העברת חולי פסוריאזיס שלא הגיבו לטיפול קודם ל-adalimumab קשורה להשגת תגובה קלינית בקרב כמחצית המטופלים (J Am Acad Dermatol )

 ע”פ מחקר חדש מה-J Am Acad Dermatol החלפת הטיפול ל-adalimumab (יומירה) במטופלים עם פסוריאזיס שטופלו לפני כן ב-etanercept (אנברל), מתוטרקסט, או בטיפול פוטוטרתפי (NB-UVB) עם תגובה לא מספקת הובילה להשגת תגובה קלינית משמעותית בקרב כ-50% מהמטופלים .

החוקרים מציינים ברקע ומטרות המחקר כי חסרות עדויות לתוצאות של אסטרטגיות של החלפות טיפול בפסוריאזיס, כשבמחקר זה המטרה הייתה לקבוע את היעילות והבטיחות של העברת החולים ליומירה אשר התגובה שלהם לטיפול הראשוני לא הייתה אופטימלית.

המחקר ארך 16 שבועות במתכונת של תווית פתוחה כמחקר שלב IIIb במטופלים עם פלאקים של פסוריאזיס כרונית אשר הפסיקו טיפול לא אופטימלי ב-  etanercept במהלך של 11-17 ימים לפני תחילת המחקר והתחלת הטיפול ביומירה, או 4-10 ימים קודם במטרותקסט ו-NB-UVB .

משטר הטיפול ביומירה היה לפי 80 מ”ג בשבוע הראשון, ולאחר מכן 40 מ”ג כל שבוע שני.

יעד המחקר המרכזי היה שיעור המטופלים המשיגים את הערכת הרופא הגלובלית (PGA) של “חופשי ” (clear ) או מינימלי בשבוע ה-16 למחקר.

בשבוע ה-16 למחקר ה-PGA של “חופשי” או “מינימלי” הושג ע”י 52% מקבוצת המחקר. בחלוקה לתת קבוצות יעד זה הושג אצל 49% בקרב קבוצת ה-etanercept , ואצל 61% מהמשתתפים מקבוצת המתוטרקסט ובקרב 48% ממשתתפי קבוצת ה-NV-UVB .

ארבעה מטופלים חוו הרעה של לפחות 125% בשטח הפסוריאטי ובאינדקס החומרה בהשוואה לערכים בתחילת המחקר.

פרופיל הבטיחות של יומירה היה עקבי עם התוצאות הידועות ממחקרים קלינים אחרים בפסוריאזיס. החוקרים מציינים שמגבלת המחקר הוא משך הזמן הקצר יחסית של 16 שבועות המעקב, וכן היותו גלוי תווית.  

מסקנות החוקרים הן שכ-50% מהמטופלים המשיגים תגובה תת אופטימלית לטיפול ב- etanercept , מתוטרקסו או NB-UVB משיגים במעבר לטיפול ביומירה שיעורי תגובה קליניים משמעותיים. כמו כן מעבר מיידי ליומירה מטיפול תת אופטימלי קודם ללא תקופת חפיפה או התאמת מינונים אינו מעלה את הסיכון להתלקחות של פסוריאזיס.

J Am Acad Dermatol. 2011 Apr;64(4):671-81

תגובות רוצה להצטרף לדיון?

אין תגובות עדיין. היה הראשון להגיב!

מאמרים

הקשר בין התפתחות העור להגנה חיסונית

הקשר בין התפתחות העור להגנה חיסונית

מקור: Cell Reports
מערכת האתר
מערכת האתר
אין תגובות|03/02/2026

חוקרים מאוניברסיטת בן גוריון בנגב חשפו מנגנון המקשר בין התפתחות תאי עור להגנה חיסונית, ומציעים תובנות חדשות לגבי מחלות עור דלקתיות כמו פסוריאזיס ודלקת עור אטופית.

אין צורך בבדיקת שחפת לפני טיפול ב־IL-17 ו-IL-23 לפסוריאזיס

אין צורך בבדיקת שחפת לפני טיפול ב־IL-17 ו-IL-23 לפסוריאזיס

מקור: Medscape
פרופ' שחף שיבר
פרופ' שחף שיבר
אין תגובות|01/12/2025

המאמר מציג את עמדת שתי אגודות רפואיות מובילות שלפיה אין צורך בבדיקת שחפת לפני התחלת טיפול ביולוגי חדשני ממשפחת מעכבי IL-17 ו-IL-23, משום שהראיות כיום מראות שאין סיכון מוגבר להפעלת שחפת רדומה

הנטל הגלובלי של פסוריאזיס הוכפל מאז 1990

הנטל הגלובלי של פסוריאזיס הוכפל מאז 1990

מקור: Journal of Investigative Dermatology
פרופ' שחף שיבר
פרופ' שחף שיבר
אין תגובות|21/09/2025

מספר מקרי הפסוריאזיס בעולם כמעט הוכפל בין שנת 1990 לשנת 2021, והגיע להערכה של 43 מיליון מקרים ושל 5.1 מיליון אבחונים חדשים בשנת 2021

כניסת צוות רפואי

הכניסה לאתר מותרת אך ורק לצוות הרפואי

לקבלת קוד אימות לנייד ולמייל, יש למלא את כתובת המייל ואת מספר הטלפון שלך

עדיין לא נרשמת? באפשרותך לבצע רישום כאן