ניתוח רובוטי לכריתת כיס מרה מלווה בסיכון מוגבר לנזק לדרכי מרה

מקור: JAMA Netw Open

מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open עולה כי שיעורי הפגיעה בדרכי מרה גבוהים פי שלוש לאחר ניתוח כריתת מרה בסיוע רובוטי, בהשוואה לניתוח לפרוסקופי לכריתת כיס המרה.

ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי במהלך העשור האחרון נרשמה עליה של פי 37 בשיעורי ניתוח רובוטי לכריתת כיס מרה ועלה חשש כי גישת ניתוח זו תוביל לשיעורים גבוהים יותר של פגיעה בדרכי מרה לעומת גישה לפרוסקופית. כעת הם השוו את הבטיחות של ניתוח רובוטי לעומת ניתוח לפרוסקופי במבוטחי מדיקייר בגילאי 66-99 שנים שעברו את הניתוח בין ינואר 2010 ועד דצמבר 2021.

המבוטחים סווגו למדגם אימון ומדגם ניסיוני, כאשר האחרון סווג לקבוצות סיכון נמוך, בינוני וגבוה בהתאם למדד גורמי סיכון צפוי לסיבוכים לאחר ניתוח כריתת כיס מרה.

התוצא העיקרי היה נזק לדרכי מרה שדרש התערבות ניתוחית לאחר כריתת כיס מרה; תוצאים משניים כללו משלב של סיבוכים, סיבוכים חמורים, ניתוחים חוזרים ואשפוזים חוזרים לאחר ניתוח כריתת כיס מרה.

מדגם המחקר כלל 737,908 משתתפים, מהם 442,101 במודל האימון ו-295,807 במודל הניסיוני, כאשר מעט יותר מ-3% מהחולים בשני המדגמים עברו ניתוח רובוטי.

במדגם הניסיוני, שיעורי הפגיעה בדרכי מרה היו גבוהים יותר משמעותית בחולים לאחר ניתוח בסיוע רובוטי, בהשוואה לניתוח לפרוסקופי לכריתת כיס מרה (ממוצע של 0.72 לעומת 0.23, בהתאמה), עם סיכון יחסי של 3.12; תוצאות דומות תועדו במדגם האימון.

שיעורי פגיעה בדרכי מרה היו גבוהים יותר משמעותית עם ניתוח רובוטי לכריתת כיס מרה, בהשוואה לניתוח לפרוסקופי בכל קבוצות הסיכון (סיכון יחסי של 3.14 בדרגת סיכון נמוכה, 3.13 בדרגת סיכון בינונית ו-3.11 בדרגת סיכון גבוהה).

שיעורי פגיעה בדרכי מרה היו גבוהים יותר בחולים בסיכון נמוך שעברו ניתוח כריתת כיס מרה בגישה רובוטית בהשוואה לחולים בסיכון גבוה שעברו ניתוח כריתת כיס מרה בגישה לפרוסקופית (שיעור ממוצע של 0.47 לעומת 0.33, בהתאמה).

בסיכומו של דבר, התוצאים המשולבים לא היו שונים באופן משמעותי בין שתי הגישות, למעט שיעור ניתוחים חוזרים, אשר היו נפוצים יותר בחולים שעברו ניתוח רובוטי (סיכון יחסי של 1.47).

החוקרים מסכמים וכותבים כי ניתוח רובוטי לכריתת כיס מרה מהווה התערבות יקרה יותר וללא תועלת משמעותית בטווח הקצר לעומת כריתת כיס מרה בגישה לפרוסקופית. נכון להיום, קשה למצוא סיבה להעדפת גישת ניתוח רובוטי לכריתת כיס מרה.

JAMA Netw Open, March 25, 2025

לידיעה במדסקייפ

תגובות רוצה להצטרף לדיון?

אין תגובות עדיין. היה הראשון להגיב!

מאמרים

היסטוריה של מחלות אוטואימוניות והסיכון להיארעות סוכרת מסוג 1 במתבגרים

מקור: Diabetes Care
מערכת האתר
מערכת האתר
אין תגובות|18/11/2025

במאמר מדווחים פרופ’ גלעד טוויג ושותפיו מהמרכז הרפואי בשיבא על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי תחלואה אוטואימונית מאוחרת בגיל ההתבגרות מלווה בסיכון מוגבר לסוכרת מסוג 1 בבגרות בשני המינים, בפרט באלו עם מחלה אוטואימונית של בלוטת התריס ומחלת צליאק

מעכב JAK מול אנטגוניסט TNF; איזה בטוח יותר עבור מטופלים עם מחלות דלקתיות מתווכות־חיסון?

מקור: JAMA Network Open
פרופ' שחף שיבר
פרופ' שחף שיבר
אין תגובות|16/09/2025

מטא־אנליזה הראתה כי אין הבדל מובהק בין שימוש במעכבי JAK לבין שימוש באנטגוניסטים של TNF מבחינת הסיכון לזיהומים חמורים או לממאירויות בקרב מטופלים עם מחלות דלקתיות מתווכות־חיסון (IMIDs)

דימום ממערכת העיכול התחתונה (JAMA)

מערכת האתר
מערכת האתר
אין תגובות|01/07/2024

דימום ממערכת העיכול התחתונה, המוגדר כהמטוֹכזיה, מהווה חמישית מכלל המקרים של דימום במערכת העיכול בקרב חולים הזקוקים לאשפוז בבית חולים. מאמר סקירה זה הוא סיכום של ההנחיות הקליניות של JAMA שפורסמו באפריל 2024.
מתוך הגליון הראשון של מגזין הג’ורנאל קלאב המשולב.

כניסת צוות רפואי

הכניסה לאתר מותרת אך ורק לצוות הרפואי

לקבלת קוד אימות לנייד ולמייל, יש למלא את כתובת המייל ואת מספר הטלפון שלך

עדיין לא נרשמת? באפשרותך לבצע רישום כאן