מה בין משך שינה ובין הסיכון למחלת כליות כרונית? (Clin Kidney J)

מהערכת הקשר בין משך השינה ובין הסיכון למחלת כליות כרונית עולה כי הן משך שינה קצר משבע שעות והן משך שינה ארוך משמונה שעות מלווים בעליה משמעותית בסיכון למחלת הכליות, כך מדווחים חוקרים במאמר חדש שפורסם בכתב העת Clinical Kidney Journal.

מהנתונים בספרות הרפואית עולה כי משך שינה ואיכותה עשויים להשפיע על הסיכון למחלת כליות כרונית במבוגרים. עם זאת, הקשר בין מאפייני שינה ובין הסיכון למחלת כליות עדיין שנוי במחלוקת ולכן הם ביקשו להשלים סקירה שיטתית ומטה-אנליזה לבחינת הנושא.

לאחר חיפוש שיטתי במאגרי Medline/PubMed, Embase, Cochrane Library ו-CINAHL זיהו החוקרים 42 מחקרים עם למעלה מ-2.6 מיליון משתתפים (גיל ממוצע של 43.55 שנים) אשר נכללו במטה-אנליזה.

המטרה העיקרית של הסקירה הייתה לבחון את יחס הסיכון למחלת כליות כרונית על-פי משך השינה ואיכותה.

בהשוואה לשינה במשך 7-8 שעות, משך שינה קצר יותר של עד 4 שעות (סיכון יחסי של 1.41, p<0.01), עד 5 שעות (סיכון יחסי של 1.46, p<0.01), עד 6 שעות (סיכון יחסי של 1.18, p<0.01) ועד 7 שעות (סיכון יחסי של 1.19, p<0.01) לוו בסיכון גבוה יותר משמעותית להיארעות מחלת כליות כרונית.

משך שינה ארוך יותר גם לווה בסיכון מוגבר להיארעות מחלת כליות כרונית, כולל שינה במשך 8 שעות ומעלה (סיכון יחסי של 1.15, p<0.01) או 9 שעות ומעלה (סיכון יחסי של 1.46, p<0.01).

מטה-רגרסיה לא זיהתה השפעה משמעותית של גיל, מין, אזור גיאוגרפי ומדד מסת גוף על הקשר בין משך שינה ובין הסיכון להיארעות מחלת כליות כרונית.

החוקרים מסכמים וכותבים כי ממצאי המחקר מעידים כי משך השינה עשוי להשפיע על הסיכון למחלת כליות כרונית ומציעים כי התערבויות המתמקדות בהשגת משך שינה אופטימאלי עשויות להפחית את הסיכון להיארעות מחלת הכליות.

Clin Kidney J, Jul 11,2024

תגובות רוצה להצטרף לדיון?

אין תגובות עדיין. היה הראשון להגיב!

מאמרים

הנחיות חדשות לטיפול במחלת ההשמנה

הנחיות חדשות לטיפול במחלת ההשמנה

מערכת האתר
מערכת האתר
אין תגובות|03/09/2026

לאחרונה פורסמו הנחיות חדשות ע״י האיגוד האירופאי לחקר וטיפול בהשמנה וע״י האיגוד האמריקאי לסוכרת, אשר מדייקות את הטיפול במחלת ההשמנה באופן נרחב יותר מהפחתת משקל, וזאת על סמך העדויות המחקריות שהצטברו עד תחילת 2026

שיקום אינטנסיבי לאחר פגיעה תת־חריפה בחוט השדרה: יותר הוא לא תמיד טוב יותר

שיקום אינטנסיבי לאחר פגיעה תת־חריפה בחוט השדרה: יותר הוא לא תמיד טוב יותר

מקור: JAMA Neurology
ד"ר דוד אוריון
ד"ר דוד אוריון
אין תגובות|24/08/2026

המאמר בוחן סוגיה מרכזית בעולם השיקום: האם הגברת עצימות הטיפול הפיזיותרפי והתעסוקתי בשלבים הראשונים שלאחר פגיעה בחוט השדרה (שלב סאב־אקוטי) מובילה לתוצאות תפקודיות טובות יותר?

כניסת צוות רפואי

הכניסה לאתר מותרת אך ורק לצוות הרפואי

לקבלת קוד אימות לנייד ולמייל, יש למלא את כתובת המייל ואת מספר הטלפון שלך

עדיין לא נרשמת? באפשרותך לבצע רישום כאן