הפחתה הדרגתית של מינון טיפול ביולוגי עשויה לסייע בשמירה על הפוגה בחולים עם דלקת מפרקים שגרונית (Ann Rheum. Dis)

בחולים עם דלקת מפרקים שגרונית (Rheumatoid Arthritis) תחת טיפול בתכשירים ביולוגיים ממשפחת Disease-Modifying Antirheumatic Drug ובהפוגה, שיעורי ההישנות הרבה יותר נמוכים כאשר הטיפול הביולוגי מופחת בהדרגה, במקום הפסקה חדה בטיפול, כך עולה מתוצאות סקירת ספרות ומטה-אנליזה.

ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי ההנחיות הנוכחיות ממליצות על הפחתת או הפסקת טיפול ביולוגי לאחר השגת הפוגה יציבה או פעילות מחלה נמוכה, אך שאלת ביצוע הדבר באופן בטוח עדיין מצויה בשלבי דיון.

החוקרים השלימו סקירת ספרות עד מאי 2017, בחיפוש אחר מחקרים פרוספקטיביים מבוקרים, שכללו הפחתת או הפסקת טיפול ביולוגי (למעט Rituximab) בחולים עם דלקת מפרקים שגרונית, שהיו בהפוגה יציבה (מדד DAS28-ESR קטן מ-2.6) או בשלב של פעילות מחלה נמוכה (DAS28-ESR קטן מ-3.2).

החיפוש העלה 13 מאמרים וארבעה תקצירים, עם סך כולל של 1,054 חולים שהמשיכו טיפול ביולוגי ו-766 חולים שהפסיקו את הטיפול. תקופת המעקב עמדה על שנה אחת.

מבין המחקרים להערכת הפחתת מינון טיפול ביולוגי, 755 חולים המשיכו בטיפול זה ו-835 חולים הפחיתו את מינון הטיפול הביולוגי.

הפסקת טיפול ביולוגי לוותה בעליה של כמעט פי שתיים בסיכון לאובדן ההפוגה או פעילות מחלה נמוכה, בהשוואה להמשך טיפול ביולוגי (סיכון יחסי של 1.97 ו-2.24, בהתאמה). הפסקת טיפול ביולוגי לותה גם בסיכון מוגבר להתקדמות רדיוגרפית (סיכון יחסי של 1.09).

הפחתת מינון טיפול ביולוגי הייתה מעט פחות מסוכנת. מטה האנליזה שהשוותה בין הפחתת מינון טיפול ביולוגי ובין המשך טיפול ביולוגי הדגימה סיכון מוגבר לאובדן הפוגה (סיכון יחסי של 1.23), אך ללא סיכון מוגבר להתלקחות ממצב של פעילות מחלה נמוכה. הפחתת מינון גם לא לוותה בסיכון מוגבר להתקדמות הדמייתית.

החוקרים מסכמים וכותבים כי הסקירה מעידה כי בחולים עם דלקת מפרקים שגרונית בהפוגה או בשלב פעילות מחלה נמוכה, הפסקת טיפול ביולוגי מובילה לסיכון מוגבר לאובדן הפוגה או פעילות מחלה נמוכה והתקדמות הדמיתית, בעוד שהפחתת מינון הדרגתית אינה מעלה את הסיכון להתלקחות ממצב של פעילות מחלה נמוכה או להתקדמות הדמייתית, למרות סיכון מוגבר לאובדן הפוגה, בהשוואה להמשך טיפול ביולוגי.

לאור הסיכון המוגבר לזיהומים והעלויות הישירות של טיפול בילוגי, גישת הפחתת מינון (הפחתת מינון או הגדלת מרווחים בין טיפולים) הינה אפשרות סבירה בחולי דלקת מפרקים שגרונית בהפוגה יציבה או בשלב פעילות מחלה נמוכה.

Ann Rheum. Dis Published online November 29, 2017

לידיעה במדסקייפ

תגובות רוצה להצטרף לדיון?

אין תגובות עדיין. היה הראשון להגיב!

מאמרים

האם ניתן ליטול משככי כאבים במהלך ההיריון?

האם ניתן ליטול משככי כאבים במהלך ההיריון?

מקור: Human Reproduction Open, PLOS Medicine
מערכת האתר
מערכת האתר
אין תגובות|27/05/2026

ניתוח נתוני עתק שבוצע באוניברסיטת בן־גוריון בנגב וכלל יותר מ־250,000 הריונות של מטופלות כללית מחוז דרום והמרכז הרפואי סורוקה לאורך שני עשורים, הוביל לשני מחקרים המעניקים תשובות חדשות על בטיחות השימוש באקמול ומשככי כאבים (NSAISs) במהלך ההיריון

כניסת צוות רפואי

הכניסה לאתר מותרת אך ורק לצוות הרפואי

לקבלת קוד אימות לנייד ולמייל, יש למלא את כתובת המייל ואת מספר הטלפון שלך

עדיין לא נרשמת? באפשרותך לבצע רישום כאן