זעזוע מוח עלול להביא לעליה בסיכון להפרעות פסיכיאטריות בצעירים (JAMA Netw Open)

במאמר שפורסם בכתב העת JAMA Network Open מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי זעזוע מוח מלווה בסיכון מוגבר להפרעות פסיכיאטריות, אשפוזים פסיכיאטריים ופגיעה עצמית בקרב צעירים בגילאי 5 עד 18 שנים.

ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי זעזוע מוח עלול להחמיר בעיות נפשיות קודמות אך אין עדויות רבות באשר לקשר בין זעזוע מוח ובין הופעה של הפרעות פסיכיאטריות חדשות או בעיות נפשיות ארוכות-טווח. כעת הם ביקשו לבחון את הנושא במדגם רטרוספקטיבי שכלל ילדים וצעירים בגילאי 5 עד 18 שנים לאחר זעזוע מוח או חבלה אורתופדית בין תחילת אפריל בשנת 2010 ועד סוף חודש מרץ בשנת 2020. החולים שנכללו במחקר לא פנו להערכה פסיכיאטרית בשנה שקדמה לאירוע ולא סבלו מזעזוע מוח או חבלת ראש חמש שנים טרם האירוע.

התוצא העיקרי היה בעיות פסיכיאטריות, דוגמת מחלה או הפרעה פסיכיאטרית, כפי שנקבע על-סמך ביקורים בחדרי מיון, אשפוזים או במרפאות ראשוניות. תוצאים משניים כללו אשפוזים פסיכיאטריים, ביקורים רפואיים בשל פגיעה עצמית ותמותה עקב מעשה אובדני.

מדגם המחקר כלל 152,321 ילדים וצעירים לאחר זעזוע מוח (גיל חציוני של 13 שנים; 56.7% בנים) ו-296,482 ילדים וצעירים לאחר חבלה אורתופדית (גיל חציוני של 13 שנים; 57.9% בנים) תואמים בגיל ומין.

שיעורי היארעות בעיות פסיכיאטריות עמדו על 11,141 מקרים ל-100,000 שנות-אדם בקרב אלו לאחר זעזוע מוח ועל 7,960 מקרים ל-100,000 שנות-אדם בקרב הביקורות. הסיכון להתפתחות בעיות פסיכיאטריות היה גבוה יותר בקרב צעירים לאחר זעזוע מוח (יחס סיכון מתוקן של 1.39, רווח בר-סמך 95% של 1.37-1.40), כמו גם הסיכון לפגיעה עצמית (יחס סיכון מתוקן של 1.49, רווח בר-סמך 95% של 1.42-1.56) ואשפוזים פסיכיאטריים (יחס סיכון מתוקן של 1.47, רווח בר-סמך 95% של 1.41-1.53). לא תועד הבדל מובהק סטטיסטית בין הקבוצות בשיעורי התמותה עקב מעשה אובדני.

החוקרים מסכמים וכותבים כי בילדים וצעירים בגילאי 5 עד 18 שנים, זעזוע מוח מלווה בסיכון מוגבר להפרעות פסיכיאטריות, אשפוזים פסיכיאטריים ופגיעה עצמית, בהשוואה לילדים וצעירים לאחר חבלה אורתופדית.

JAMA Netw Open. 2022

תגובות רוצה להצטרף לדיון?

אין תגובות עדיין. היה הראשון להגיב!

מאמרים

מחקר אקראי של טנקטפלאז (Tenecteplase) בחסימה חריפה של עורק הרשתית המרכזי

מחקר אקראי של טנקטפלאז (Tenecteplase) בחסימה חריפה של עורק הרשתית המרכזי

מקור: NEJM
ד"ר דוד אוריון
ד"ר דוד אוריון
אין תגובות|03/07/2026

חסימה חריפה של עורק הרשתית המרכזי (CRAO) מובילה בדרך כלל לאובדן ראייה קבוע. למרות הדמיון לשבץ מוחי, היעילות של מתן תרופה ממיסת קרישים (Tenecteplase) לא הוכחה עד כה בניסויים קליניים מבוקרים

בטיחות הפסקת טיפול תרופתי נוגד טסיות מעל 12 חודשים לאחר אמבוליזציה באמצעות סלילים וסטנט: מחקר תצפיתי, רב־מרכזי ולא התערבותי

בטיחות הפסקת טיפול תרופתי נוגד טסיות מעל 12 חודשים לאחר אמבוליזציה באמצעות סלילים וסטנט: מחקר תצפיתי, רב־מרכזי ולא התערבותי

מקור: JNIS
ד"ר דוד אוריון
ד"ר דוד אוריון

המחקר בחן סוגיה קלינית משמעותית בתחום צנתורי המוח: מתי והאם ניתן להפסיק בבטחה את הטיפול בנוגדי טסיות (כמו אספירין או פלאביקס) אצל מטופלים שעברו טיפול במפרצת מוחית באמצעות שילוב של סלילים וסטנט?

כניסת צוות רפואי

הכניסה לאתר מותרת אך ורק לצוות הרפואי

לקבלת קוד אימות לנייד ולמייל, יש למלא את כתובת המייל ואת מספר הטלפון שלך

עדיין לא נרשמת? באפשרותך לבצע רישום כאן