האם יש תועלת הישרדותית להוספת כימותרפיה לטיפול קרינתי אדג’וונטי כנגד ממאירות בלוטות רוק (Sci Rep)

בחולים עם ממאירות מתקדמת בבלוטות רוק לא תועדה תועלת הישרדותית להוספת כימותרפיה לטיפול קרינתי אדג’וונטי, כך מדווחים חוקרים במאמר חדש שפורסם בכתב העת Scientific Reports.

במסגרת המחקר ביקשו החוקרים לבחון את ההישרדות של חולים עם ממאירות מתקדמת מג’ורית של בלוטות רוק אשר קיבלו טיפול כימו-קרינתי אדג’וונטי בהשוואה לטיפול קרינתי בלבד, לאחר הסרה ניתוחית. הם התבססו על נתונים ממאגר Taiwan Cancer Registry לזיהוי חולים עם ממאירות מג’ורית של בלוטות רוק (שלב T3-4 או מעורבות בלוטות לימפה) בין 2009 עד 2017.

ניתוח סטטיסטי שימש להערכת ההישרדות הכוללת וההישרדות ספציפית עקב מחלה.

מדגם המחקר כלל 395 חולים, מהם 178 (45.1%) קיבלו טיפול כימו-קרינתי אדג’וונטי ו-217 (54.9%) קיבלו טיפול קרינתי אדג’וונטי בלבד. חציון מנת הקרינה עמד על 66 Gy ב-33 פרקציות ו-Cisplatin היה המשטר הכימותרפי הנפוץ ביותר בשימוש.

לאחר חציון מעקב של 3.37 שנים, לא תועדו הבדלים מובהקים סטטיסטית בין הקבוצות בשיעורי ההישרדות הכוללים (p=0.13) או בשיעורי ההישרדות ספציפיים למחלה (p=0.33). הוספת כימותרפיה לטיפול קרינתי אדג’וונטי לא לוותה בשיפור מובהק סטטיסטית בהישרדות הכוללת (יחס סיכון מתוקן של 0.94, רווח בר-סמך 95% של 0.72-1.23) או בהישרדות ספציפית עקב המחלה (יחס סיכון מתוקן של 0.96, רווח בר-סמך 95% של 0.72-1.28).

מהערכת התוצאות לפי המאפיינים הקלינו-פתולוגיים לא עלה יתרון משמעותי להוספת כימותרפיה לטיפול קרינתי אדג’וונטי בהערכת ההישרדות הכוללת או ההישרדות ספציפית עקב המחלה.

החוקרים מסכמים וכותבים כי ממאגר נתונים מבוסס-אוכלוסייה זה עולה כי למתן כימותרפיה תועלת הישרדותית מוגבלת בחולים עם ממאירות מתקדמת של בלוטות רוק לאחר כריתה ניתוחית.

 

Sci Rep, Dec 2, 2022

תגובות רוצה להצטרף לדיון?

אין תגובות עדיין. היה הראשון להגיב!

מאמרים

דנ”א גידולי במחזור הדם בסרטן ראש וצוואר; סקירה מהאגודה האמריקאית לראש וצוואר

דנ”א גידולי במחזור הדם בסרטן ראש וצוואר; סקירה מהאגודה האמריקאית לראש וצוואר

מקור: JAMA Otolaryngol Head Neck Surg
פרופ' יוסף אלידן
פרופ' יוסף אלידן
אין תגובות|25/09/2026

למרות ההתקדמות בהבנת גידולי הראש והצוואר בעשורים האחרונים, עדיין קיים קושי בזיהוי סמנים ביולוגיים אמינים. עם העלייה בשכיחות סרטן האורופרינקס הקשור לנגיף הפפילומה האנושי (HPV) וסרטן הנזופרינקס הקשור לנגיף אפשטיין־בר (EBV), הופיעו circulating tumor DNA ‏(ctDNA) ו־DNA נגיפי אונקוגני כסמנים ביולוגיים בעלי פוטנציאל מבטיח

כניסת צוות רפואי

הכניסה לאתר מותרת אך ורק לצוות הרפואי

לקבלת קוד אימות לנייד ולמייל, יש למלא את כתובת המייל ואת מספר הטלפון שלך

עדיין לא נרשמת? באפשרותך לבצע רישום כאן