מיקרופלסטיקים MPs (Microplastics) הם חלקיקי פלסטיק קטנים מ־5 מ”מ, הנחשבים למזהמים סביבתיים מתמשכים, אשר נמצאו בשנים האחרונות ברקמות אנושיות שונות. עם זאת, עד כה לא נבדקה באופן שיטתי נוכחותם והצטברותם באיברי עובר האדם. תקופת ההיריון נחשבת חלון רגיש במיוחד להשפעות סביבתיות, ולכן חשיפה תוך־רחמית למיקרופלסטיקים עשויה להיות בעלת משמעות בריאותית חשובה.
במחקר שפורסם במרץ 2026 ב־Ecotoxicology and Environmental Safety, מתוארת סדרת מקרים שכללה 6 עוברים (ממוצע גיל הריון כ־22 שבועות), במקרים של מוות תוך רחמי או מומים מולדים חמורים. נבדקו איברים מרכזיים, כולל שליה (משטח אימהי ועוברי), מוח, לב, ריאות, כבד, כליות ומעי. זיהוי החלקיקים בוצע באמצעות Raman spectroscopy (Raman Micro-Spectroscopy ).
הממצאים הראו כי חלקיקי MPs (Microplastics) נמצאו בכל המקרים ובמרבית האיברים שנבדקו, דבר המשמש עדות ראשונה להצטברותם באיברי עובר האדם. הפולימר השכיח ביותר היה PE (Polyethylene) , אשר משמש כמעט את כלל החלקיקים (98.4%). העומס הגבוה ביותר נצפה במשטח האימהי של השליה, ולאחר מכן בלב, בכבד ובמוח, בעוד בריאות ובמעי נמצאו פחות חלקיקים. בנוסף, זוהה טווח רחב של גדלי חלקיקים, כולל חלקיקים גדולים במיוחד (עד כ־897 מיקרון בכבד), ממצא המעלה שאלות לגבי יכולת המעבר דרך השליה. ניתוח הקשרים בין האיברים הדגים קורלציה חזקה בין השליה לריאות העובר, מה שמרמז על מעבר דרך מחזור הדם העוברי, אך באופן כללי הפיזור היה לא אחיד והושפע ככל הנראה מגורמים מקומיים. למרות נוכחות רחבה של MPs, לא נמצא קשר ברור בין כמותם לבין חומרת המומים או מוות תוך רחמי.
החוקרים מציעים כי מעבר המיקרופלסטיקים MPs (Microplastics) לעובר מתרחש דרך השליה (transplacental transfer), ייתכן בשל פגיעה בשלמות המחסום השלייתי או דרך בליעת מי שפיר המכילים חלקיקים, כאשר הרכבם משקף מקורות חשיפה סביבתיים שכיחים כגון מזון, מים וציוד רפואי. עם זאת, יש לפרש את הממצאים בזהירות בשל מגבלות המחקר, הכוללות מדגם קטן מאוד (6 מקרים בלבד) ואפשרות לזיהום חיצוני למרות פרוטוקול עבודה קפדני. למרות זאת, מדובר בעדות ראשונית משמעותית לכך שמיקרופלסטיקים יכולים להגיע ולהצטבר באיברי העובר כבר במהלך ההריון, ממצא המעורר חשש להשפעות אפשריות על התפתחות העובר, אך בשלב זה ללא הוכחה להשפעה קלינית ישירה ונדרש מחקר נוסף בנושא.







תגובות רוצה להצטרף לדיון?
יש להתחבר כדי להגיב.
התחבראין תגובות עדיין. היה הראשון להגיב!