האם בקרב שחקני כדורגל לשעבר קיים סיכון מוגבר לתמותה עקב מחלה נוירו-דגנרטיבית? (N Engl J Med)

מתוצאות מחקר רטרוספקטיבי חדש, שפורסמו בכתב העת New England Journal of Medicine, עולה כי סיכון מוגבר לתמותה עקב מחלה נוירו-דגנרטיבית בקרב שחקני כדורגל מקצועני לשעבר בסקוטלנד, בהשוואה לביקורות תואמות. בנוסף, טיפול תרופתי לדמנציה ניתן לעיתים קרובות יותר לספורטאים לשעבר, בהשוואה לביקורות.

החוקרים השלימו מחקר רטרוספקטיבי להשוואת התמותה עקב מחלה נוירו-דגנרטיבית בקרב 7,676 ספורטאים מקצוענים לשעבר ששיחקו כדורגל מקצועני, אל מול 23,028 ביקורות מהאוכלוסיה הכללית, אשר תאמו לספורטאים בגיל, מין ודרגה סוציאלית.

לאורך חציון של 18 שנים, 1,180 ספורטאים לשעבר (15.4%) ו-3,807 ביקורות (16.5%) הלכו לעולמם. עד גיל 70 שנים, שיעורי התמותה מכל-סיבה היו נמוכים יותר בקרב ספורטאים לשעבר, בהשוואה לביקורות, אך לאחר מכן התהפכו היוצרות. התמותה עקב מחלת לב איסכמית הייתה נמוכה יותר בקרב הספורטאים לשעבר, בהשוואה לביקורות (יחס סיכון של 0.80, p=0.02), כמו גם שיעורי התמותה עקב סרטן ריאות (יחס סיכון של 0.53, p<0.001).

שיעורי התמותה עקב מחלה נוירו-דגנרטיבית עמדו על 1.7% בקרב שחקני כדורגל מקצועני לשעבר ועל 0.5% בקרב הביקורות (יחס סיכון מתוקן לתמותה עקב מחלת לב איסכמית ותמותה עקב ממאירות של 3.45, p<0.001). בקרב הספורטאים לשעבר, התמותה עקב נוירו-דגנרטיבית השתנתה לפי סוג המחלה והייתה הגובהה ביותר בקרב אלו עם מחלת אלצהיימר (יחס סיכון של 5.07, p<0.001) והנמוכה ביותר בקרב אלו עם מחלת פרקינסון (יחס סיכון של 2.15, p=0.01).

טיפול תרופתי לדמנציה ניתן בשכיחות גבוהה יותר לספורטאים לשעבר, בהשוואה לביקורות (יחס סיכויים של 4.90, p<0.001).

החוקרים לא זיהו הבדלים בשיעורי התמותה עקב מחלה נוירו-דגנרטיבית בין שוערים ושחקני שדה, אך תרופות לטיפול בדמנציה ניתנו בשכיחות נמוכה יותר לשוערים (יחס סיכויים של 0.41, p=0.02).

החוקרים קוראים להשלים מחקרים נוספים לאישור ממצאי המחקר.

N Engl J Med, October 21, 2019

 

תגובות רוצה להצטרף לדיון?

אין תגובות עדיין. היה הראשון להגיב!

מאמרים

השפעה תלוית־זמן של פרופילי התאמה (Mismatch) על תוצאים לאחר שליפת קריש מכנית (Thrombectomy) בשבץ איסכמי נרחב

השפעה תלוית־זמן של פרופילי התאמה (Mismatch) על תוצאים לאחר שליפת קריש מכנית (Thrombectomy) בשבץ איסכמי נרחב

מקור: Stroke
ד"ר דוד אוריון
ד"ר דוד אוריון
אין תגובות|25/09/2026

הטיפול בשבץ איסכמי עם ליבת שבץ גדולה (Large Ischemic Core) מעורר דיון רב בשנים האחרונות. המחקר בחן כיצד נוכחות של “אי התאמה” (Mismatch) – כלומר פער בין אזור המוח שכבר ניזוק באופן בלתי הפיך לבין אזור המוח שעדיין ניתן להצלה (Penumbra) – משפיעה על סיכויי ההחלמה של המטופל לאחר צנתור מוח, והאם חשיבות הפער הזה משתנה ככל שחולף הזמן מתחילת התסמינים

כיווץ כלי דם (וזוספאזם) במהלך טיפול אנדו־ווסקולרי בשבץ איסכמי: גורמים קשורים, השפעה על תוצאים והשפעת נימודיפין תוך־עורקי

כיווץ כלי דם (וזוספאזם) במהלך טיפול אנדו־ווסקולרי בשבץ איסכמי: גורמים קשורים, השפעה על תוצאים והשפעת נימודיפין תוך־עורקי

מקור: Stroke
ד"ר דוד אוריון
ד"ר דוד אוריון
אין תגובות|18/09/2026

במהלך צנתור מוח (טיפול אנדו־ווסקולרי) לשליפת קריש דם בשבץ איסכמי חריף, לעיתים מתרחש כיווץ של כלי הדם (Vasospasm) כתוצאה מהמניפולציה המכנית של הצנתר והמכשור

אוטמים מוחיים בטריטוריות מרובות, טיפול נוגד קרישה והישנות לאחר שבץ קריפטוגני: ניתוח תת־קבוצה של מחקר ARCADIA

אוטמים מוחיים בטריטוריות מרובות, טיפול נוגד קרישה והישנות לאחר שבץ קריפטוגני: ניתוח תת־קבוצה של מחקר ARCADIA

מקור: Stroke
ד"ר דוד אוריון
ד"ר דוד אוריון
אין תגובות|10/09/2026

שבץ קריפטוגני (שבץ ממקור לא ידוע) הוא אתגר טיפולי משמעותי. כאשר בבדיקות הדמיה (כמו MRI) מזוהים אוטמים (מוחיים) ביותר מטריטוריה כלי דם אחת, הדבר מעלה חשד סביר למקור תסחיפי מהלב (Cardioembolism)

כניסת צוות רפואי

הכניסה לאתר מותרת אך ורק לצוות הרפואי

לקבלת קוד אימות לנייד ולמייל, יש למלא את כתובת המייל ואת מספר הטלפון שלך

עדיין לא נרשמת? באפשרותך לבצע רישום כאן