טיפול ב-Pimavanserin עשו להפחית תסמינים שליליים של סכיזופרניה (The Lancet Psychiatry)

במאמר שפורסם בכתב העת Lancet Psychiatry מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי טיפול ב- Pimavanserin למשך 26 שבועות הפחית את התסמינים השליליים של סכיזופרניה בחולים יציבים.

ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי תסמינים שליליים של סכיזופרניה מלווים בסיכון מוגבר לסיבוכים רפואיים, אך אין טיפולים יעילים רבים כנגד תסמינים אלו. כעת הם ביקשו לבחון את ההשפעות של Pimavanserin על תסמינים אלו.

מחקר ADVANCE היה מחקר בשלב 2, אקראי, כפל-סמיות, מבוקר-פלסבו, אשר בחן את תוצאות הטיפול ב- Pimavanserin לאורך 26 שבועות בחולים אמבולטוריים ויציבים עם סכיזופרניה. גיל החולים נע בין 18 עד 55 שנים והם סבלו בעיקר מתסמינים שליליים. המשתתפים במחקר חולקו באקראי לקבלת Pimavanserin או פלסבו כל יום, אשר ניתנו כתוספת לטיפול האנטי-פסיכוטי הקיים.

התוצא העיקרי של המחקר היה השינוי במדד NSA-16 (Negative Symptom Assessment) מתחילת המחקר עד לאחר 26 שבועות.

מדגם המחקר כלל 201 חולים אשר טופלו ב- Pimavanserin ו-202 חולים בזרוע הפלסבו. מבין אלו, 199 חולים בזרוע ההתערבות ו-201 חולים בזרוע הפלסבו נכללו בניתוח הנתונים להערכת יעילות הטיפול.

השינוי במדד NSA-16 מתחילת המחקר עד לאחר 26 שבועות היה טוב יותר משמעותית עם Pimavanserin (ממוצע ריבועים פחותים של 10.4-) לעומת פלסבו (ממוצע ריבועים פחותים של 8.5-) (p=0.043).

מספר החולים עם אירועים חריגים על-רקע הטיפול היה דומה בין הקבוצות: 80 (40%) חולים בזרוע הטיפול ב- Pimavanserin ו-71 חולים (35%) בזרוע הפלסבו. מרבית האירועים החריגים על-רקע טיפול כללו כאבי ראש (6% לעומת 5%, בהתאמה) וישנוניות (5% לעומת 5%, בהתאמה). חולה אחד בזרוע הפלסבו פיתח כאב ראש עז (0.5%), נזלת (0.5%), שיעול (0.5%) ושפעת (0.5%). בזרוע הטיפול ב- Pimavanserin, חולה אחד דיווח על כאבי שיניים (0.5%) ובשני חולים דווח על החמרת סכיזופרניה (1%).

החוקרים מסכמים וכותבים כי בחולים יציבים עם מרכיב בולט של תסמינים שליליים של סכיזופרניה תועד שיפור בתסמינים שלילים לאחר טיפול ב- Pimavanserin. עם זאת, לאור גודל ההשפעה הקטן, הם קוראים להשלים מחקרים נוספים במטרה להבין טוב יותר את המינון האופטימאלי לקבוע את ההשפעות הקליניות של הטיפול.

The Lancet Psychiatry, 2021

תגובות רוצה להצטרף לדיון?

אין תגובות עדיין. היה הראשון להגיב!

מאמרים

טנלטפלאז (Tenecteplase) לעומת אלטפלאז (Alteplase) עבור שבץ איסכמי חריף בחלון זמן של 4.5 עד 24 שעות: ניתוח של נתוני משתתפים בודדים

טנלטפלאז (Tenecteplase) לעומת אלטפלאז (Alteplase) עבור שבץ איסכמי חריף בחלון זמן של 4.5 עד 24 שעות: ניתוח של נתוני משתתפים בודדים

מקור: Stroke
ד"ר דוד אוריון
ד"ר דוד אוריון
אין תגובות|07/06/2026

מטרת המחקר הייתה להשוות ישירות בין שתי התרופות כשהן ניתנות בחלון זמן של 4.5 עד 24 שעות למטופלים עם חסימת כלי דם גדולים או עם רקמה מוחית בת־הצלה

השתלת תומכן (סטנט) דחופה בעורק התרדמה עבור נגעים עוקבים (Tandem Lesions) במטופלים שעברו הקצאה אקראית לטיפול אנדווסקולרי עם או ללא טיפול תרומבוליטי: תוצאות מניתוח מטה־אנליזה של נתוני משתתפים בודדים (IRIS)

השתלת תומכן (סטנט) דחופה בעורק התרדמה עבור נגעים עוקבים (Tandem Lesions) במטופלים שעברו הקצאה אקראית לטיפול אנדווסקולרי עם או ללא טיפול תרומבוליטי: תוצאות מניתוח מטה־אנליזה של נתוני משתתפים בודדים (IRIS)

מקור: Stroke
ד"ר דוד אוריון
ד"ר דוד אוריון
אין תגובות|02/06/2026

החוקרים ביצעו מטה־אנליזה רחבת היקף (IRIS) שאיחדה נתונים של מאות משתתפים מניסויים קליניים אקראיים

תוכנית תגבור להליכה במינון גבוה היא ישימה עבור אנשים לאחר שבץ מוחי: ניסוי אקראי פאזה II

תוכנית תגבור להליכה במינון גבוה היא ישימה עבור אנשים לאחר שבץ מוחי: ניסוי אקראי פאזה II

מקור: Stroke
ד"ר דוד אוריון
ד"ר דוד אוריון
אין תגובות|25/05/2026

מחקר זה נועד לבחון את היתכנותה ויעילותה של תוכנית ‘תגבור’ (Booster) אינטנסיבית במינון גבוה, המתמקדת בהליכה, עבור אנשים בשלב הכרוני לאחר שבץ, וזאת כדי לשפר את המהירות, את הסיבולת ואת הניידות בקהילה

כניסת צוות רפואי

הכניסה לאתר מותרת אך ורק לצוות הרפואי

לקבלת קוד אימות לנייד ולמייל, יש למלא את כתובת המייל ואת מספר הטלפון שלך

עדיין לא נרשמת? באפשרותך לבצע רישום כאן