הבטיחות והיעילות של נוגדי-קרישה פומיים חדשים בטיפול בתרומאמבוליזם ורידי חד (BMJ)

במסגרת סקירה סיסטמית ומטה-אנליזה חדשה, שתוצאותיה פורסמו בכתב העת BMJ, נבחנה היעילות והבטיחות של נוגדי קרישה פומיים חדשים Rivaroxaban (קסרלטו), Dabigatran, Ximelgatran ו-Apixaban – בטיפול בחולים עם תרומבואמבוליזם ורידי חד (פקקת ורידים עמוקים ותסחיף ריאתי).

החוקרים ערכו חיפוש במאגרי Medline, Embase ו-Cochrane Library, בחיפוש אחר מחקרים אקראיים ומבוקרים להערכת טיפול בנוגדי-קרישה פומיים חדשים, בהשוואה לאנטגוניסטים לוויטמין K בחולים עם תרומבואמבוליזם ורידי חד. התוצאים העיקריים כללו אירועים חוזרים, דימומים מג’וריים ותמותה מכל-סיבה. החוקרים ערכו השוואה עקיפה בין נוגדי-קרישה פומיים חדשים.

הסקירה כללה נתונים מתשעה מחקרים שענו על הקריטריונים, עם נתונים אודות למעלה מ-16,000 חולים ששימשו להערכת היעילות של הטיפול והיקף דומה של נתונים להערכת בטיחות הטיפולים. גיל המשתתפים הממוצע עמד על 54-60 שנים.

מהתוצאות עולה כי בחולים עם אירועי תרומבואמבוליזם ורידי חוזרים, אין הבדלים משמעותיים בשיעור האירועים בין נוגדי הקרישה השונים ובין טיפול קונבנציונאלי (Rivaroxaban: סיכון יחסי של 0.85; Dabigatran: סיכון יחסי של 1.09; Ximelgatran: סיכון יחסי של 1.06; ו-Apixaban: סיכון יחסי של 0.98).

הטיפול ב-Rivaroxaban הפחית את הסיכון לדימומים מג’וריים, בהשוואה לטיפול קונבנציונאלי (0.57), בעוד שנוגדי-קרישה פומיים חדשים אחרים לא הביאו לירידה דומה.

באשר לשיעורי התמותה מכל-סיבה, החוקרים לא זיהו הבדלים משמעותיים בין נוגדי הקרישה הפומיים החדשים ובין טיפול קונבנציונאלי (0.96 עם Rivaroxaban, 1.00 עם Dabigatran, 0.67 עם Ximelgatran ו-6.89 עם Apixaban).

ההשוואה העקיפה בין Rivaroxaban ובין Dabigatran לא הצביעה על עדיפות לאף אחת מהתרופות, בהשוואה לאחרות, בכל הנוגע לסיכון לדימומים מג’וריים (0.75) או יעדי סיום אחרים.

החוקרים מסכמים וכותבים כי בהשוואה לאנטגוניסטים לויטמין K, הסיכון להישנות תרומבואמבוליזם ורידי ושיעורי התמותה מכל-סיבה עם נוגדי הקרישה הפומיים החדשים היו דומים, אם כי הטיפול ב-Rivaroxaban לווה בסיכון מופחת לדימומים.

BMJ 2012;345:e7498

לידיעה ב-NELM

תגובות רוצה להצטרף לדיון?

אין תגובות עדיין. היה הראשון להגיב!

מאמרים

אוטמים מוחיים בטריטוריות מרובות, טיפול נוגד קרישה והישנות לאחר שבץ קריפטוגני: ניתוח תת־קבוצה של מחקר ARCADIA

אוטמים מוחיים בטריטוריות מרובות, טיפול נוגד קרישה והישנות לאחר שבץ קריפטוגני: ניתוח תת־קבוצה של מחקר ARCADIA

מקור: Stroke
ד"ר דוד אוריון
ד"ר דוד אוריון
אין תגובות|10/09/2026

שבץ קריפטוגני (שבץ ממקור לא ידוע) הוא אתגר טיפולי משמעותי. כאשר בבדיקות הדמיה (כמו MRI) מזוהים אוטמים (מוחיים) ביותר מטריטוריה כלי דם אחת, הדבר מעלה חשד סביר למקור תסחיפי מהלב (Cardioembolism)

הנחיות חדשות לטיפול במחלת ההשמנה

הנחיות חדשות לטיפול במחלת ההשמנה

מערכת האתר
מערכת האתר
אין תגובות|03/09/2026

לאחרונה פורסמו הנחיות חדשות ע״י האיגוד האירופאי לחקר וטיפול בהשמנה וע״י האיגוד האמריקאי לסוכרת, אשר מדייקות את הטיפול במחלת ההשמנה באופן נרחב יותר מהפחתת משקל, וזאת על סמך העדויות המחקריות שהצטברו עד תחילת 2026

תופעות לוואי של מערכת העיכול בקרב מטופלים הנוטלים זריקות לטיפול בסוכרת ובהשמנה: מנגנונים, שכיחות, השלכות ואסטרטגיות תזונתיות לטיפול

תופעות לוואי של מערכת העיכול בקרב מטופלים הנוטלים זריקות לטיפול בסוכרת ובהשמנה: מנגנונים, שכיחות, השלכות ואסטרטגיות תזונתיות לטיפול

מקור: לימור בן חיים דיאטנית קלינית
מערכת האתר
מערכת האתר
אין תגובות|03/09/2026

כמחצית מהמטופלים בטיפולים אינקרטינים יחוו תופעות לוואי במערכת העיכול, העלולות להשפיע על איכות החיים, ולקראת ארוחות החג ייתכן שהאתגר יהיה משמעותי אף יותר.

כניסת צוות רפואי

הכניסה לאתר מותרת אך ורק לצוות הרפואי

לקבלת קוד אימות לנייד ולמייל, יש למלא את כתובת המייל ואת מספר הטלפון שלך

עדיין לא נרשמת? באפשרותך לבצע רישום כאן