בחמישה מרכזים בבריטניה בין השנים 2020–2024. במחקר השתתפו יותר מ-300 מבוגרים (גיל ממוצע 38.9 שנים, 56% נשים) עם פסיכוזה ו-PTSD. המשתתפים חולקו באקראי לקבלת טיפול קוגניטיבי-התנהגותי ממוקד טראומה בנוסף לטיפול הסטנדרטי (50.5%) או טיפול סטנדרטי בלבד (49.5%). ההתערבות נמשכה תשעה חודשים וכללה שלב של יצירת מעורבות, עיבוד מחדש של זיכרונות הטראומה וייצוב גמיש, עם כ-26 מפגשים שבועיים או דו-שבועיים במהלך ששת החודשים הראשונים, ולאחריהם מפגשי חיזוק חודשיים במשך שלושה חודשים נוספים. התוצא העיקרי היה השינוי בציון חומרת תסמיני PTSD לפי מדד CAPS-5 (או Clinician-Administered PTSD Scale for DSM-5).

לאחר ארבעה חודשים נצפתה ירידה דומה בציוני CAPS5 בשתי הקבוצות, אך לאחר תשעה חודשים נרשמה ירידה גדולה משמעותית יותר בקבוצת ההתערבות לעומת קבוצת הביקורת (הפרש ממוצעים מתוקנן של 8.67-, p=0.0003).

הפוגה של PTSD הושגה ב-50% מהמטופלים בקבוצת ההתערבות לעומת 22% בקבוצת הטיפול הסטנדרטי בלבד (יחס סיכויים 0.11, p=0.0001). בנוסף, ירידה בעלת משמעות קלינית של לפחות 15 נקודות בציון CAPS-5 תועדה ב-45% לעומת 27% מהמטופלים, בהתאמה.

בסך הכול, 81% מהתוצאים המשניים השתפרו באופן מובהק בקבוצת ההתערבות בהשוואה לקבוצת הביקורת, לרבות מדדי PTSD (למעט דה-ריאליזציה ודה-פרסונליזציה), מחשבות שווא, פרנויה, הזיות, מחשבות אובדניות, דיכאון, חרדה, סטרס והחלמה פסיכולוגית. אירועים חריגים חמורים תוארו ב-34% מהמטופלים בקבוצת ההתערבות וב-31% מקבוצת הביקורת, ללא אירועים שנחשבו בלתי צפויים או קשורים להתערבות.

החוקרים מסכמים כי טיפול קוגניטיבי-התנהגותי ממוקד טראומה, כתוספת לטיפול המקובל, היה בטוח והוביל לשיפור משמעותי יותר בתסמיני PTSD ובמגוון תוצאים קליניים בחולים עם פסיכוזה ו-PTSD, בהשוואה לטיפול המקובל בלבד. לדבריהם, הממצאים מצביעים על הצורך לאפשר גישה לטיפולים ממוקדי טראומה גם עבור אוכלוסייה זו.

The Lancet Psychiatry, June 23, 2026

לידיעה במדסקייפ

תגובות רוצה להצטרף לדיון?

אין תגובות עדיין. היה הראשון להגיב!

מאמרים

השתלת תומכן בסינוס הוורידי (Stenting) לעומת דלף חדרי־צפקי (Shunt) לטיפול ביתר לחץ דם תוך־גולגולתי אידיופתי: ניתוח השלכות עלויות משוקלל לפי מדדי נטייה (Propensity Score).

השתלת תומכן בסינוס הוורידי (Stenting) לעומת דלף חדרי־צפקי (Shunt) לטיפול ביתר לחץ דם תוך־גולגולתי אידיופתי: ניתוח השלכות עלויות משוקלל לפי מדדי נטייה (Propensity Score).

מקור: JNIS
ד"ר דוד אוריון
ד"ר דוד אוריון
אין תגובות|20/10/2026

המחקר נועד להשוות בין שתי הפרוצדורות הללו מבחינת יעילות קלינית, שיעור סיבוכים ועלויות כלכליות למערכת הבריאות לאורך זמן

יעדי לחץ דם בניהול יתר לחץ דם

יעדי לחץ דם בניהול יתר לחץ דם

מקור: NEJM
ד"ר דוד אוריון
ד"ר דוד אוריון
אין תגובות|14/10/2026

המאמר סוקר את העדויות העדכניות ביותר בנוגע ליעדי לחץ דם סיסטולי, תוך התמקדות בשאלה האם יעד אינטנסיבי (פחות מ־120 מ”מ כספית) עדיף על היעד הסטנדרטי (פחות מ־140) עבור אוכלוסיות רחבות, כולל חולי סוכרת וקשישים?

טרמטיניב (Trametinib) הפחית דימומים תוך־מוחיים ומעבר אנדותלי־למזנכימלי במלפורמציות עורקיות־ורידיות מוחיות המושרות על ידי מוטציית KRASG12V בעכברים

טרמטיניב (Trametinib) הפחית דימומים תוך־מוחיים ומעבר אנדותלי־למזנכימלי במלפורמציות עורקיות־ורידיות מוחיות המושרות על ידי מוטציית KRASG12V בעכברים

מקור: Stroke
ד"ר דוד אוריון
ד"ר דוד אוריון
אין תגובות|11/10/2026

המחקר בדק אם עיכוב של מסלול MAPK/ERK באמצעות התרופה טרמטיניב (מעכב MEK) יכול למנוע את התפתחות הנגעים ולצמצם את תופעת ה־EndMT (מעבר אנדותלי-למזנכימלי), תהליך שבו תאי דם מאבדים את זהותם ותורמים לחולשת כלי הדם

החלפת טיפול מאספירין כטיפול בודד לאחר שבץ מוחי לא־תסחיפי: סקירה שיטתית ומטה־אנליזה של רשת

החלפת טיפול מאספירין כטיפול בודד לאחר שבץ מוחי לא־תסחיפי: סקירה שיטתית ומטה־אנליזה של רשת

מקור: Stroke
ד"ר דוד אוריון
ד"ר דוד אוריון
אין תגובות|29/09/2026

המחקר הנוכחי נועד לבחון מהי האסטרטגיה הטיפולית היעילה ביותר עבור חולים אלו: האם להמשיך עם אספירין, לעבור לנוגד טסיות אחר (כמו קלופידוגרל), או להוסיף תרופה נוספת לטיפול משולב (DAPT)?

כניסת צוות רפואי

הכניסה לאתר מותרת אך ורק לצוות הרפואי

לקבלת קוד אימות לנייד ולמייל, יש למלא את כתובת המייל ואת מספר הטלפון שלך

עדיין לא נרשמת? באפשרותך לבצע רישום כאן