ההשפעה של Trazodone על ההידרדרות הקוגניטיבית בחולי דמנציה (Int J Geriatr Psychiatry)

במאמר שפורסם בכתב העת International Journal of Geriatric Psychiatry מדווחים חוקרים מבריטניה על תוצאות מחקר חדש מהן עולה כי אין עדות לתועלת קוגניטיבית עם טיפול ב-Trazodone (טרזודיל) לעומת נוגדי-דיכאון אחרים בחולים עם דמנציה.

ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי עדויות מניסויים בבעלי חיים מצאו כי הטיפול ב-Trazodone עשוי להגן מפני שינויים ניווניים במערכת העצבים. לאור זאת, הם ביקשו לבחון את ההידרדרות הקוגניטיבית של חולים עם דמנציה תחת טיפול בתרופה זו אל מול אלו שנטלו נוגדי-דיכאון אחרים.

הסקירה כללה שלושה מחקרי עוקבה שהתבססו על מאגרי נתונים מבריטניה. הם התמקדו בכל החולים עם דמנציה שעברו הערכה בין השנים 2008-16 ודיווחו על נטילת Trazodone, Citalopram, או Mirtazapine לאורך תקופה של לפחות שישה חודשים. ניתוח סטטיסטי שימש להערכת השינוי במבחן מיני-מנטל בחולים עם דמנציה מכל-סיבה שנטלו Trazodone לעומת חולים שנטלו Citalopram ו-Mirtazapine.

מדגם המחקר כלל 2,199 חולים עם דמנציה, כולל 406 מטופלים ב-Trazodone, עם משך מעקב ממוצע של 2.2 שנים. לא תועדו הבדלים בהידרדרות הקוגניטיבית בחולים עם דמנציה מכל-סיבה או דמנציה שאינה על-רקע מחלת כלי דם אשר טופלו ב-Trazodone, Citalopram, או Mirtazapine בכף אחד משלושת אתרי המחקר.

כאשר החוקרים שילבו את הנתונים משלושת אתרי המחקר במטה-אנליזה, הם זיהו ירידה ממוצעת גדולה יותר במדד מיני-מנטל בחולים עם דמנציה מכל-סיבה שנטלו Trazodone, בהשוואה לאלו שנטלו Citalopram (הבדל של 0.26 נקודות בכל מבחן מיני-מנטל עוקב, P=0.03).

החוקרים מסכמים וכותבים כי למרות עדויות מוקדמות שתמכו בטיפול ב-Trazodone, אין מקום להמליץ על טיפול זה לשיפור תפקוד קוגניטיבי בחולים עם דמנציה.

Int J Geriatr Psychiatry. 2021 Sep 25

תגובות רוצה להצטרף לדיון?

אין תגובות עדיין. היה הראשון להגיב!

מאמרים

טרמטיניב (Trametinib) הפחית דימומים תוך־מוחיים ומעבר אנדותלי־למזנכימלי במלפורמציות עורקיות־ורידיות מוחיות המושרות על ידי מוטציית KRASG12V בעכברים

טרמטיניב (Trametinib) הפחית דימומים תוך־מוחיים ומעבר אנדותלי־למזנכימלי במלפורמציות עורקיות־ורידיות מוחיות המושרות על ידי מוטציית KRASG12V בעכברים

מקור: Stroke
ד"ר דוד אוריון
ד"ר דוד אוריון
אין תגובות|11/10/2026

המחקר בדק אם עיכוב של מסלול MAPK/ERK באמצעות התרופה טרמטיניב (מעכב MEK) יכול למנוע את התפתחות הנגעים ולצמצם את תופעת ה־EndMT (מעבר אנדותלי-למזנכימלי), תהליך שבו תאי דם מאבדים את זהותם ותורמים לחולשת כלי הדם

החלפת טיפול מאספירין כטיפול בודד לאחר שבץ מוחי לא־תסחיפי: סקירה שיטתית ומטה־אנליזה של רשת

החלפת טיפול מאספירין כטיפול בודד לאחר שבץ מוחי לא־תסחיפי: סקירה שיטתית ומטה־אנליזה של רשת

מקור: Stroke
ד"ר דוד אוריון
ד"ר דוד אוריון
אין תגובות|29/09/2026

המחקר הנוכחי נועד לבחון מהי האסטרטגיה הטיפולית היעילה ביותר עבור חולים אלו: האם להמשיך עם אספירין, לעבור לנוגד טסיות אחר (כמו קלופידוגרל), או להוסיף תרופה נוספת לטיפול משולב (DAPT)?

השפעה תלוית־זמן של פרופילי התאמה (Mismatch) על תוצאים לאחר שליפת קריש מכנית (Thrombectomy) בשבץ איסכמי נרחב

השפעה תלוית־זמן של פרופילי התאמה (Mismatch) על תוצאים לאחר שליפת קריש מכנית (Thrombectomy) בשבץ איסכמי נרחב

מקור: Stroke
ד"ר דוד אוריון
ד"ר דוד אוריון
אין תגובות|25/09/2026

הטיפול בשבץ איסכמי עם ליבת שבץ גדולה (Large Ischemic Core) מעורר דיון רב בשנים האחרונות. המחקר בחן כיצד נוכחות של “אי התאמה” (Mismatch) – כלומר פער בין אזור המוח שכבר ניזוק באופן בלתי הפיך לבין אזור המוח שעדיין ניתן להצלה (Penumbra) – משפיעה על סיכויי ההחלמה של המטופל לאחר צנתור מוח, והאם חשיבות הפער הזה משתנה ככל שחולף הזמן מתחילת התסמינים

כניסת צוות רפואי

הכניסה לאתר מותרת אך ורק לצוות הרפואי

לקבלת קוד אימות לנייד ולמייל, יש למלא את כתובת המייל ואת מספר הטלפון שלך

עדיין לא נרשמת? באפשרותך לבצע רישום כאן